SOFRALARDAN PEKMEZİ EKSİK ETMEYİN

8.01.2015 11:54:55

Günün en önemli öğünü olan kahvaltı okul çağındaki çocuklarda büyümenin anahtarı ve başarının sırrıdır. Araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı yapan çocuk okulda daha başarılı olup daha geç yorgunluk hisseder, problem çözme yeteneği daha gelişmiş olup derse

Kahvaltı yapmayan çocuk okulda bisküvi, kek, poğaça, çikolata yanında meyve suyu ve asitli içeceklerle öğününü geçirir. Böyle bir öğün çocuklarda obeziteye, diş problemlerine, büyüme geriliğine, konsantrasyon bozukluğuna neden olur.

 

Güne Enerjik Başlamak İçin Pekmez

Büyüme çağında yapılan kahvaltının içeriği oldukça önemlidir. Bu nedenle okul çağındaki çocukların kahvaltısında kışın sofralardan pekmezin eksik edilmemesi gerektiğini vurgulayan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş şunları söyledi: “Peynir, yumurta, yeşillik ve söğüş gibi sebzelerin yanı sıra özellikle kış aylarında demir ve kalsiyumdan zengin pekmeze kahvaltıda yer vermek gereklidir.

 

Pekmezin Faydaları;

*Pekmez kan yapımını artırır,

*Pekmez kolay enerji sağlar,

*Pekmez kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla kan yapıcı demirden zengindir,

*Pekmez potasyum açısından da oldukça zengindir.

 

2 tatlı kaşığı pekmez (10 gram) 29 kkal iken, 2 tatlı kaşığı şeker (10 gram) 40 kkal`dir. Hem de saf şeker sadece karbonhidrat içerirken pekmezin besin değeri oldukça zengindir.

 

Ülkemizde pekmezden; pestil, cevizli sucuk ve pekmez lokumu gibi çeşitli yiyecekler yapılmaktadır. Pekmeze ceviz, susam, fındık gibi besinlerin karıştırılmasıyla elde edilen yiyecekler enerji ve mineraller yönünden zengin olmasının yanı sıra protein de sağlarlar. Bu sebeple pekmez ve pekmez ile hazırlanan yiyeceklere büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin beslenmesinde, özellikle kahvaltı sofralarında yer verilmesi son derece önemlidir.”