OSMANLI KOKULARI ŞİFA DAĞITIYOR

13.01.2017 09:54:20

Hüsnü Hat Sanatı ile uğraştığı bilinen İsrafil Yılmaz, bunun yanında dükkânında üç sektörü birleştirdiklerini söyledi. Hat ve Kaligrafi´nin yanında hediyelik ve Osmanlı dönemine ait çeşitli kokuların da satışını yapıyor.

Osmanlı Saray kokularında iddialı olduklarını ve şifalı kokular olduğunu dile getiren İsrafil Yılmaz; "Koku sektörümüze gelince Osmanlı Saray kokularında çok iddialıyız. Kayseri´de bu hususta hemşerilerimiz ile gurbeti yaşasak da hedefimiz büyük bir kokucu olmak. Kokularımız şifalı bitkilerden oluşuyor. Mesela Oudh (Ud) kokusu, genel olarak Hindistan´da yetişen Ud ağacının parçalarıdır. Ud ağacının kabukları mayalanarak elde edilir ve şifalıdır. İnsanı ruhî ve bedenî olarak rahatlatır. Efendimiz (s.a.s.)´de tavsiye ettiği ve meleklerin sevdiği bir kokudur. Osmanlı Saray kokularının vazgeçilmezi olan Ud kokuları, birçok Osmanlı Padişahı´nın kullanmaya özen gösterdiği bir kokudur. Mesela yeni gelen Vav kokumuzun içinde 12 tane bitki vardır. İnsanı rahatlatan, dinginleştiren, ruhunu güzelleştiren bir etkisi vardır. Bu kokuyu sürdükten sonra bir mekâna gittiğinizde kokunuz orada asılı kalıyor. Bizim kokularımızın genel özelliği budur zaten. Bir de Vav kokusu omuz ve karın bölgesine sıkılmalıdır. Çünkü koku çene altına boğaz kısmına sıkılırsa troit bezlerine zarar verebilir. Her koku için doğru ve etkili kullanım omuzlardır" şeklinde konuştu.
Koku yelpazelerinin içerisinde Osmanlı Lalesi, Papatya, Vav kokusu, Kış Güneşi, Makam-ı İbrahim, Kanun-i Sultan, Sahra, Cariye, Hanımeli gibi kokularının mevcut olduğunu söyleyen İsrafil Yılmaz, tüm koku severleri beklediklerini aktardı. İsrafil Yılmaz; "Kokularımızın kalıcılığı hususunda da piyasa kokularına göre çoktur. Yani bir gün kalıcılığını iddia ediyoruz. Şehir dışından çok ciddi bir rağbet var. Diliyoruz ki Kayseri´de de olur bu rağbet. Özellikle bu kokuların tanıtımında Ramazan Sokağı, fuarlar, el sanatları fuarları gibi etkinlikleri takip edip reklamımızı yapmaya, tanıtmaya çalışıyoruz kendimizi. Koku eski diliyle ´misk´tir. Kayseri´mize kokularımız ile de hizmet ediyoruz. Bu dükkânda yeniyiz. Medresede beş yıl hizmet ettim. Oradaki çevre ve kitlemi de buraya alarak burada devam ediyorum. Burada üç sektörü birleştirdik. Koku, hediyelik ve Hat ve Kaligrafi" diye vurguladı.
Doğru ve etkili bir koku kullanımının omuzlara olursa daha sağlıklı olduğunu belirten Yılmaz, rüzgarın insanın omuzlarından geldiğini de sözlerine ekledi. (Haber: Türkân Coşkun)