KORKUYORUZ!

11.12.2014 10:23:12

Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kenan Arslan, gazetemize yaptığı özel açıklamada, Çin'den gelen ucuz tekstil ürünlerinden korktuklarını bildirdi.

Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kenan Arslan, gazetemize yaptığı özel açıklamada,  Çin’den gelen ucuz tekstil ürünlerinden korktuklarını bildirdi.

 

Zehirli ayakkabıların Türkiye genelinde kaygılara yol açarken, Terziler Ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Kenan Arslan, Çin’den gelen tekstil ürünlerininde sağlıksız olduğunu açıkladı.  Kenan Arslan, Büyük firmaların da Çin’den gelen ürünleri kullanabildiğini veya Çin’de sağlıksız şartlarda dikim yaptırdıklarını belirterek, “Çin’den gelen ucuz mamuller var. Büyük firmalar Çin’deki insanlara ucuz mamuller yaptırıyorlar. Bu ürünlerde kullanılan boyanın.  Kimyasal maddelerin ne olduğu belli değil. Bu ürünler kanserojen madde içerebiliyor” dedi.

“Vücutta sicilceler çıkabilir”

 

Zehirli kıyafetleri giydiğinde insan vücudunda sicilceler çıkabildiğini söyleyen Arslan, “Bu ürünleri tüketen insanlar ileride kansere yakalanabiliyor. Vücutta, ciltlerde, bacaklarda sivilceler gözlemlenebiliyor. Bu tür şikâyeti olan vatandaşlar mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalı. Biz bundan çok korkuyoruz. Böyle bir durumla karşılaşanların vücudunda ufak sivilce seklinde izler olabilir. Biz bundan çok korktuğumuz için müşterileri de Çin’den gelen ürünleri almamaları konusunda uyarıyoruz” diye konuştu.

 

“Terzilere büyük oranda dönüş var”

 

Tüketicilerin artık bu konularda uyandıklarını ifade eden Arslan, “Şu anda terzilere büyük oranda dönüş var. Eskiden isleri az olan terzi arkadaşların şimdilerde çok fazla işlerinin olduğunu görüyorum” şeklinde konuştu. 

Çin’de tamamen kimyasal maddelerden üretilen kumaşların geldiğini söyleyen Arslan, “Tüketici geliyor pantolon almış, pantolonun ilk yıkamada boyası akıyor, bunların zehirli maddelerden yapılan kumaşlardan oluştuğunu anlıyoruz. Tabii biz bunları yetkili bir ağızdan dinlemedik ama zehirli olduklarını anlayabiliyoruz. Atık maddeler, naylonlar Çin’de kumaş olarak üretiliyor. Yün pamuk yok içinde. Tamamen polyester, kimyasal maddelerle yapılan şeyler bunlar. Vücuda direk temas ettiğinde büyük oranda sıkıntı çıkarabilirler” ifadelerinde bulundu.  

“Doğu bloğunda üretilen mallardan uzak durun”

 

Arslan, Kayseri’de direk olarak böyle bir vakayla karşılaşmadıklarını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Bu ürünler etiketinden anlaşılabilir, bir de ucuzluğundan anlayabilirler. Örneğin bir pantolonun maliyeti bellidir. 10 liraya, 20 liraya pantolon satılırsa bu pantolonun çok kaliteli bir şey olduğuna inanamayız. Kayseri’de henüz bize intikal etmiş bir zehirlenme olayı yok ancak ilerleyen zamanda karşılaşacağımıza eminim. Çok ucuza mallar geliyor. Alınan pantolonların 1 yıkamada rengi soluyor. Bu mallar Çin’de, Hindistan’da doğu bloğu ülkelerde yapılıyor. Ucuz işçilik, ucuz mal. Doğu bloğunda üretilen mallar bize sıkıntı verecek.”

Arslan tüketicileri uyararak, pamuklu kumaşlardan üretilen tekstil ürünlerinin kullanılmasını söyledi.

Haber: Dilek Bolat