KİRLİYİZ KİRLİ!

9.12.2015 10:08:20

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın hava kalitesi ve izleme istasyonları verilerine göre, Kayseri´nin havası iyi değil?

Havaların soğuması, kaloriferlerin ve sobaların yanmasıyla birlikte Kayseri´de hava kirliliği gözle görüler bir şekilde arttı.

   Hava Kalitesi ve İzleme İstasyonları resmi sitesine göre Kayseri´nin havasının çokta sağlıklı olmadığı ortaya çıktı.

  Kış koşullarının adamakıllı yaşanmaya başlanmasıyla birlikte özellikle kalitesiz kömürlerin kullanımını Kayseri´de ciddi biçimde hava kirliliği oluşturuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hava Kalitesi ve İzleme İstasyonları resmi sitesine göre Kayseri´de kirliliğin boyutları veriler ile ortaya konuluyor.      Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hava Kalitesi ve İzleme İstasyonları verilerine göre Kayseri´nin birçok noktasında hava kirliliği oranlarının yüksek olduğu tespit edildi. Resmi internet sitesinde kırmız nokta yani sağlıksız olarak gösterilen Kayseri´de yapılan ölçümlerde ortaya çıkan rakamlar sıkıntı verici boyutta. Önceki günkü ölçümlerde, sabah saat 08.00´da 158 ug/m olarak belirtlenen rakam, akşam saat 19.00´ da 252 ug/m, 21.00´ da ise 234 ug/m olarak açıklandı.

  Doğalgaz kullanımının önemli ölçüde engellediği hava kirliği, kış aylarının başlamasıyla birlikte Kayseri´nin kabusu olarak gündeme gelirken, ilgililerin daha sert tedbirler alması istendi.  

 

Kirliliğinin sebepleri neler?

Kullanılan kalitesiz yakıtlar, egzoz gazları, şehirlerin konumu, soba ve kaloriferlerin uygun şekilde yakılmaması, olumsuz hava koşulları kirlilğin en baş aktörleri olarak gösteriliyor.

Önlemek için neler yapılmalı?

Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalı, ayrıca sanayi kuruluşları yer seçimi düzenli yapılmalı. Evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli. Pencere, kapı ve çatıların izolasyonuna önem verilmeli. Kullanılan sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmeli. Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak, özendirilmeli. Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımı engellenmeli ve kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı.  Denetimler, adamakıllı yapılmalı?



Anahtar Kelimeler: KİRLİYİZ KİRLİ