ÖNCÜ SAHABİ KADINLAR KONFERANSI

17.03.2017 09:16:11

İl Müftülüğü tarafından Çarşamba günü Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi´nde ?Öncü Sahabi Kadınlar? konulu konferansa düzenlendi. Konferansa Strateji Geliştirme Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, İl Müftü Yardımcıları

İslam dünyasında kadınların önemini vurgulayan Strateji Geliştirme Başkanı Sarıbıyık, ?eğer bir toplum inşa ediyorsanız ve o toplumun % 50´si hanımlardan oluşuyorsa o topluma hanım eli değmeden insan kalitesini yükseltmeniz mümkün değildir. Vahye muhatap olan hiç şüphesiz Allah Rasulü Hz. Muhammed  (s.a.v.)´dir. Ama vahiy ile birlikte ilk davet edilen Hz. Hatice validemiz olmuştur. İlk Müslüman olan, ilk evi ve hayatı inşa eden hanımların başında Hz. Hatice validemiz gelirler. Yine Peygamberimize ilk defa Hira Mağarası´nda Cebrail (a.s.) gözüktüğü zaman Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´e ilk görüntüsünden sonra Efendimiz korkmuş, ürkmüş ve evine dönüp beni örtün diye buyurduğunda Hz. Hatice validemiz Efendimizi örter. Peygamber Efendimiz sakinleşip kendisine geldiğinde başına nelerin geldiğini görüşmek, danışmak ve istişare etmek için yine Haticetü´l-Kübra validemiz ile birlikte Varaka Bin Nevfel´e giderler.

Yine vahyin kesilmesi esnasında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) büyük bir teessür içerisine girdiği bir sırada acaba ben yanlış bir iş mi yaptım? Acaba ben Allah´ın yasakladığı bir şey mi yaptım? diye peygamberimizin zihninde bin bir türlü soru işaretinin olduğu bir sırada Peygamberimiz büyük bir teessür içerisinde heyecanla bu soruları kendisine sorduğunda onu teselli eden bir hanımefendi Haticetü´l-Kübra,?hayır ya Rasulallah! Allah seni asla terk edecek değildir. Sen yolda kalmışlara mutlaka yardım edersin, sen yetime, fakire, fukaraya mutlaka yardım edersin, sen iyilik abidesisin ey Allah´ın Rasulü! Allah seni asla yalnız bırakmayacaktır? diyerek onun siyasi, sosyal sünnetin bütün uhdelerini gerçekleştiren bir Peygamber olarak teselli eden kişidir Hz. Haticetü´l-Kübra validemiz.?

Daha sonra Hz. Sümeyye, Hz. Esma binti Ebubekir, Hz. Âişebinti Ebubekir vb. öncü Sahabi hanımların hayatından örnekler veren Sayın Sarıbıyık, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

?Kendi evimizden, kendi yuvamızdan başlayarak mahallemizi eman mahallesi haline getirme noktasında Kur´an kurslarımızdan başlayarak çocuklarımızdan, gençlerimizden ve yavrularımızdan başlayarak yeniden silkinerek ayağa kalkmak durumundayız.  İslam dünyasının içinden geçtiği durumu hepiniz biliyoruz. Annelere, hanımlara ve kızlarımıza düşenvazife herkesten daha fazladır.Çünkü toplumu inşa etme noktasında, evi ev yapma noktasında, mahalleyi eman mahallesi yapma noktasında kadınların gayretlerine herkesten daha fazla ihtiyacımız var. Artık dünyanın iyiliği için Türkiye´yi ayağa kaldırmanın, Türkiye´yi belki herkesin İslamifobya yönündeki çalışmalarına rağmen inadına barış, inadına iyilik, inadına Türkiye´nin öncülüğünde iyiliğe devam edeceğiz. Onun için işimiz zamanımızdan çoktur. Daha fazla gayret etmek, daha fazla hizmet etmek durumundayız. Bu sebeple hanımlarımıza bu ülkenin her şeyden çok fazla ihtiyacı vardır diye düşünüyorum.?

 (Kurum Haberi)