ŞEKER KALP RAHATSIZLIKLARINI TETİKLİYOR

19.01.2015 17:05:05

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, şeker hastalarında, sağlıklı kişilere göre kalp rahatsızlıklarının iki kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

Şeker ya da diyabet hastalarının yüzde 40’ına yakınında kalp rahatsızlıkları görüldüğünü belirten Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, kontrol altına alınmayan diyabette kalp krizi, kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığının görülebileceğine dikkat çekti.
Özellikle sigara içenlerin, kolestetol ile trigliserit oranları yüksek olanların ve ailesinde erken yaşta kalp krizi geçirenlerin daha fazla risk altında olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, “Kalp yetmezliği diyabetik erkeklerde dört kat, kadınlarda sekiz kat daha fazla görülür. Toplumdaki kalp yetmezlikli hastaların yaklaşık yüzde 40’ında diyabet vardır. Kalp yetmezliğinin başlıca nedenleri tansiyon yüksekliği, koroner hastalığı ve kalp kası hastalıkları olarak bilinmesinin yanı sıra, şeker hastalığı kontrol altına alınmadığında, kalp krizi, kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığı kaçınılmazdır” diye konuştu.
Kalp hastalıklarının önemli belirtilerinden birinin göğüs ağrısı olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, “Diyabet kalp sinirlerinde hasara neden olmuşsa kişi ağrı hissetmeyebilir. Bu nedenle, diyabetli hastaların belirli aralıklarla kardiyoloji muayenesi yaptırmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.