KAYSERİ ŞEKER´DEN VERİMLİ TOPRAKLARIN KORUNMASINA BÜYÜK KATKI

18.09.2015 10:33:04

Kayseri Şeker bünyesine kattığı 4 maus ile bölgedeki maus sayısı 21´e ulaştı. Kayseri Şeker, pancar ekim bölgesinde ki çiftçilerden gelen talepler üzerine maus ile pancar yükleme hizmetini yaygınlaştırıyor.


Şeker pancarı tarımı yapılırken pancarın tarladan fabrikaya nakli esnasında, pancar üzerindeki toprakları elemek suretiyle verimli toprakların tarlada kalmasını sağlayan maus makinasına artan talep üzerine sözleşmeli ekim yapılan bölgelerindeki pancar çiftçilerine ait 17 maus makinasına ilave olarak Kayseri Şeker de toplam değeri yaklaşık 5 Milyon TL olan 4 adet maus makinası satın alarak 2015- 2016 sezonunda 21 maus makinasıyla bölge çiftçisine hizmet vermeye başladı.
Her biri yaklaşık bir milyon lira değerinde olan Kayseri Şeker Fabrikasına ait 4 maus´un hizmete alınmasında konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay; 4.5 yıl önce Kayseri Şeker ?in yönetimini biz devir aldıktan sonra fabrika sahası içerisinde oluşan toprak yığınlarını görünce, ecdadımızın kanları ile sulayıp bize miras bıraktığı bu toprakları korumak gerektiğini düşünerek ,?Pancarlarla beraber tarlalarımızın güzel, verimli toprakları fabrikaya taşınarak işe yaramaz dağlar tepeler oluşturmasını engellemek, o toprakları tarlada temizlemek, tarlada bırakmak için maus makinası alınması gerektiği inancıyla Avrupa´da 30-35 yıldır uygulanan bu sistemi kendi fabrikamızda da uygulamak için yola çıkmıştık. Ama fabrikanın bir kuruş parası, bunları alabilecek gücü yoktu. Onun için nakliye kooperatifleri ile yapmış olduğumuz görüşme sonrasında ?arkadaşlar buyurun gelin bu uygulamayı beraber yapalım. Sizde sorumluluk alın, siz de bu işe katkı sağlayın. Burada oluşacak artı değerden siz de nasibinizi alın. ?dedik. Onlarda sağ olsunlar cesaret gösterdiler bu fabrikaya, çalışanımıza, çiftçimize güvendiler. Sorumluluk göstererek maus almaya başladılar. İlk sene 5 ile başlayan maus ikinci sene 10´a üçüncü sene 16 ya çıktı. Bu sene itibarı ile 4 tane maus satın alınarak hizmete sunulmuştur? dedi.