SIKIYSA SAT

19.12.2015 11:10:53

21 Aralık Pazartesi gününden itibaren yumurtada tarihi bir dönem başlıyor. Kuralı, kanunu ihlal eden 10 bin TL ceza ödeyecek.

Sofraların vazgeçilmezi yumurtanın üretimi ve satışında yeni dönem başlıyor. 20 Aralık´tan sonra damgasız veya eski tarihli yumurta satılamayacak. Satana 10 bin lira ceza var.

Marketlerde, küçük esnafta yumurta raflara üzerinde tarih ve işletme numarası damgası olmadan gelemeyecek. Normalde aldığımız her yumurtanın üzerinde bulunan işletme numarasının altında bundan sonra ki süreçte tarih olması zorunluluğu da eklenecek. Yumurtaların kabuğuna yazılan işletme numarası ve kümes numarasının yanında, yumurtlama tarihi de yazılacak. Lakin ikinci tarihi yazacak olan makine işletmeciler tarafından pahalı bulunuyor. Bu tarihle beraber işletmeciler üretim tarihinden itibaren aldıkları yumurtaları 21 gün süreyle raflarında tutabilecekler.

Yumurtanın oluştuktan sonra 45 güne kadar insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı, 21 gün sınırının iç piyasada arz fazlasıyla milyonlarca yumurtanın iadeye düşeceği bununda küçük esnafı fazlasıyla etkiyeceği söylenenler arasında.

Sahabiye mahallesinde bulunan Cihan Market sahibi Seyhan Savaşkan küçük esnafın kendisini zor idare ettiğini belirterek, ?Küçük esnaflar zaten kıt kanaat geçiniyor. Biz hadi üreticilerden alıyoruz, ama üreticilere geri dönecek yumurtalar onlar için büyük zarar. Normal süreçte 45 günlük kullanma zamanı bulunurken, bundan sonra bu süre 21 güne düşecek. Çok bir bilgim yok lakin yumurtanın üzerine tarihi yazmak için kullanılacak makinalarda işletme sahibi için ekstra masraf olacak. Normalde sattığımız yumurta kolilerinin üzerinde son kullanma tarihleri var. Tarihi yakınlaştığı zaman bu ürünleri zaten elimizden çıkarıyoruz? dedi. 

Haber: Berna Utaş Utangan 



Anahtar Kelimeler: SIKIYSA