SAĞLIKLI BESLENME OKUL BAŞARISINI ARTTIRIYOR

26.09.2017 13:05:57

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Diyetisyenlerinden Merve İlker, Sağlıklı beslenme, derslerdeki konsantrasyonu ve okul başarısını arttırdığını söyledi.

Büyüme-gelişmenin en belirgin yaşandığı okul çağı döneminde, çocukların en sağlıklı şekilde beslenmesinin sağlanması gerektiğini ifade eden Dyt. Merve İlker, ?  Sağlıklı beslenmenin, çocuklarda zihinsel ve fizyolojik gelişime katkısı çok büyüktür. Sağlıklı beslenme alışkanlığı, çocukların öğrenme kavrama yeteneğini, derslerdeki konsantrasyonu, okul başarısını olumlu etkilemektedir? dedi.

Tatil sonrası okul düzeninin başlamasıyla birlikte öğrencilerin öğün düzenin de değiştiğini kaydeden Melikgazi Hastanesi Diyetisyenlerinden Merve İlker, ? Günlük beslenmede, besin çeşitliliğini sağlamak için, tüm besin gruplarını tüketmek gerekmektedir. Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için; süt ve süt ürünlerinin, tahılların, et, yumurta ve peynir gibi protein içeriği yüksek olan besinlerin, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi gerekmektedir.

Uzun süre açlık sonrası ilk öğün olan kahvaltı öğünü en önemli öğündür. Kahvaltıda süt, yumurta, peynir, zeytin veya ceviz, tam tahıl ekmek tüketilebilir. Araştırmalara göre güne farklı gruplardan besinler içeren kahvaltıyla başlayan çocukların okul başarısı artmaktadır. Kahvaltı, çocuklarda derslerdeki konsantrasyonu arttırarak öğrenmeyi olumlu yönde etkiler.

Ara öğünlerde sağlık açısından tüketilmesi önerilmeyen ve kısa süre tokluk sağlayan şekerli, unlu yiyecekler, asitli içeceklerden ve cips gibi kızartılmış ürünler yerine;  peynirli tam tahıl ekmekten yapılmış sandviç veya tost, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu, ayran, süt gibi içecekler tercih edilmelidir. Öğle yemeğinde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Okulda öğle yemeği verilemiyorsa; ara öğününün miktarı arttırılarak öğle yemeği şeklinde tüketilebilir. 

Yarının sağlıklı yetişkinlerini yetiştirebilmek için, bugünün çocuklarını sağlıklı beslemekten başka şansımız yoktur. Başarılı ve sağlık dolu bir eğitim yılı olmasını dilerim?