ŞEKER´İN TEŞVİKİ İLE NİKSAR OVASINDA PANCAR TARIMI YENİDEN GELİŞİYOR

15.11.2018 10:33:48

Evliya Çelebi´nin seyahatnamesinde; ´´Cennet bu Niksar´ın ya altında yada üstünde olmalı.´ ´diyerek güzelliğini kaleme aldığı ve Türkiye´nin en verimli ovalarından birisine sahip olan Niksar´da Kayseri Şeker´in uygulamalarının çiftçiler tarafından büyük b

Evliya Çelebi´nin seyahatnamesinde; ´´Cennet bu Niksar´ın ya altında yada üstünde olmalı.´ ´diyerek güzelliğini kaleme aldığı ve Türkiye´nin en verimli ovalarından birisine sahip olan Niksar´da Kayseri Şeker´in uygulamalarının çiftçiler tarafından büyük beğeni topluyor. Uygulamalardan memnun kalan çiftçiler, İlerleyen yıllarda Şeker Pancarı tarımının Niksar için de birinci ürün olma yolunda olduğu belirttiler.

Çiftçiler aynı zamanda bereketli Niksar ovasında ve dağlarında yetişen Ceviz sayesinde ceviz üretiminde Niksar´ın başkent konumunda olduğunu ve Niksar´da ayrıca Nar, İncir, Trabzon Hurması, Zeytin, Yenidünya ,Kızılcık ve Böğürtlen Doğal olarak yetiştiğini belirterek Bağcılık ve Tütün ekimi yanı sıra, sebze ve meyve yetiştiriciliği bakımından da ileri seviyede tarımın yapıldığı Niksar´da  şu anda  Şeker Pancarının, Danelik Mısır´dan sonra ikinci ürün konumunda bulunduğunu söylediler.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan; Çocukluğum ve gençliğimde şeker pancarı tarlasında çok çalıştım. O yüzden toprağın kokusunu ve çiftçiliğin ne kadar zahmetli bir uğraş olduğunu bilirim. Rabbim işlerini kolay eylesin.

Tokat Niksar Yolkonak çiftçilerinden Mustafa Ergökmen; Yirmi beş senedir pancar ekiyorum. Seksen dönüm yer ektim 640 ton pancarı aldım.Turhal Şeker Fabrikası  özelleştiği için  bu sene şeker pancarımızı traktörlerimizle Niksar kantarına getirmek yerine tarladan kamyonlara yükleyip direk olarak Turhal´a Fabrikaya  gönderdik.

            Bence hem kamyonlarla göndermemiz iyi oldu. Kayseri Şeker  hem ton başına yedi buçuk TL bize prim veriyor. Pancarımızdaki şire oranımız da yüksek çıkıyor. Hem daha rahat. Önceki yıllarda nakliye yapan çiftçilerimizden bazıları traktörlerle Turhala pancar taşıma aşamasında ölümlü kazalara uğruyordu şimdi bu da önlenmiş oldu. Çiftçimiz  bu şekildeki trafik kazalarında  ölmüyor. Rahatlıkla kamyona yükleyip Turhal´a gönderiyoruz. Bunlardan dolayı ben Şeker pancarı ekimini  geliştirmeyi düşünüyorum. Ben bu sene seksen dönüm ektim seneye 120 dönüm ekeceğim. Verimliliği de yükseltmeye çalışıyorum.

Niksar çiftçilerinden  Naci Güleç; Şekerpancarı tarımı Niksar için Niksar çiftçisi için  çok büyük alternatif bir üründür. Kayseri Şeker´in ürünümüzü kamyonlarla tarladan alıp Fabrikaya taşıması çok güzel bir uygulama Çiftçi için çok büyük bir Nimet. Önceden traktörlerimizle ve tarladan kantarımıza çekiyorduk. Şimdi kamyonlarımız tarlalarımıza geliyor. Tarlalarımızdan yükleniyor direk  Turhal şeker Fabrikasına  gidiyor. Kamyoncu açısından da çiftçi açısından da bu uygulama çok iyi oldu. Bu uygulama sayesinde Niksarda Şeker Pancarı tarımı gelişir. Ama gelişmesi için de arazi toplulaştırma çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar  pancar ekimi ve az bir ölçüdeydi bundan sonra ekimin çoğalacağını ümidindeyiz.

Tokat Niksar Boğazbaşı köyü çiftçilerinden  Vedat Köseoğlu; Şeker pancarı ekimi ve hasadında önceki yıllara göre biraz daha şartlarımız rahatladı. Teslimatlarımız da rahat hasatımız iyi geçiyor. Önceden pancar kantarlarında kuyruklarda beklerdik. saatlerce çamurda batakta beklerdik. Ama şimdi tarladan direkt kamyonla pancarlarımızı yüklüyoruz. Bu sayede maliyetlerimizi biraz aşağı çektik mazottan da  tasarruf etmiş olduk.110 dönüm pancar ektim 800 ton gibi bir teslimatımız olacak. Allah bereket versin. hasatımız iyiydi. Bu uygulamalar Niksarda pancar tarımının gelişmesine katkı sağlar.

Niksar Yolkonak çiftçilerinden Menderes  Eroğlu;Merkez kantarına pancar teslim ediyorum. Yıllardır pancara ulaşıyorum 200 ton kotam var. Eskiye göre verimimiz de şire oranımızda daha güzel hale geldi.

Kayseri şekerin Turhal şeker fabrikasını alması biz çiftçiler üzerinde olumlu etki yaptı.

Önceden 200 ton pancarı on beş yirmi gün ya da bir ay zarfında teslim edebiliyordun. Ama şuan üç gün içerisinde teslimatını yapabiliyorsun. Kamyonlar tarladan yüklüyor. Kantara ürünü taşımak için Mazot harcamıyorsun. Kayseri  Şeker artı olarak bir de prim veriyor. Çok güzel yanı bu şekil devam ederse Niksar´da  pancar ekimi çoğalır. çiftçi rahat nefes alır. Çiftçi rahatladıkça ekim oranı da artar.

Şu anda danelik mısır ekimi Niksar´da ön planda. Ancak Turhal Şeker Fabrikasını Kayseri Şeker´in almasından sonra şimdi şeker pancarında  fiyatlar güzel, teslimat kolay bu uygulamalar sayesinde  şeker pancarının birinci ürün olacağını düşünüyorum.

Niksar Hacılı Köyü Muhtarı ve Pancar çiftçisi Ayhan Şahin; Pancar ekiciliği bize babadan kalmadır. Köyde pancarı ilk eken benim babamdı. Köydeki bir traktör ile köyün bütün şeker pancarını ekip her türlü işçiliğini yapmışlar. Şekerpancarı Niksar için birinci ürün olması lazım. Çünkü  Niksar´da önceleri şeker pancarı ekimine yoğun ilgi vardı. Kantara ben kuyruğa girdimde köprünün ta öte başında sıralarda oluyordum. Ama son senelerde ekim azaldı. Ben pancar ekimine ara vermeden her sene ekiyorum. Çiftçi pancar ekimi esnasındaki uygulamalardan dolayı ekimi azaltmıştı. Şeker pancarının Niksarda yeniden birinci ürün olması için Müdürlerimiz, çavuşlarımızın köy köy dolaşılıp bu uygulamaları anlatılması gerekir diye düşünüyorum. 

Biz çiftçiler olarak diğer ürünlerin getirisi ile Pancarın analizini  yaptık   Pancar biraz daha fazla kazandırıyor. Şekerpancarı bence daha masrafsız pancarın getirisi biraz daha fazla. Pancar ekmek  benim kolayıma geliyor.