ŞİİR BİR AŞK, BİR TUTKUDUR

8.01.2015 12:19:35

Kayseri gelişen yapısıyla birlikte kültür ve sanatta yaptığı atılımlarla da dikkat çekiyor. Bunlardan biri de Yoğunburç Kültür Evi. Her cuma akşamı şiir ve Türk halk müziği dinletileri ile Kayserilinin sanatta ufkunu genişletiyor.

Yoğunburç şiir akşamları koordinatörü, şair ve yazar Hacı Kısır ile Yoğunburç Kültür Evi’ni konuştuk. 1,5 yıl önce Yoğunburç Kültür Evi’ne başladığını söyleyen Hacı Kısır, “Belediye eğitim faaliyetleri bünyesinde görevliyim. Onun dışında da Yoğunburç Sanat Akşamları’nın sanat koordinatörüyüm. Bu organizasyonu, bu şiir iklimini 81 ilde Türkiye çapında, Kayseri ve Erciyes adına bir bayrak olarak dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.  

 

“Başarının sırrı gönül birliği”

 Yoğunburç’un başarısının sırrının gönül birliği olduğunu söyleyen Hacı Kısır, “Türkiye’de belirli isimlerde edebiyat portalları var. Kapadokya şiir Festivalleri, Hazar Şiir festivalleri gibi. Bizde en az onlar kadar ivme yakaladık. Yoğunburç’un özelliği şudur. Resmi bir kuruluşun amblemiyle hareket etmiyor. İnsanların gönüllü olarak toplandığı bir teşekkül. Gönüllü olarak bir ekip oluşturuldu, zaten en güzel yanımız da budur. Bugün herhangi bir kurum bize destek vererek, Yoğunburç Şiir Akşamları başarıya ulaşsaydı, derdik ki bir amblem destek verdi ve başarılı oldu. Burada gönül birliği var, bu çok kıymetli bir şey” diye konuştu.

 

“Belediye her desteği veriyor”

 Büyükşehir Belediyesi’nin Yoğunburç için gereken her şeyi yaptığını belirten Kısır, “Büyükşehir Belediyesi ilk olarak buranın temelini attı. Bizde daha da büyüterek ileri götürüyoruz. Büyükşehir üzerine düşeni fazlasıyla yaptı, mekân tahsis etti. Teknik anlamda ses sistemi döşetti. İçerisini birinci sınıf olarak restore ve dekore etti.  Bende sanat akşamlarında gönüllü olarak bulunuyorum. Mehmet Özhaseki ve Mustafa Yalçın buraya çok emek verdi. Onlara teşekkür ediyorum. Özellikle Genel Sekreter Mustafa Yalçın, bizim ne sıkıntımız olursa çözmeye çalışıyor, buraya çok emek veriyor” şeklinde konuştu.

 

“Şehir bu aktivitelere sahip çıkıyor”

 Kısır, 11 yıldır kesintisiz şiir dinletileri yapıldığını ifade ederek, “Her Cuma akşamı 11 yıldır kesintisiz Yoğunburç şiir akşamları devam ediyor. Her 15 günde biride bireysel şiir geceleri düzenliyoruz. Bu şiir akşamlarına da Türk Halk müziği sanatçıları da eşlik ediyor.  Şehir dışından misafirlerimiz sık gelip gidiyor. Geçenlerde Simurg Ateşi Grubu geldi. Bunlarla birlikte 45 şehirden şair grupları da vardı burada. İnsanlar burada güzellik içinde güzellik gördüler. Şehir de bu kültür sanat aktivitelerine sahip çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

 

“Şiir bir aşk, bir tutkudur”

 Aynı zamanda Yoğunburç Kültür Evi’nin yöneticisi de olan Kısır, “Burada ekonomik olarak çok büyük bir döngü yok. Burada şair, yazar ve ressam kadrolarına ücretsiz. Onun dışında gelenlerden de 50 kuruş. Burada çok büyük ticari kaygı yok, çünkü burası ticari amaçla açılmamış. Böyle olunca burayı yönetmek için bir ticari yetenek istenmiyor. Benim ömrüm şiirle başlar. Benim için şiir bir aşk, bir tutkudur. Sevdiğim işi yapıyorum. Ben ticarette çok başarılı oldum. Çok büyük paralar da kazandım ama mutlu olamadım. Ben buraya dükkânımı kapatıp geldim. Orada güzel de para kazanıyordum ama burada bulduğum mutluluk parayla ölçülür değil” dedi.

 

“Bu cuma yine dopdolu”

 Bu cuma akşamı yine dopdolu bir gün geçireceklerini vurgulayan Kısır şu şekilde konuştu:

“Bu cuma akşamı Malik Şahin’in şiir dinletisi olacak. Bedirhan Gökçe, İbrahim Sadri kadar etkili bir şiir yorumcumuz. Kayseri’nin en iyi şiir yorumcularındandır. Kayseri’den 30 en iyi şairin şiirleri seslendirilecek. Türk Halk müziğinde de Ersin Çimen bulunacak aramızda. Aynı zamanda burada Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlattığı ‘Bir Nefes’te Kayseri’ isimli, Kayseri’nin tüm ilçelerinin anlatıldığı 28 kitaptan oluşan seri de bulunuyor burada. İnsanlar ona da büyük ilgi gösteriyor.”

Haber: Dilek Bolat