Plakaya gelen trafik cezalarına mahkemeden dur kararı?

19.04.2016 09:29:45

Kayseri´de yaşayan Avukat Semih Emin Akbulut, plakasına kesilen ve adresine gönderilen 412 TL´lik trafik cezasına itiraz etti. Kayseri 3.Sulh Ceza Hâkimliği itirazı değerlendirerek trafik cezasının kaldırılmasına karar verdi.

Avukat Semih Akbulut, aracının plakasına kesilen ve adresine gönderilen trafik cezasına, cezanın kesildiği gün ve saatte aracını kendisinin kullanmadığı, sebebiyle plakasına kesilen cezayı kabul etmediğini belirtti. Buna ilişkin Trafik ceza tutanağında gerekçe gösterilen 51/2-b maddesine göre bahse konu cezanın suçun işlendiği tarihte aracı kullanan araç sürücüsüne kesilmesi gerekirken, idari makamlarca bu kural ihlal edilerek araç sürücüsü yerine tescil plakasına ceza kesilerek kural ihlali yapıldığını bildirdi.

 

Hız konusunda gelen cezanın ayrıca, hız sınırının bulvar girişlerinde ise bulvar boyunca sürücülerin uyması gereken hız sınırları konusunda trafik levhaları yardımıyla herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı gibi, bulvarın orta refüjle ayrılarak çift yönlü gidiş geliş şeklinde düzenlenmesi, hız sınırları konusunda sürücülerin hataya düşmesine sebebiyet verdiğini ifade etti. Avukat Semih Akbulut, idari birimlerce hız sınırları konusunda trafik levhaları yardımıyla gerekli düzenlemeler yapılmadığından bahse konu cezanın iptali gerektiği konusunda itirazda bulundu.

Ayrıca cezanın yazıldığı muhitte radar aracıyla gerekli kontrollerin yapıldığına dair sürücüleri uyaracak türden herhangi bir uyarı levhası da bulunmadığını söyleyen Akbulut, ?Ceza tutanağını tanzim eden idari birim gerekli işaret ve uyarı levhalarını sürücülerin göreceği şekilde karayolu üzerinde yerleştirmeden adeta radar aracını gizleyerek sürücüleri tuzağa düşürmek istercesine hareket edip sürücülerin bu tuzağa düşmesine sebebiyet vermiştir. Yol üzerindeki işaretlemeler kasıtlı olarak yapılmıyor? şeklinde konuştu.

Emsal oluşturabilecek kararı değerlendiren Kayseri 3.Sulh Ceza Hâkimliği 11.03.2016 tarihli kararında, araç sahibi olan Avukat Semih Emin Akbulut´un itiraz konularını Kayseri 3.Sulh Ceza Hâkimliği değerlendirerek haklı buldu ve trafik cezasının kaldırılmasına karar verdi.

 

Suçun ve cezanın şahsiliği ilkesi

 

?Karara göre, suçu işleyen kişi araç sahibi değilse ve cezanın kesildiği zaman diliminde olay yerinde bulunmadığını ispatlarsa cezayı ödemekle yükümlü tutulamayacak? diyen Avukat Semih Emin Akbulut, cezanın, suçu işleyen kişiye ait olduğunu ve devredilemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Anayasanın 38. Maddesinin suç ve cezaların kanuniliği ilkesi gereğince, hiç kimsenin, işlemediği bir suçtan, ihmali ve kusuru bulunmadığı bir fiilden dolayı ceza alamayacağının altını çizdi.

                                                

Cezaya nasıl itiraz edilir

 

Trafik cezalarına itiraz etmek isteyenlerin yapması gerekenleri de anlatan Akbulut, ?Trafik denetlemelerinde eğer bir ceza işlemi uygulandıysa ya da yüz yüze yapılmayan bir işlem olup evinize ceza tebligatı gelmişse, itirazınızda haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, konuyu yargıya taşıyabilirsiniz. Trafik cezalarına karşı itiraz etme prosedürü ve bu cezalara karşı hangi sürede neler yapılabilir, o konuda tüm sürücüleri ve radar mağdurlarını bilgilendiriyoruz. Öncelikle kesilen trafik cezalarının 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi´ne itiraz edilebilir. KTK´nun 116. maddesine istinaden gıyapta yazılan trafik cezalarına karşı, yani plakaya yazılan cezalarda polisinin durdurup yüzünüze karşı yazdığı cezalar da  15 gün olan itiraz süresi, yüze karşı yazılan cezalarda, yazıldığı tarihten itibaren; gıyapta, plakanıza yazılan cezalarda ise, size tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Cezanın kesildiği tarihin takip eden yılı sonuna kadar tebliğ edilmesi gerekir ki 2 duruma göre de 1 yıllık  süreye denk gelir. Plakaya yazılan cezalar, ruhsatınızda yazılı olan, yani sistemde kayıtlı olan adresinize gelir, ikametinize PTT yoluyla gelen ceza, siz evde olmadığınız bir sırada gelirse postacı kapınıza bir not bırakır ve cezanızı muhtarlığa teslim eder. Tebliğ tarihi o tarihten itibaren başlar. Normal prosedür budur. Cezanız eski ikametgâhınıza giderse, suç sistemin değil, ikametgâh adresini yenilemeyen sizdedir? dedi.

                                                                                                    

 İtiraz nasıl yapılacaklar için nasıl yapılacağına da değinen Akbulut kdnuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?İtiraz işlemleri Trafik Mahkemeleri´ne yapılır. Türkiye´nin tamamında mevcut olmadığı için bu işe, görevlendirilen nöbetçi  Sulh Ceza Mahkemesi bakıyor. Gerekli evraklar ise; Dava dilekçesi,  Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi, Ruhsat Fotokopisi, Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi şeklindedir. Evraklarınızı Sulh Ceza Mahkemesi´nin kalemine teslim ettikten sonra trafik cezasının ve tebligat kâğıdının aslı sizde kalacak. Dilekçenizde yazdıklarınıza göre bir karar verilecek. Herhangi bir duruşma olmayacak, mahkeme sonucu tebligatla adresinize gelecek. Mahkemenin yoğunluğuna göre karar süreci 2-3 aya kadar bile uzayabilir.?