KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ!

23.06.2015 10:03:22

Yaklaşık 15 gün önce de kuş gribi şüphesiyle itlaf yapılan Kayseri´de, yine benzer manzaralar vardı!

Kayseri´de tavuk üretim çiftliklerinde kuş gribi şüphesi ekipleri harekete geçirdi. 

Talas ilçesine bağlı Endürlük Mahallesi´nde bulunan tavuk üretim çiftliğinde kuş gribi şüphesi nedeniyle çalışma başlatıldı. Talas ilçesindeki tavuk üretim çiftliğinde ekipler, tavukları kepçeler ile kamyonlara yükleyerek itlaf alanına götürdü. Alınan numunelerin Ankara´ya gönderildiği öğrenildi.

   Bildiği gibi Kayseri´de daha önce de ?Kuş Gribi? teyakkuzu yaşanmış, Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kamuoyuna açıklama yapılmıştı. Dünkü itlaf çalışmalarından önce şehrin farklı bölgelerinde kuş gribi taraması yapılmış ve Valilik´in konuyla ilgili yayımladığı bildiride şu görüşlere yer almıştı:

  ?Türkiye genelinde; Mayıs ayından itibaren görünmeye başlayan kuş gribinin, İlimizde ki durumunu görmek için: Hastalığın ilk çıktığı tarihten bu yana İl Müdürlüğümüz tarafından yoğun şekilde tarama ve numune alımı yapılmış. Bu süreç içerisinde alınan 180 numunede hastalığa rastlanmamıştır.

İlimiz Kocasinan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 03.06.2015 tarihinde yapılan bir ihbar neticesinde; İhbar yapılan kümeste bulunan tavuklardan, 5 tanesi kuş gribi şüphesi ile numune olarak alınmış, kalan tavuklarda şüpheli olmaları sebebiyle itlaf edilmiştir. Yapılan muayeneler neticesinde gönderilen numunelerde kuş gribi virusüne rastlandığı teyit edilen kümeste herhangi bir kanatlı hayvan kalmamıştır.

            Tavuk kalmayanbu kümes ve bölgede ki diğer kümeslerde her türlü temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları tamamlanmış, kordon ve karantina tedbirleri alınmıştır. Kümes etrafında ki 3 km´lik alanda koruma bölgesi, 7 km´lik alanda gözetim bölgesi oluşturulmuştur. Şu anda hiçbir kümeste klinik olarak hastalık belirtisi ve anormal hayvan ölümleri görülmemiştir. Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen uzmanlarla birlikte İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca svap numunesi alınmaya başlanmıştır. Alınan bu numunelerin labaratuvar muayeneleri neticesinde  başka kümeslerde hastalık tesbit edilmesi halinde, hastalıklı kümeslerin olduğu bölgelerde itlaf çalışmalarına başlanacaktır. Şu an itibariyle İlimizde kilinik olarak kuş gribi hastalığı belirtileri gösteren herhangi bir kanatlı hayvan bulunmamaktadır.

            Konunun önemi dolayısıyla; İllerdeki bütün çalışmalar tek elden  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

            Halk sağlığı ve üretici menfaatleri doğrultusunda çalışmalar yapılmakta olup, tüm kurum ve kuruluşların bu süreç içerisinde sağduyulu davranışlar sergilemesi büyük önem arz etmektedir.

            Ayrıca halkımızın panige kapılmasını gerektirecek bir durum yoktur. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz olarak gerekli tüm tedbirler alınmış ve alınmaya devam edecektir.

            Kamuoyuna saygıyla duyururuz.?

 

Kayseri´den dün yaşanan ve ilginç görüntülerin ortaya çıktığı kuş gribi şüphesi ile kümesler ve tavuk çiftliklerinde gerçekleşen itlafların ardından, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve doyurucu açıklamalar yapılması bekleniyor. İHA/Bedir Kulay

 

 

 



Anahtar Kelimeler: GRİBİ ŞÜPHESİ