OBEZİTEYE DİKKAT EDİN

24.02.2015 08:02:44

Obezite birçok hastalıkta etken olduğu gibi özellikle nedeni belli olmayan esansiyel hipertansiyonda etkilidir. Bu yüzden kilo artışı hipertansiyonu tetikler.

 Bunun dışında böbrek hastalığı, çevresel faktörler, sigara ve alkol kullanımı, yüksek kolesterol ve aşırı tuz alımı yüksek tansiyon hastalığına sebep olmaktadır. Bizde konu ile ilgili bu işin uzmanı olan Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Deniz'den gerekli bilgileri aldık. Deniz , Sofra tuzu, %60 klor, %40 sodyum içermektedir. Sodyum organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını da arttırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Bilindiği gibi kemiklerden kalsiyum kaybının artışı osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır. DSÖ, toplumların besin alımında diyetle günlük tuz alımı için hedeflerinin < 5 g/gün olması gerektiğini belirtmektedir” dedi.

Düzenli fiziksel aktivite yapmanın hem kiloyu koruyacağını hem de tansiyonu dengede tutacağını belirten Deniz, Potasyum minerali de sodyumun aksine kan basının düşmesine yardımcı olmaktadır. Tüm dünyada yüksek tansiyon hastaları için tavsiye edilen diyetin ismi `dash diyeti` dir. Bu diyet yüksek posa, sebze ve zeytinyağı ağırlıklı ve tuz kısıtlaması olan bir sağlıklı beslenme programıdır. Bu diyete göre Kırmızı et yerine beyaz et, bol sebze ve meyve, tam tahıllı ekmek, tuz kısıtlı, zeytinyağı kullanmamız hipertansiyon açısından daha sağlıklıdır. Beslenmemizde sodyum içeren yiyeceklerden (tuz, salamura turşu, zeytin, salça, paketlenmiş ürünler) uzak durmamız gerekir. Potasyum içeren yiyecekleri de (tunus hurması, muz, kayısı, incir, patates, bulgur, ıspanak, marul, dereotu, maydanoz) fazla tüketmemiz tansiyonumuzun düşmesine yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sigaradan uzak durmak, bol su tüketilmesi gerektiğini de belirten Deniz, Yapılan araştırmalar, yeşil çayın yüksek tansiyonu düşürdüğünü göstermiştir. Günlük en az bir fincan olmak üzere düzenli yeşil çay içmenizi öneririz. Stresten uzak durun. Mutlu ve sağlıklı günlere” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Haber: Berna Utaş Utangan

 

 



Anahtar Kelimeler: OBEZİTEYE DİKKAT EDİN