KÜLTEPE´DE 2 BİN 500 YIL ÖNCESİNE İNMEK İÇİN KAZI DEVAM EDİYOR

7.09.2015 11:02:55

Kayseri-Sivas Karayolu´nun 20. kilometresinde bulunan Kültepe, Kaniş, Karum Höyüğü´nde 1948 yılında başlayan kazılarda bugüne kadar yaklaşık 23 bin 500 tablet çıkartılırken, arkeologlar milattan önce 2 bin 400-2 bin 500 yıl daha eski döneme inebilmek için


Kazı Başkanlığını Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu´nun yaptığı Kültepe - Kaniş - Karum Höyüğü´ndeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. 1948 yılında başlayan kazılardan bugüne kadar yapılan çalışmalarda 25 bine yakın tablet çıkartılırken ören yerinin yüzde 10´luk kısmının kazıldığı bildirildi. Ören yerinin güney kısmında çalışmalar devam ederken yaklaşık 1 ay önce kazılmaya başlayan başka bir bölgede de çalışmalar hızla sürüyor. Kazı heyetinden sorumlu Japonya Notre Dame Seishin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ryoichi Kontani Eski Tunç Çağı´nın Kültepe´nin neresine kadar yayıldığını öğrenmek ve 2 bin 500 yıl daha eski döneme inmeye çalıştıklarını söyleyerek, ?Biz şimdi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu´nun başkanlığında Japon heyeti olarak Kültepe´deki ilk kazı. Burası 10 X 10 metre. Burayı açmanın amacı daha önceki kazıda Eski Tunç Çağı´nın Kültepe´nin nereye kadar yayıldığını hem de aşağı yukarı milattan önce 2 bin 400 - 2 bin 500 yıl daha eski döneme inmeye çalışıyoruz. Hemen hemen bir aydır kazıyoruz? dedi.
Bugüne kadar 3 idol parçasını çıkardıklarını ifade eden Japon arkeolog Kontani, ?Mermerden yapılan eski Tunç Çağı´na ait idol parçası olarak 3 tane çıktı. Kültepe´nin sadece eski binada değil özel mahalde de olabileceğini düşünüyoruz. O çok mühim? ifadelerini kullandı.