SANSÜRÜN BELGESİ!

12.12.2014 10:20:16

Kayseri'de günlük olarak yayımlanan Deniz Postası Gazetesi'ne, mahkeme kararıyla sansür uygulanmak istendi.

Kayseri’de günlük olarak yayımlanan Deniz Postası Gazetesi’ne, mahkeme kararıyla sansür uygulanmak istendi.

 Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen gazete sahibi Azim Deniz, yaşadıklarını anlatırken, sansürün belgesini de ortaya koydu. Gazete sahibi Deniz, özel bir hastaneyi kapsayan haber dosyasının duyurusunu yaptıktan sonra yaşanan süreci ayrıntılarıyla anlattı. Özel hastaneyle ilgili haberin anonsunun gazetelerinde yayımlanmasının ardından Kayseri 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden yayın durdurma kararının çıktığını belirtti ve şunları söyledi:

“ Yerel mahkeme, bahse konu haberin yayının durdurulmasın ardından yaptığımız itirazı değerlendirdi ve basın tarihe geçecek bir kararın altına imza atıldı. Avukatlarımız aracılığıyla, söz konusu haber için yayın durdurma kararının verilemeyeceğini ifade ederek, bu durumun hukuka aykırı olduğunu ve yayın durdurma kararının kaldırılması için 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne itiraz ettik. Sansür, bu itirazımıza verilen cevapta net olarak ortaya çıktı. Mahkeme, gazetemize  ‘ Yapmış olduğunuz itirazın yeniden değerlendirilmesi için gazetenizde yayınlanacak haber metninin bir nüshasını ivedi olarak mahkememize gönderiniz,’ cevabını verdi. Henüz yayınlanmamış bir haberin mahkeme tarafından istenmesi, bizlere Abdülhamid dönemi sansür günlerini hatırlattı. O gün, gazeteler baskıya girmeden önce nasıl denetimden geçiriliyorsa, bugün alınan karar da aynı anlam taşıyor” dedi.

Bu karar karşısında büyük şok yaşadıklarını anlatan Deniz; “Ülkemizin yeni Türkiye modelinde basın özgürlüğü iktidarları mutlu etmekle eş değer hale gelmiştir,” Diye konuştu. “1908 yılından beri Türkiye’de ilk kez bir gazetenin yapacağı haberi, kendini sansür memuru yerine koyan hâkim C.T.S. haber yayınlanmadan önce görüp onay vermek istiyor. Bu çok acı ve vahim bir olaydır.” İfadelerine yer veren Azim Deniz, Deniz Postası Gazetesi çalışanları olarak yapacağı haberleri önceden mahkeme hâkimine vermeyi reddettiklerini kaydetti.

  Hâkimin, Anayasa’nın 28. Maddesinde geçen “Basın hürdür sansür edilemez Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirler alır.” ibaresini yok sayıp bu kararı alarak anayasal suç işlediğini söyleyen Azim Deniz, “Hukuksal mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğimizi bildiririz,” dedi.

Basın toplantısında görüşlerini dile getiren Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ; “Bu kararı alan hâkim ya kanun bilmiyor ya da farklı bir amaç güdüyor.” Görüşünü savundu.

Kösedağ; “Cemiyet olarak biz hiçbir kurum ve kuruluş ayırt etmeden onların yanında olacağız. Sonucunu almak için de meslektaşlarımızın haklı davasında yanında olduğumuzu herkes iyi bilmelidir.  Kayseri Gazeteciler Cemiyeti olarak, bu olayı sonuna kadar takip etmeyi sürdüreceğiz...”diye konuştu.

   Deniz Postası Gazetesi’nin, bu sansür girişimine karşı, gazete sayfalarını bugün siyah beyaz olarak yayımlaması bekleniyor. (Haber: Ayşenur Sarıkaya)