KAYSERİ`Yİ TEĞET GEÇMİŞ

26.03.2015 10:07:45

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 33 kişinin hayatını kaybettiğini” açıklamasının ardından yeniden Türkiye'nin gündemine giren domuz gribi” Kayseri'de de 4 kişi pençesine düşürmüş…

 

Türkiye dün güne, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun domuz gribinden 33 hastanın hayatını kaybettiği açıklamasıyla uyandı. Kayseri'de de son 3 ayda 4 hasta H1N1 virüsü yani halk söylemi ile ‘Domuz gribine' yakalandı. Ancak korkulan olmadı, hastaların sağlık durumu iyi…

`Domuz gribi altında farklı sağlık sorunları olsa bile H1N1 virüsü teşhisi konarak ölen hasta sayısı dün sabah itibariyle 33 oldu. Kayseri'de ise ocak, şubat ve mart aylarında ise Kayseri'de toplam 4 hastaya H1N1 yani Domuz gribi teşhisi konulduğu ancak bu hastaların tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiği öğrenildi.

Kayseri'de tüm tedbirler alındı

Tüm Türkiye'de domuz gribi için alarm verildi.  Ülke genelinde çok sıkı güvenlik önlemleri alındığını belirten Halk sağlığı yetkilisi, Sağlık Bakanlığı'nın özellikle iki hafta önce tedbirleri artırdığını söyledi. Bakanlık 2 hafta alarm vermiş ve viral pnömoni teşhisinin konulduğu her hastadan H1N1 için test yapılmasını ve bu test sonuçlarının Ankara'ya gönderilmesini istiyor. Domuz gribi ile ilgili tüm tedbirlerin alındığı belirtildi.

İlaç sıkıntısı yok!

Domuz gribi salgınına karşı stoklanan aşıların akıbetini ve neden kullanılmadığı konusu gündeme bomba gibi düşerken, Kayseri'de böyle bir sorunun olmadığı öğrenildi. Halk sağlığı yetkilisi, ellerinde fazlaca aşı bulunduğunu ve H1N1 virüsü tanısı konulduğunda hastaya her türlü ilaç desteğinin sağlandığını söyledi.

Öte yandan, domuz gribi ile ilgili Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan'ın dün sabah saatlerinde Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile video konferans sistemi ile toplantı yaptı.

Domuz gribinin 9 belirtisi

Halk arasında ‘domuz gribi' olarak da adlandırılan, H1N1'in belirtileri arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetleri bulunuyor. Uzmanlar 38 dereceyi aşan yüksek ateşli hastalarda bu belirtilerden en az bir tanesinin görülmesi durumunda hastanın domuz gribine yakalanmış olabileceğini, dolayısıyla hastanın mutlaka doktora başvurması gerektiğini belirtiyor.

Mecliste soru önergesi verildi

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, art arda gelen domuz gribine bağlı ölümleri Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığı`na sunduğu soru önergesinde "Domuz Gribi Aşısı alımları ile ilgili vermiş olduğum yazılı soru önergesine (7/31357 Esas Numaralı) 05.08.2014 tarihinde gelen cevapta Sağlık Bakanı, Pandemik grip ile mücadele kapsamında yaklaşık 6.000.000 doz aşı alındığını, yaklaşık 3.000.000 doz aşının kullanıldığını, 3.000.000 doz aşının da tedbir amaçlı stoklandığını, stoklanan 3.000.000 doz aşının muhtemelen bir salgın durumunda ihtiyaç duyulacak yeni karakterli grip aşısı ile üretici firma tarafından değiştirileceğini ifade etmiştir.

 Haber: Dilek Bolat

 



Anahtar Kelimeler: KAYSERİ`Yİ TEĞET GEÇMİŞ