Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli

4.01.2017 11:57:58

Kış aylarında meyve ve sebze tüketiminin mevsimler üzerindeki etkisinin bir hayli fazla olduğu belirtildi.

Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler hem vitamin açısından daha zengin hem de daha sağlıklı olduğunu söyleyen manav sahibi Şevki Çakı; ?´Kışın vazgeçilmez sebze ve meyveler ıspanak, pırasa, portakal, mandalina, armut, nar ve elmadır. Hem daha lezzetli hem de besinsel içeriği zengin, tarım ilacı kullanmadan ve hormonlardan uzak beslenmenin sırrı mevsiminde sebze ve meyve kullanmaktan geçiyor. Özellikle her mevsim vazgeçilmez olan salatalığın kışın yenmesini hiç tavsiye etmiyorum´´ şeklinde konuştu.
Mevsim dışı sebzelerin fiyatındaki artışlarından bahseden Çakı; ?´Örnek verecek olursak Mersin´deki yağışların artmasıyla serada yetişen ürünler heba oluyor. Güneş olmayınca ürünlerin hiç biri de yetişmiyor zaten. Serada da olsa illaki güneşi görmesi gerekiyor. Yağış sebebiyle sel basması sonucu ürünler yetişmiyor. Kabak ve patlıcandaki fiyat artışı da bu sebepten´´ dedi.
Soğuk havalarda artan enfeksiyonlar için ise siyah turpun C vitamini yönünden zengin olduğunu ve bal ile beraber tüketildiğinde öksürüğü kestiği şeklinde öneride bulunan Çakı, özellikle 6 yaş üzeri çocukların tüketebileceği, siyah turpa talebin çok olduğunu da sözlerine ekledi.

(Haber: Türkan Coşkun)