KEKEMELİK ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL!

24.10.2014 09:57:14

Pedagog-Uzman Sema Yılmaz, Kekemelik ile ilgili bilinmeyenleri gazetemize anlattı.

Kekemeliğin, sözlü anlatımın akıcılığını bozacak şekilde kelimelerin söylenmesinde istemsiz tekrar ve uzatmalarla oluşan bir konuşma bozukluğu olduğunu söyleyen Semi Yılmaz,  kekemeliğin genellikle 7 yaşından önce başladığını ifade etti.

Kekemeliği artıran sebepler hakkında bilgi veren Yılmaz, ‘’Sıkıntı doğuracak her ortam çocukta konuşma bozukluğunu artırmaktadır. Yalnız iken rahat konuşabilen bir çocuk başkalarının yanında ya da okulda tutulabilir. Küçük yaşta görülen normal tutukluğun ailenin çocuğun konuşmasına her türlü müdahalesi tutukluğun yerleşmesine neden olmaktadır. Konuşmayı yeni öğrenen bir çocuğa düzgün konuşmayı öğretme amacıyla yapılan müdahaleler tam aksi sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle ailenin çocuğu rahat bırakması doğal sürece müdahale etmemesi gerekmektedir’’ dedi.

Kekemelik tedavisinde ilk basamağın ailenin çocuğa yönelik yanlış tutumunun engellenmesiyle sağlanacağını ifade eden Yılmaz, ‘’Eğitim sabırla sürdürülmeli ve eğiticinin önerileri dâhilinde çocuğa evde yardımcı olunmalıdır. Kekemelik hatalı yaklaşımlar düzeltildiği, çocuğun gerginliğinin azaltıldığı ve gerekli uzman eğitiminden geçtiği zaman düzeltilebilmektedir’’ diye konuştu.

Yılmaz, anne babaların dikkat etmesi gereken noktalar ise şu şeklide sıraladı:

‘’Konuşmaya her türlü müdahale, eleştiri, suçlama çocuğun sıkıntısını daha da artırır ve tutukluğun yerleşmesine yol açar. Konuşurken tutulan bir çocuğa konuşmasını düzeltmek amacı ile sözcük tekrar ettirmek gibi yaklaşımlar çocuğa zarar verir. Kekeleyen çocukların olumlu yönlerinin desteklenmesi, özgüvenlerinin artırılmasını sağlar ve dikkatin konuşma üzerine yoğunlaşmasını engeller. Anne babalara; konuşma bozukluğu( kekemelik) gösteren çocukları için mutlaka bir uzmandan yardım istemelerini öneriyoruz.’’