Kış aylarının vaz geçilmez içeçekleri

3.01.2017 09:53:37

Kış aylarının gelmesi ve soğuk havaların başlamasıyla bitki çaylarına olan rağbet arttı.

İnsanların soğuk algınlığı, grip, nezle gibi birçok hastalıktan korunmak için ilk başvurdukları yöntem bitki çayları oluyor. Soğuk havalar bitki çaylarına rağbeti artırırken, aktarlarda en çok zencefil, ıhlamur, nar çiçeği, kuş burnu, ada çayı, zerdeçal, ayva yaprağı gibi bitkiler karışım halinde hazırlanıp satışa sunuluyor.
Aktar dükkân sahibi Ali Ahmet Bilaloğlu, kar yağışının olmaması sebebiyle enfeksiyonların arttığına değinerek; "Boğaz ağrısı, sinüzit ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar bu zamanlarda daha çok ortaya çıkıyor. Bu tür rahatsızlıkların artmasıyla vatandaşların bitkisel ürünlere olan talebi yoğunlaşıyor. En çok tercih edilenler arasında ıhlamur, nar çiçeği, kuş burnu, ada çayı, zencefil, zerdeçal, ayva yaprağı bitkileri kullanılmakta. Vatandaşın isteğine göre hazırladığımız çaylarımız da var. Kış çayı diye tabir ettiğimiz, içerisinde yaklaşık 10-12 tane bitkinin olduğu, 7´den 70´e herkesin kullanabileceği bitkiler yer alıyor. En başta zencefil olmak üzere bunlar; zerdeçal, ıhlamur, kuş burnu, ada çayı, papatya karıştırılıp normal çay şeklinde demlenebiliyor. Bunlar grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklardan bir nebze de olsa koruyucu özelliğe sahip oluyor" şeklinde konuştu.
Bilaloğlu, şifalı bitkilerin sayılamayacak kadar çok yararının yanında, içerikleri nedeniyle çeşitli hastalıklarla ilgili zararları da olabileceğinden bilinçli kullanılmasının gerektiğini de sözlerine ekledi. (Haber: Türkân Coşkun)