ÖZEL MELİKGAZİ HASTANESİ ÇOCUKLARDA ALERJİ TESTİNE BAŞLADI

25.04.2017 14:35:22

Modern çağın getirdiği hastalıkların başında alerji vakaları geliyor. Özellikle çocukların maruz kaldığı alerjilerle ilgili aileler yeteri kadar bilgi sahibi değil.

Modern çağın getirdiği hastalıkların başında alerji vakaları geliyor. Özellikle çocukların maruz kaldığı alerjilerle ilgili aileler yeteri kadar bilgi sahibi değil.

?Çocuklarda 3 yaş altında en sık gıda alerjileri görülürken, 3 yaştan sonra profil değişmektedir.? Diyen Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz İrişti, ?Kalıtımsal ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan alerjik hastalıklardan çocukları korumak için alerjen testi yaptırmayı ihmal etmeyin? dedi.

Çocuklarda sık rastlanan alerji türleri nelerdir?
Uzm. Dr. Yavuz İrişti, çocuklarda görülen alerji ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi:
?Gıda alerjeni olarak en sık süt, buğday, yumurta, fındık, fıstık, balık vs görülürken, 3 yaş sonrası ev tozu akarı, çayır çimen, polenler, mantarlar, evcil hayvan tüyleri, böcek salgıları sık görülmektedir. Alerjik hastalıklar arasında ise astım, alerjik rinit (burun alerjisi), atopik dermatit (alerjik ekzema), ürtiker (dabaz) çocuklarda sık görülmektedir. Alerji genetik geçişli bir hastalık olarak bilinse de, sadece genetik faktörler etkili değildir. Her yıl giderek artış gösteren alerjik hastalıkların asıl nedeni çevresel faktörlerdir. Bilinçsiz ve gereksiz yoğun antibiyotik kullanımı, giderek artan sezaryen ile doğumlar, abartılı hijyen tutkusu, doğal olmayan gıda üretimi ve tüketimi alerjik hastalıklarda artışın başlıca nedenleridir? dedi.
Alerji sonradanda ortaya çıkabilir
Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz İrişti, ?Alerji çocukta başlangıçta belirgin değilken sonradanda ortaya çıkabilir. Örneğin penisilin iğnesinin 101. Dozunda alerji gelişebilir. Bazen de, alerji şiddeti zamanla azalabilir. Alerji kendini çocukta, burun tıkanıklığı, ciltte kaşıntı veya döküntü, öksürük, hışıltı gibi çeşitli semptomlarla gösterebilir. Genellikle alerjiye ateş eşlik etmez ve çoğu zaman tekrarlayıcıdır. Alerji bazen enfeksiyona zemin hazırlayabilirken, enfeksiyonda alerjiyi tetikleyebilir. Örneğin, burun alerjisi olan bir çocuğun buruna açılan kulak veya sinüs kanalı tıkanıp otit veya sinüzite neden olabilir. Bağırsak paraziti de alerji atağını tetikleyebilir.
Aileler Dikkat!
Astımın %90 nedeni alerjik nedenlerdir. Sadece öksürük yapabileceği gibi, hışıltı veya nefes darlığı da yapabilir. Astım küçük yaşlarda başlamasına rağmen, 7 yaşından sonra yapılabilen solunum fonksiyon testi ile kesin tanı konulabilir. 7 yaşının altında Astım tanısı, çocuğun geçirdiği atak sıklığına göre konulabilir. Astımlı çocuğun anne veya babası içiyorsa sigarayı bırakmalıdır. Ev halıdan ve tüylü eşyalardan mümkün olduğunca arındırılmalıdır. Nem küf ve akara sebep olacağı için, banyolar kurutulmalı, gereksiz oda nemlendirmesi yapılmamalıdır. Astımlı çocuğa eylül veya ekim aylarında grip aşısı yapılmalıdır. Alerjik ekzaması olan çocuklarda Astım riskinin diğer çocuklara göre yüksek olduğu bilinmeli ve düzenli kontrolleri yapılmalıdır. Alerjinin hafif döküntüden, ölüme kadar geniş yelpazede seyrettiği bilincinde olmakla beraber, stresin alerjiyi olumsuz etkilediği de göz önüne alınarak, alerji ile karşılaşınca küçümsemeden, gereğinden fazlada endişeye kapılmadan doktor kontrolüne götürmelidir.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Çocuğunuzun neye karşı alerjisi olduğunu tespit edebilmenin en kesin yolu deri testidir. Test cilt üzerine damlatılan alerjen içerikli sıvının üzerinden cildin, çocuklara uygun bir iğne ile delinmesi sonrasında gelişen cilt reaksiyonunun değerlendirilmesinden ibarettir. Özel Melikgazi Hastanesi Alerji Ünitesinde Gıda alerjenleri ve diğer bazı sık görülen alerjenlere yönelik test yapılmaktadır. Teste gelmeden en az bir hafta önce alerji ilacı kullanılmamış olması gerekmektedir.?