NEVRUZ ATEŞİ GÖNÜLLERİ ISITTI

23.03.2015 10:12:21

Türkler için yeniden doğuş anlamına gelen ve baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Turan Kültür Derneği tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı.

 

Turan Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlik renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.  Kar yağışının etkili olduğu saatlerde, yaktıkları ateşle hem ısınan hem de üzerinden atlayan dernek üyeleri çevredeki meraklı bakışların ilgi odağı oldu.

Yenigün anlamını taşıyan Nevruz'un kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlandığını ifade eden Turan Kültür Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Öztürk, Gündüzle gecenin birbirine eşit olduğu 21 Mart tarihine denk düşen Yenigün bir yönden uzun süren kıştan sonra baharla tabiatın yeniden uyanışını kutlayan ve kutlamalar sırasında düzenlenen oyunlar, bazı bitkileri çimlendirme gibi ritüeller, piknikler ve benzeri törenlerle tabiatın yeniden dirilişini sembolize eden bir bayram; diğer yönden ise, baharla birlikte başlayan tarımsal faaliyetlerin bir yıldönümü, dolayısıyla bir Yeni Yıl festivalidir. Yenigün; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon`dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandığı gibi gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturacak ve ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacaktır. Tüm Turan'ın Yenigün'ü kutlu olsun, Yenigün çiçekleri geleceğe umutlar taşısın” dedi.

Haber: Berna Utaş Utangan