RESMEN UYUŞUYORSUN

21.11.2015 10:00:06

Uyuşturucu maddeler evlerin içerisine kadar girdi. Bugün ki konuğumuz Efe (Kod adı) , ?ilk önce abimle karşılaştım bu maddelerle? dedi. Abisinin uyuşturucu madde kullanıcısı olduğunu ve zararlarını hep beraber çektiklerini belirten Efe, ?O hap atıyordu. S

/resimler/2015-11/21/1001389751462.jpg

 

 

Kaç yaşındasın?

19 yaşındayım abla.

Bu maddelerle ilk defa tanıştığında kaç yaşındaydın?

İlk defa kullandığımda 6. sınıfa gidiyordum. Bu dönemde ilk olarak sigara içmeye başladım.

Peki, kimyasallara nasıl geçtin?

Okul çıkışlarında arkadaşlarımızla oturup sigara içiyorduk zaten. Sigarayı esrar ile karıştırıp içenler varmış. Bende öyle başladım.

Bunun kötü olduğunu biliyordun değil mi neden denemek ihtiyacı duydun?

Geçmişte yaşadığım kötü olaylar vardı. Bu zamanlarda sigara yanında alkolde kullandım. Sonra da yavaş yavaş artmaya başladı. Alkol almaya başladıktan sonra esrar içmeye başladım.

Kullandıktan sonra ne hissediyordun?

İnanılmaz derecede mutlu oluyordum. Bir anda her şey bitiyordu. Ne dert, ne sıkıntı hiçbir şey kalmıyordu. Tabii birde acayip bir cesaret geliyordu üzerime. Hiçbir şeyden korkmuyordum. Sürekli gülüyorsunuz ama her şeye. Normal zamanda yapamadığım her şeyi yapabiliyorum anlayacağın.

Neden çareyi esrarda aradın?

Şimdi düşündüğüm de mutsuzluktan başka bir neden bulamıyorum. Niye yaptın dersen onu da bilmiyorum. Arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz de hep sıkıntılarımızdan konuşuyorduk. Sonra da hadi içelim de gülelim diyorduk. Düşününce mantıksız geliyor ama hep bir araç olarak kullanmışım.

Etkisi geçtiğinde ne oluyordu?

3-4 saat her şey çok güzel. Resmen uyuşuyorsun. Bedenin, beynin, ruhunda inanılmaz bir rahatlama hissediyorsun. Ama normale dönmeye başladığında içim daralmaya başlıyordu. Etkisi tamamen geçince de yine aklıma ilk gelen şey tekrar içiyim, aynı rahatlığa ve huzura tekrar ulaşayım.

Esrarı sürekli kullandığın dönem de hayatından neler eksildi?

İlk olarak elbette paramı götürdü. Ondan sonra da sağlığımı. Hem bedensel, hem de ruhsal olarak.

Bırakmaya karar verdiğin de ne yaşadın?

İlk önce çok büyük bir ruhsal bunalıma girdim. Sabahları kalkıp da aynaya baktığım da kendimi Bizanslı gibi hissediyordum. Elim yüzüm çok farklıydı. Cildim bozulmuştu, her yerim sivilcelerle dolmuştu.

Başka ne gibi etkileri oldu üzerinde?

Esrar içtiğin zaman sürekli yemek yeme ihtiyacı duyuyorsun. Kan şekerini düşürüyor, vücudun sürekli tatlı istiyor. Bunun içinde çok fazla çikolata yiyip, cola içiyorsun. Ama extacy almış olsan onda tam tersi oluyor. Yemek yiyemiyorsun, her şeyin görüntüsü ve kokusu iğrenç geliyor. Bir de uzun süre uyku uyuyamıyorsun. Kullandığın maddeye göre hepsinin ayrı ayrı etkisi var. Bir kere deneyince ilk olarak yaşadığın o birkaç saatlik mutluluk inanılmaz güzel geliyor. Hiç normal halinde olmak istemiyorsun. Sürekli o mutluluğun içinde olmak istiyorsun. Ama birde şöyle bir şey var; ilk zamanlar böyle. Sonrasın da esrarı çekmediğin zamanlar da anlatamayacağım bir çöküş yaşıyorsun. Seni depresyona sürüklüyor resmen.

/resimler/2015-11/21/1003473972778.jpg

Nasıl karar verdin esrardan uzak durmaya?

Bir gün otururken vazgeçmem gerektiğini anladım. Asla esrardan başka bir şey kullanmadım. Onların etkilerini çevremden duyuyordum çünkü. Ailemde bir şekilde öğrenmişti, bırakma kararı aldığımda da bana en çok onlar destek oldu diye. Zaten bu konu da ailem yaralıydı. Ağabeyimde kullanıcıydı.

Bırakmak istemen de bunun da etkisi var mıydı?

Ağabeyim uzun süre kullandı ve neticesin de hepimiz bundan zarar gördük.

Nasıl zararlar?

O hap atıyordu. Sonrasın da eve gelip hepimize sataşıyordu. Evin içinde sürekli bağırıyordu. Orta da hiçbir şey yokken sinirleniyordu. Maddi olarak çok zarar verdi. Ama sadece maddiyat ile kalmadı yaptığı zararlar. Hepimizi sürekli üzüyor, sürekli bağırıyordu. Bana sorsanız şimdi ben asla ağabeyimi ağabey olarak görmüyorum. Bu hatayı bir kere yaptı. Ama sonra devam etti. O zaman yaptığı şey hata değildi. Hapı kullandığı zaman tanınmaz hale geliyordu. Onun hatalarını hepimiz çektik anlayacağın.

Bundan sonra ki süreçte geleceğin ile ilgili planların neler?

İlk önce okulumu bitireceğim. Ondan sonra elbette iyi bir iş istiyorum. Ama asla özel sektörde çalışmayacağım. İyi bir konumum ve iyi bir işim olsun istiyorum bunun için çaba sarf edeceğim.

 

Bu kimyasallara merak salan, yeni başlayan gençlere neler söylemek istersin?

Dönüşü yok kavramı diye bir şey yok. Bir an önce vazgeçsinler. Arkadaşlarını iyi seçsinler. Sadece sigara bile içiyor olsalar da oda bir bağımlılık. Ve arkası hep geliyor. Kötü alışkanlıkları olan hiç kimseyle görüşmesinler. Çevre ile başlıyor çünkü o onunla tanıştırıyor sonra devreye başkası giriyor derken zaten ilerliyor işte.

 Röportaj: Berna Utaş Utangan

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: RESMEN UYUŞUYORSUN