SAZ EVLERİ NEŞE VERİYOR

25.02.2017 09:49:52

Kayseri´de belediyelerin verdiği kurslar enstrüman dükkanlarına yaradı. Saz evi dükkanlarına son yıllarda ilgi bir hayli artmış durumda.

Saz Evi dükkân sahibi Samet usta, enstrümanların arasında bağlamanın önemini vurgulayarak diğer enstrümanlar ile batılılaşmadan uzak kalınması gerektiğini söyledi.
Genellikle öğrenci gruplarının ve yeni başlayanların uğradığını dile getiren Samet usta; ??Satışlarımız hem öğrenci gruplarına yönelik olurken hem de profesyonellere de hitap ediyoruz. Öğrenci grupları yeni başlayanlar ve belediyemizin vesile olduğu kurs merkezleri açık olduğu için onlar için bağlamalar getirtiyoruz. Özel bağlamalarımız da var. Ustaların iyisine yaptırdığımız, profesyoneller yani sanatçılar ve çok iyi çalanlar için yaptırdığımız bağlamalar var. Bağlama bizim özümüz olduğu için aslında ilgi oldukça yüksek´´ şeklinde konuştu.
Samet Usta, bağlamanın özüne değinip batılılaşma hususundan uzak kalınması gerektiğini belirterek; ??gitar, bağlama, klarnet de bir sazdır ama bu halk arasında bağlamaya saz diyorlar. O şekilde anlaşılıyor. Ama genel ismi sazdır bütün entrümanların, o bir halk ağzı olmuş. Bağlamanın yanında gitar ağırlıklı, klarnet, keman, org, ûd gibi çeşitli enstrümanların satışını yapıyoruz. Bağlama bizim yüzyıllar öncesinden gelen bir özümüz olduğu için bundan sonrasının da süre geleceğine inanıyorum. Çünkü bağlama bizim özümüz. Özümüzü kaybetmeyelim. Çocuklarımızı daha çok keman, gitar değil de bağlamaya yöneltelim. Yani batıdan biraz daha uzaklaşalım ´´ dedi. Bağlamalar ve gitarlar ise ustanın verdiği işçilik göz önüne alınarak 150 TL´den başlıyor. Samet Usta sözlerini şu şekilde sürdürdü; ??Ustanın verdiği işçiliğe göre kaliteye göre ağacın kalitesine göre de fiyatlarımız değişiyor tabi. Naun, dut, akça, ardıç gibi çok ağaç çeşitlerimiz var ama asıl önemli olan ustanın verdiği işçiliktir. Aynı fiyatta naun da var akça da var yani bu ağaçtan dolayı değil ustanın verdiği işçilikten dolayı fiyatlar değişiyor.´´ (HABER: Türkân Coşkun)



Anahtar Kelimeler: EVLERİ NEŞE VERİYOR