ÖFKELİYİZ ÇÜNKÜ!

18.08.2015 10:21:14

Son zamanlarda aşırı sıcak olan havalar, yüksek nem kişilerin üzerinde tahammülsüzlük, çabuk öfkelenme, sinirlenme gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

 

 

 

Deyim yerinde ise son bir haftadır cehennem sıcaklıkları yaşanmakta. Değil yürümenin, nefes almanın bile zorlaştığı Kayseri´de vatandaşlar kendilerini gölge alanlara atmaya çalışıyor. Her geçen gün artan sıcaklıklar günlük hayatı olumsuz etkilerken adli olayların artması da dikkatlerden kaçmıyor.

Konu ile ilgili görüşlerinize başvurduğumuz Psikiyatri Uzman Dr. İsmail Gökşen sıcakların insanlar üzerindeki psikolojik etkisini ve bunlardan kurtulmanın yollarını gazetemize anlattı.

İsmail Gökşen, ?Sıcaklar beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sıcakla birlikte insanda öfke, karamsarlık, isteksizlik, tahammül gücü azalır; sinirlilik, kavgalar, yaralanmalar artar ve darplar olabilir? dedi.

Sinirli ve kızgın olmanın altıda sıcaklardan başka fizyolojik ve psikolojik sebeplerinin de olabileceğini ifade eden Gökşen açıklamasını şu şekilde sürdürdü: ?Sinirli insanlar karşılaştıkları her olayı kişisel bir tahrik olarak değerlendirme eğiliminde olurlar. Bu kişiler önlerine çıkan her şeyi zaten hassas durumda olan egolarına yönelik ağır bir tehdit olarak algılayabilirler. 1960´lı ve 1970´li yıllarda insanlar öfkelerini kendi içlerine atma eğilimindeydi. Şimdiki eğilim ise öfkeyi dışa vurma şeklinde gerçekleşiyor. Etrafımızda bu kadar çok sinirli insan görmemiz ve bizim de kolaylıkla sinirlenebiliyor olmamız, bu sürecin bir parçası gibi duruyor. Terle birlikte tuz kaybı halsizlik bitkinlik ve yorgunluk yapar. Vücut yeteri kadar sıvı alamayınca, sıvı açığı kanda tuz dengesinin bozulmasına bağlı beyin çalışmasının etkilenmesine ve algı bozukluklarına, öfke ve kavgalara sebep olur.?

 

?Sıcak havalar yaşlılar ve çocukları etkiliyor?

Sıcak havaların en çok yaşlılar, çocuklar ve hamile kadınları etkilendiğini belirten Gökşen, dikkat edilmesi gereken konularda da uyarılarda bulundu. Gökşen,  ?Klimalı ortamlarda bulunmak, su kenarlarına ve gölge ortamlarına gitmek, sık sık soğuk duş almak, sıcak saatlerde sıcak ortamlarda dolaşmamak, hafif açık giysiler giymek gerekir? şeklinde konuştu.  

Meteorolojiden aldığımız verilere göre ise önümüzdeki hafta içinde sıcağında sıcağı geliyor.

Haber: Berna Utaş Utangan

                                                     



Anahtar Kelimeler: ÖFKELİYİZ ÇÜNKÜ