ÖZHASEKİ DOĞU TÜRKİSTAN`LI TÜRKLERİ ZİYARET

17.01.2015 12:05:39

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Çin`in baskılarından kaçarak Türkiye`ye gelen yaklaşık 500 Uygur Türkünü Kayseri`de yerleştirildikleri lojmanlarda ziyaret etti. Başkan Özhaseki "Bu kardeşlerimiz bize emanet. Hakkıyla ev sahipliği yapmak Allah

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile birlikte Doğu Türkistanlıların yerleştirildiği evlere giderek, durumlarıyla ilgili bilgiler aldı. Evleri ziyaret ederek göç eden Uygurlarla görüşen Başkan Özhaseki, her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağını söyledi.
Kayseri`ye gelen Uygur Türkleriyle ilgili açıklamalar yapan Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin`in en son ibadetleri anayasal suç kapsamına aldığını ve Dünya kamuoyunun sessiz kalmaya devam ettiğini söyledi. Uygur Türklerinin kendi milli kimliklerini yaşayamadıkları için göç etmeye başladıklarını ifade eden Tümtürk, "Son bir yıl içinde 5-6 bin kardeşimiz Çin`in komşu ülkelerine göç etti, oradan da çoğu devletimizin himayesinde Türkiye`ye getirildi. Tayland`da yakalanan 367 kardeşimiz getirilmiyor diye yanlış algı var. O kardeşlerimizin yakalandığı günden itibaren devletimizin girişimleri söz konusu ama Çin`in baskısından dolayı Tayland sessizliğe büründü. Devletimiz, 5-6 bin kardeşimizi Türkiye`ye sessiz sedasız getirdi ve bunlar huzur içinde. Bir kısmını Kayseri`ye aldık. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Kayseri`deki tüm sivil toplum kuruluşları, tüm Türk milleti bu kardeşlerimize kucak açtı, sahiplendi. Şu anda hiçbir sıkıntı yok, Elhamdülillah sıcacık evlerinde huzur ve güven içinde yaşıyorlar" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise Uygur Türklerinin Kayseri`de misafir olmadıklarını söyledi. Bu durumun bir imtihan olduğunu dile getiren Başkan Özhaseki, "Burası kendi evleri, misafir sayılmazlar. Onlar bizim bir parçamız. Cenabı Allah geride kalan kardeşlerimize yardım etsin. Bu zulmü sonlandırsın inşallah. Kayseri`de şu anda 30 bin civarında Suriyeli Müslüman var. İran`dan, Afganistan`dan, başka İslam ülkelerinden gelenler var. Bir de şimdi Uygur kardeşlerimiz geldiler. Burada kardeşlerimize ev sahipliği yapma görevimiz var. Bu bize Allah`ın verdiği bir görev. Ensar vazifesi. Allah kimseyi vatanından etmesin. Çoluğu ile çocuğu ile yuvasını terk ettirmesin. Onlar böyle bir imtihandalar, bizler de doğrusu ev sahipliği yapabilecek miyiz, bunları görüp gözetecek miyiz ihtiyaçlarını çözebilecek miyiz? o imtihandayız. Kayseri`de bize emanet olarak gelen misafirlerimizi rahat ettirelim, onların ihtiyaçlarını karşılayalım, çocuklarını okutalım büyütelim, geleceğe emin adımlarla yürüsünler diye elimizden geleni yapacağız. Üstümüze ne düşüyorsa hakkıyla yerine getireceğiz inşallah" diye konuştu.
Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik de Uygur Türkleri için ellerinden gelen yardımı ve desteği sürdüreceklerini kaydetti.