RANT EKSENLİ DÖNÜŞÜM

10.02.2015 10:55:55

İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Genel Sekreteri Hamdi Atay, torba yasa tasarısı, özetle rant eksenli olduğunu dile getirdi.

    Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kayseri İl Koordinasyon Kurulu,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TMMOB kanunu ile imar kanunu, çevre kanunu, tapu kanunu, kat mülkiyeti kanunu, belediye kanunu ve belediye gelirleri kanunu ile ilgili hazırlanan yasa tasarısı hakkında basın açıklaması yaptı.

    Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanlığı`nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Genel Sekreteri Hamdi Atay, torba yasa tasarısının kamusal alanların ranta açılmasına ve kamusal yönetimi yok etmeye yönelik olduğunu söyleyerek, “ Torba yasa tasarısı, özetle rant eksenli kentsel, kırsal dönüşüm alanları olarak kurgulanan yerlerde halkın varlıkları ile bütün kamusal alanların tasarrufunun mülksüzleştirme yoluyla el değiştirmesini; bu varlık ve alanların ülke ve bölge ölçekli düzenlenecek bütüncül mekânsal strateji planları, çevre düzeni planları, imar planları ile Yüksek Planlama Kurulu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden iktidara bağlanmasını ve iktidarın kontrolündeki yapı inşaat sektörü üzerinden metalaştırılarak sermaye-piyasa çıkarlarına tabi kılınması hedeflere yöneliktir. Tasarıda geçen `kamulaştırma` kılıfının ardındaki gerçek budur. Tasarı, işçi sağlığı ve iş güvenliği dâhil yapılara ilişkin işverenlerin sorumluluğunu teknikerlerin de dâhil edildiği şantiye şefliğine, yapıların mevzuata uygunluğunu mühendis ve mimarların fenni mesullüğüne yüklemek, mimarlık ve mühendisliğin tasarım sürecini yapı denetim firmalarının faaliyet alanına tahsis etme gibi birçok önemli ayrıntıyı da içermektedir. 6235 sayılı TMMOB Yasası`nın değiştirilmesi ile bütün ülkenin rant eksenli olarak imara açılması arasında bir bütünlük bulunmaktadır. TMMOB Yasası`nda değişiklik öngören hükümler, Anayasanın 135. maddesinde tanımlanmış kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, kamusal yerinden yönetim kuruluşu konumlarına son verilmesini ve TMMOB`ye bağlı meslek odalarının özellikle yapı sektöründe yaşamsal önemi bulunan, bilimsel ve teknik gerekliliklerle belirlenen kamusal denetim fonksiyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır" şeklinde konuştu.

   Atay ayrıca, "Tasarı, özellikle meslek odalarının kamu kuruluşu niteliğinin çıkarılmasıyla, odalarımızı halkımızdan uzaklaştırmayı ve etkisizleştirmeyi, üyelerimizin odalarla ilişkisini zayıflatmayı hedeflemektedir. Özellikle 2007 yılından sonra hedefine yerleştirdiği, 2011 yılındaki kanun hükmünde kararnamelerle tırmandırdığı meslek odalarını etkisizleştirme doğrultusundaki çabalarını tüm hızıyla sürdürmektedir. Anayasanın 135. maddesine açıkça aykırılık oluşturan bu girişiminin, meslek odalarının devasa rantların önünde engel oluşturması, kısaca sömürü, rant, yağma içerikli ekonomik sosyal dönüşüme direnmesi ile yakından bağı bulunmaktadır. İlimizde hizmet eden meslek odaları olarak, yanlı siyasetten uzak, güçlü ve etkin meslek odalarına ilimizin ve ülkemizin ihtiyacının olduğunu, bu süreçte mesleğimiz ve odamız üzerinde otoriter ve vesayet oluşturma boyutuna karşı, mesleğimizin, meslektaşlarımızın ve kamunun haklarını koruma adına mücadele etmeye ve evvelinde olduğu gibi meslek ve meslektaş odaklı olarak ülkemize, ilimize ve meslektaşlarımıza hizmet etme gayreti içerisinde olacağımızı ifade ediyor" ifadelerini kullandı.

Haber: Ayşenur Sarıkaya