KAZAKİSTAN FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANLIĞINA ADAY TANIDIK BİR YÜZ

24.02.2022 12:38:00

Türkiye’de futbol oynadığı dönemlerde gönüllere taht kuran kaleci David Loria, Kazakistan Futbol Federasyonu başkanlığına göz göz kırptı, adaylığını ilan etti.

Türkiye’de futbol oynadığı dönemlerde gönüllere taht kuran kaleci David Loria, Kazakistan Futbol Federasyonu başkanlığına göz göz kırptı, adaylığını ilan etti.

  2012/13 sezonunda Rizespor’un kalesini koruyan ve Süper Lig’e yükselmesinde önemli emeği bulunan sempatik kalecinin ismi şimdilerde Kazakistan Futbol Federasyonu Başkanlığı için geçiyor.

  Verdiği bir röportajında, kariyerinin Türk futbolu evresini de değinen Loria, Türkçe'yi unutmamak için ne yaptığını anlattı.

 - David, neredeyse 3 yıl önce kariyerini tamamladın. Futbol kariyerini noktaladıktan sonra ne yaptın, bize anlatır mısın?

  - Futbolun içinde olmaya devam ediyorum. Kariyerimi tamamladım ama futboldan hiç kopmadım, hep içinde oldum.  Kariyeri tamamladıktan sonra, Elite UEFA MIP yönetim kurslarına girdim. Kaka, Didier Drogba, Floran Malouda, Pierre Webo, Andrey Arshavin ve son geçmişin diğer ünlü futbol oyuncuları ile birlikte çalıştım. 2020 Ekim ayında, "Astana" futbol kulübünden bir davet aldım, o zaman Genel Müdür ve sorumlu olarak çalıştım ama bu, ancak geçen yıl bu aşamayı tamamladım... Paha biçilmez deneyimdi bu. Ve şimdi Cumhuriyetçi Futbol Federasyonu Başkanlığına aday olmaya karar verdim.

   - Sen sadece 41 yaşındasın. Bu oldukça güçlü bir başlangıç. Korkutucu değil mi?

   - Korkunun nedenlerini görmüyorum. Ülkemi seviyorum, futbolu seviyorum ve onu iyi yerlere getirmek istiyorum. Ve bunun için bir yaş için beklemeniz gerektiğini sanmıyorum. Asıl şey fikir, anlayış, arzu ve bilgidir.

  - Kazakistan futbolunun geleceğini ne görüyorsunuz?

  - Işık. Ama bunun için yorulmadan çalışmaya ihtiyacınız var ve çok çalışmaya. Tüm modern uygulamaları hayata geçirmek adına harika futbol güçlerinde en iyisini ülke futbolunun hizmetine sunmak istiyorum. Biliyorum ki, birçok eksiğimiz var ülke futbolu adına.  Eğer Türkiye ile kendi ülke futbolumuzu karşılaştırırsak, doğru bir tespit yapmış oluruz. Bizim için tesisleşme bir numaralı sorun, örnek vermem gerekirse, 9 yıl önce Rizespor'da oynadım ve sonra bu kulüp çok modern ve mükemmel bir tesisleşmeye gitti. Aynı dönem içinde Kazakistan'da bu süre zarfında, sadece bir kulüp bu yönde büyük bir adım atmayı başardı: Almatı'dan "Kairat".  Tesisleşme Kazikistan futbolunun önünde aşması gereken bir engel olarak durmaktadır. Altyapımız geliştirmemiz ve futbolcuların hazırlanmasına büyük önem vermeliyiz. Bir de futbolumuzu ticari olarak çekici hale getirmek için her şeyi yapmamız gerekiyor. Türkiye'de gördüm, inceledim sponsorlarla nasıl çalışacağımı gerçekten iyi biliyorum. Bunun çoğu kendimize güvenmemiz, kaynaklarımızı harekete geçirmemiz gerekiyor. Türkiye’deki futbol tutkusunu, kendi ülkem için haya ediyorum ve bu görevi alırsam başaracağıma da tüm kalbumle inanıyorum.

   - Türkiye ve Rizespor günleri, aklında kalanlar nedir?

   - Her şeyden önce, unutulmaz bir zaman dilimi olduğunu söylemek zorundayım. Her şeyden zevk aldım: Eğitim koşulları, kulüpteki iş organizasyonu, takım arkadaşı ortakları, antrenörler, kentin sakinlerinden ve hayranların sevgisinden. Kariyerimdeki en iyi dönemlerden biriydi. Rize'de mutluydum. Bir cafeye gidiyorsunuz, bir şeyler içiyorsunuz, size hesap ödetmiyorlar taraftarlar. Çok çok şaşırıyor, mahcup oluyordum.  Aynı şeyler bir akşam yemeği için gittiğiniz restoranda da başınıza gelmiyordu. Bu sevgi ve tutkunun ifadesinden başka bir şey değildi. Önceleri çok şaşırmıştım, sonrasında futbol tutkusunun insanların damarına kadar işlediğini fark ettim. Dediğim gibi muhteşem bir deneyimdi. Rizespor ve Karşıyaka günlerini unutmam mümkün değil. Uzun yıllar geçse de onların da beni unutacağını sanmıyorum.  

 -Türkçe öğrenmiş miydiniz?

 - Genel olarak, her şeyden önce Türkçe Kazak diline benzer, bu yüzden dil öğrenirken zorlanmadım. Koaförüm Türk olduğu için hala Türkçe pratik yapıyorum.

  -Samat Smkov'dan gibi önemli bir futbolcu ile birlikte oynamıştınız. O’nun sizin başkanlık adaylığınaza bakışı nasıl?

  - Samat'ın futbolumuzun gerçek bir efsanesi olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Ayynı zamanda benim yakın arkadaşım, kardeşim. Rizespor sonrasında, Kairat'ta birlikte oynadık. Doğal olarak, şimdi bana çok yakın. Ve bana federasyonun başkanlığına adaylığımı ve verdiğim kararımda beni tam olarak destekliyor. Sonuçta, her zaman birlikte yürürüz, bu nedenle ülkemizin futbolu da birlikte gelişecek.

  -Son olarak soralım; Kazakistan Futbol Federasyonu Başkanı olursanız ülke futbolunda ne değişecek?

  -Milli takım seviyesi dâhil futbolun içinden geliyorum. Birçok ülkenin futbol yapısını biliyorum. Bu nedenle Kazakistan futbolu nasıl kalkınır, nasıl dönüşür ve iyi bir seviye gelir hepsinin projesi hazır. Dahası ben de bu görev için hazırım.