MHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ İSMAİL ÖZDEMİR: ''2022 YILI KÜLTEPE KANİŞ KARUM YILI OLARAK İLAN EDİLMELİDİR''

23.09.2020 15:56:00

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir,  Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır.

Milletvekili Özdemir, Kayseri tarihinin 6 bin yıl önceye dayanan belgelerinin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe’nin, Kayseri merkeze 24 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade ederek, “Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri’nde yönetim binalarının, dini yapıların, ev, dükkân ve atölyelerin kalıntıları görülmektedir. Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Asur çivi yazısı ile yazılan bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlaşma metinleri vardır. Söz konusu tabletler 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği listesine alınmıştır.” açıklamasını yaparak konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

ANKARA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Kültepe’nin ticaret yolu üstünde stratejik öneme sahip olma özelliğini yüzlerce yıl sürdürmüş olduğunu belirterek, “Kültepe, dünya müzelerine ve eski eser pazarlarına dağılan ve Kapadokya tabletleri olarak tanımlanan çivi yazılı belgelerin ilk ortaya çıktığı 1871 yılından beri bilinmektedir. 1925’te Kültepe’nin önemli bölümlerinden biri olan Karum keşfedilmiştir. Kültepe’de Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait eserler ve bulgular gün yüzüne çıkarılmıştır. Çıkarılan bu eserler Kayseri Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.” ifadelerinde bulundu.

 

Bölgenin açık hava müze haline dönüştürülmesini sorgulayan MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a şu soruyu yöneltti: “UNESCO tarafından geçici miras listesine alınan Koramaz Vadisinin devamı ve bütünlüğü içerisinde Göbeklitepe ve Patara’da olduğu gibi 2022 yılının da Kültepe Kaniş Karum yılı olarak ilan edilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?"