ÖZHASEKİ: ?İKİ BAŞLILIK TÜRKİYE´YE BİRAZ LÜKS GELİYOR?

18.03.2017 21:56:02

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri´nin Kocasinan ilçesi Seyrani Mahallesi´nde temel atma ve tapu dağıtım törenine katıldı.

Tapu dağıtımı yapılacak vatandaşlarla törende bir araya gelen Bakan Özhaseki, burada Türkiye gündemini de değerlendirdi. Türkiye´de kentsel dönüşüm alanında büyük bir çalışmanın içinde olunduğunu dile getiren Özhaseki,  son dönemde Türkiye´de kaydedilen gelişmelerin hızlanması gerektiğini vurguladı. Kalkınmanın yolunun referandum ile açılacağını belirten Özhaseki, yapılacak anayasa değişikliğinin nedenlerini de burada anlattı. Özhaseki, ?Önümüzdeki bu referandum, geçtiğimiz seçimlerden daha önemli. Ben size bu 18 maddeyi tek tek sayacak değilim ama bu 18 maddenin gelmesinin altında yatan sebepleri anlatmak istiyorum. İki başlı sistem yürütülemiyor. Diyeceksiniz ki, ´Binali bey ile Cumhurbaşkanımız arasında kavga mı var? Yürüyor işte´ Evet, Allah bu huzuru daim etsin. Ama böyle bir şansı Türkiye her zaman yakalayamıyor. 40 yıldır devam eden aralarındaki dostluk, muhabbet bu işi götürmeyi sağlıyor. Ama geriye doğru bir bakın ve ileride ne olacağını düşünün. O zaman bizi bir tehlike bekliyor. 1950´ye kadar tek parti vardı. 2002´de de AK Parti geldi. Aralarında 52 yıl var. Bu süre içinde tam 39 tane hükümet kurulmuş.  Şimdi bir tarafta hiç birşeyden sorumlu olmayan ama Anayasa´da iki buçuk sayfa yetkisi olan Cumhurbaşkanı var diğer tarafta da her şeyden sorumlu ve iş yapmak zorunda olan hükümet var. İki başlılık Türkiye´ye biraz lüks geliyor. Rahmetli Özal ile Demirel´in kavgalarını biz unutmadık. ´Amerika´da Türkiye´yi kim temsil edecek´ konusu bile kavga meselesiydi. Rahmetli Özal, Demirel´i mahkemeye vermişti. Devletin yukarısında kavga olur mu? Ama oluyor. Ecevit, Ahmet Necdet Sezer´i cumhurbaşkanı seçtirebilmek için kapı kapı gezdi ve nihayetinde orada bir anayasa kitapçığının fırlatılmasıyla Türkiye bir gece yüzde 12 küçüldü. O günlerin sıkıntısını bir müddet çektik. 3 aylık, 6 aylık hükümetlerle istikrar sağlanamıyor. 1960 ile 1965 arasında tam 6 hükümet var. 1971 ile 1980 arasında da 11 hükümet var. 11 ayda ne yapılabilir? Projelerin her biri zaman alır. Eğer ülke büyüsün istiyorsak, devasa projelere ihtiyaç var. Erciyes projesinin temelini atıp, Cumhurbaşkanımızı açılışa çağırdığımızda 10 yıl geçmişti aradan. Bir belediye Erciyes projesi için bile 10 yıl harcıyorsa, kısa süreli hükümetler ne yapabilir ki? İstikrar olmazsa büyük projeler olmaz. İş adamları yatırım yapmaz.  Bu referandum bizim için bir fırsat. Kayseri´den de çok yüksek oranda bir evet çıkacağını düşünüyorum. Anlattıklarım içinde tek bir şüphem olsaydı, size bunları anlatmazdım. Elimizde, Türkiye´yi ayağa kaldıracak çok önemli bir fırsatımız var diye düşünüyorum. Binbir türlü düşmanla uğraşırken, belalarla uğraşırken, bu coğrafyada yaşamanın bir tek şartı var o da güçlü olmak, muktedir olmak. Bu batılıların anlayacağı tek dil de bu. Başka bir şeyden anlamazlar. İşte kalkınmaya giden yol da referandum ile açılacak inşallah? diye konuştu.
 
?81 İL İÇİNDE İMAR VE ALTYAPISI EN DÜZENLİ ŞEHİR KAYSERİ?
 
Temel atma ve tapu dağıtım töreninde ?kentsel dönüşüm? konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, Kayseri´nin, Türkiye´nin bir çok kentine göre avantajlı konumda olduğunu söyledi. Türkiye´nin deprem bölgesinde olduğuna, bu nedenle de konut projelerinin öneminin giderek  arttığına dikkat çeken Özhaseki konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
?Ülkemiz dünyanın en güzel coğrafyalarından biri. Dezavantajlarımız da var bunlardan biri ülkemizin yüzde 42´sinin deprem bölgesinde olması. Sert zeminler yerine zamanında yapılan yanlış tercihlerle, özellikle son 40 yıl içinde şehirler alüvyonlu topraklar üzerine kurulmuş. Deprem bir gerçek ama insanları öldüren deprem değil, sağlıksız yapılar, depreme dayanıksız olarak inşa edilen yapılar. Bu yüzden bakanlık olarak Tükiye´nin her yerinde sağlıklı yapıların nasıl inşa edileceği hususunda her şehrimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yapılmış olan ve depreme dayanıksız olan binaların nasıl dönüşeceği hususunda büyük bir gayret içindeyiz. Şükürler olsun Kayserimiz yıllardır bu konuda büyük bir uğraş içerisinde. Ben Melikgazi´den başlayarak, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde, Bekir Bey´in de Kocasinan´daki başkanlığı döneminde ve şimdiki değerli başkanlarımızın gayretiyle hızlı bir dönüşüm gerçekleşiyor. Kayseri´de 50´den fazla mahallede dayanıksız olan yapılar ortadan kaldırıldı. Önümüzdeki günlerde de bu gayretlerle, insan yaşamına uygun olmayan evler yok olacağı gibi yerlerine güzel binalar çıkmaya devam edeceğiz. Ben de bunları destekleyeceğim. Nihayetin de bakanlığımızın bir görev alanı da bu. Başkanlarımız da geldiğinde bakanlığımızın kapıları onlara sonuna kadar açık. Onlara her türlü yardımı yapmaya devam edeceğiz. 
Sizler bana görev verdiniz, belediye başkanlığı yaptım. Emaneti devam ettirdiniz, Ankara´da sizleri temsil ediyorum. Geldiğimiz bu memleketi unutacak halimiz yok. Allah nasip ederse imanla göçerken, inşallah mezarımız da burada olacak. Böyle olurken hayırla yâdedilmekten başka bir beklentim de yok. Hiç değilse arkamızdan bir fatiha okuyalım denilmesi dünyalara değer. Bir taraftan bakan arkadaşlarımızı Kayseri´ye getirerek hangi projeler yapılacaksa onları da tartışıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda, Kayseri´ye yatırım yapacak tüm bakanları getirmeye çalıştım. Hepinizin bilmesini istiyorum, 81 vilayetimiz içinde imar ve altyapı açısından en düzenli şehir Kayseri. Bunu herkes bilsin. Hamdolsun herkes bu şehirde ailesiyle huzurlu bir şekilde yaşarken, aradığı her şeyi bulabiliyor. Sanayide gelişmeler yaşanıyor, sağlıkta gerekli olan tüm yatırımlar yapılıyor. Birkaç ay sonra bölge hastanesi de açılacak. Karınca kararınca da olsa her birinde emeğim var. ´Şükürler olsun Rabbime´ diye de dua ediyorum.? (Kurum Haberi)