Kayseri Şeker´den 2016 değerlendirmesi

5.01.2017 10:02:55

2016 yılının kendileri için rekorlar yılı olduğunu dile getiren Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2017´nin daha iyi olacağına inandıklarını söyledi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, geride kalan 2016 yılını değerlendirerek 2017 yılı hedefleri hakkında bilgiler verdi. 2016 yılının rekorlar yılı olduğunu vurgulayan Akay, ?2016 yılı dolu dolu geçti. Biz 2016 kampanyasına başlarken 2016 yılındaki üretimin rekorlar ifade edeceğini söylemiştik. Çiftçimizin yoğun ilgisi, pancar ekme konusundaki arzusu 2016 yılının rekorlar yılı olacağının müjdesini veriyordu. Bu gerçekten de üretim süresince bu şekilde oldu. Bu rekorlar gerçekleşti. Pancar üretiminde özellikle 2 milyon 608 bin ton pancar işlendi, şeker olarak da 381 bin ton şeker elde edildi. Bu Kayseri Şeker açısından rekorları ifade eden rakamlar. Burada tabi özellikle çiftçimizin olaya göstermiş olduğu ilgisi, alakası, şirkete duyduğu güven ve özellikle pancardan elde etmiş olduğu gelirin diğer ürünlere göre yüksek olması çok önemli etkisi var. Biz de çiftçimizin bu beklentisine uygun çalışmalar yapmaya çalıştık. Onların daha fazla pancar üretmesi konusunda elimizden gelen gayreti zaten gösteriyoruz. Tohum seçiminden tutun da gübre kullanımına, onun ihtiyaçlarının karşılanması ve verimliliğin artırılması konusundaki alınan tedbirler pancar üretiminde etki sağlıyor. Bunun yanında uygulanan fiyat politikası da yine bu rekorun ortaya çıkmasında katkısının olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bölgeden üretilen pancarın başka tarafa gitmemesi ve başka bölgelerden de bizim bölgemize pancarın girmemesi bizim genel politikalarımızdan bir tanesi. Kayseri Şeker Fabrikası iki fabrikayla kendi bölgesine hizmet eden bir kuruluş. Dolayısıyla herkes kendi bölgesinde üretimini gerçekleştirmesi lazım. O nedenle başka bölgelerden bizim fabrikamıza pancarın girmesi doğru bir politika değil, bizim çiftçilerimizin ürettiği pancarın başka fabrikalara girmesi de doğru değil. O nedenle bunun desteklenmesi gerekiyor. Biz bunu gerçekleştirdik.? dedi.
?Bizim inancımızda hak edenin hakkı alınteri kurumadan ödenir?
Göreve geldiklerinden bu yana çiftçilere pancar bedelleri ödemesini her yıl 1 ay erkene aldıklarının altını çizen Akay, ?Bizim çiftçimizin pancar üretme konusundaki arzusunda bir diğer etken bizim yıllar bazında pancar bedellerinin erkene çekmemizin bir rolü olduğunu düşünüyorum. Bizden önceki dönemlerde Mayıs, Haziran´a kadar taşan pancar bedelleri, batmış bir şirketi devraldığımız ortamda 27 Nisan tarihlerinde ödedik. İkinci sene bunu 15 gün erkene çektik. O zaman da çiftçimize şunu söyledik, ?Biz bunda bir yanlışlık görüyoruz. Pancar bedellerinin çiftçi tarafından tahsil edilmesi için 6-7 ay beklemesi uygun bir durum değil. Bizim inancımızda hak edenin hakkı alınteri kurumadan ödenir. O nedenle Kayseri Şeker güçlendikçe bu ödeme tarihini her sene 1 ay erkene çekeceğiz.´ dedik ve o tarihten itibaren bir ay erken ödedik. Bu sene için de pancarın üretildiği yıl 26 Aralık´ta başlayan ve 3 gün süre içerisinde bir ödeme takvimi oluşturduk. Aralık ayında pancar bedelleri bir sonraki yıla taşmadan ödenmiş oldu. Neredeyse peşin ödenir duruma gelmiş oldu.? diye konuştu.
?Çiftçinin faizle, bankayla arasını bozulmasını istiyoruz?
Göreve geldiklerinden bu yana çiftçinin itibarını artırdıklarını vurgulayan Pancar ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay artık çiftçinin bankaya değil bankanın çiftçilerin kapısına geldiğini belirtti. Akay, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Biz çiftçinin faizle, bankayla arasının bozulmasını istiyoruz. Bununla ilgili başka politikalarımız da var. Bu kış gününde çiftçinin elinde sıcak paranın olması hem çiftçiye katkı sağlıyor, hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Kayseri Şeker´in ödemiş olduğu pancar bedeli 209 milyon. Bu Kayseri, Sivas, Nevşehir, Yozgat ekonomisine katkı sağladı, önemli bir canlılık getirdi. Onun dışında çiftçimize çok önemli avantajlar getirdi. Çiftçi alışveriş yapacağı zaman cebindeki parayla yaparken daha mı güçlü olur yoksa vadeli yaparken mi? Elbette peşin parayla bunu yaptığı zaman daha güçlü olur. 70 bin liralık alışverişte 20 bin liralık avantaj sağladığını söyleyen çiftçilerimiz var. Demek ki bu çiftçiye çok avantaj sağlıyor. Ayrıca piyasadaki çiftçinin gücünü de ortaya koyuyor, çiftçiye daha fazla itibar yapılır hale geldi. Bu önemli bir adım, bu adımı gerçekleştiriyor olmak çok önemli bir katkı. Bunun yanında çiftçinin pancar bedellerini peşin alıyor olması pancara olan ilgiyi daha fazla artırıyor. Çünkü artık çiftçi yarın endişesi yaşamıyor, bir güven söz konusu. Eskiden pancar bedellerini alamadıkları için bankalardan temlik çekmek durumunda kalıyorlarmış. Ve bankalar bu temliği ödeme konusunda zorluklar çıkardıkları oluyormuş. Günlerce temlikli kredi çekmek için bankaların kapısında beklediklerini ifade ediyor çiftçilerimiz. Şimdi bunların hepsi kalktı, şimdi bankalar çiftçilerimizin kapısına gidiyorlar. Bu aynı zamanda çiftçilerimizin itibarının ne kadar arttığının bir göstergesi.biz bankalardan çok fazla kredi kullanılmasını da arzu etmiyoruz. Faizden kurtarma avansı diye bir avans icat ettik. Kayseri Şeker´e özgü bir uygulama bu. Çiftçinin başkasına boyun eğmeden geçimini sağlaması lazım. Bunun için de en güveneceği nokta Kayseri Şeker. Biz de bunu hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Faizden kurtarma avansının Türkiye´de de örneği yok, dünyada da örneği yok. Sadece bize özgü bir uygulama. Biz bunu geçen sene Mayıs ayında uyguladık. Bu sene de inşallah devamını getireceğiz ve miktarını artırarak yapacağız. Çünkü çiftçimizin bir taraftan da faiz ödeme yükümlülüğünden kurtulması lazım. Bu çocuğunun rızkı. Buna da gönlümüz razı olmadığı için bu uygulamayı yapıyoruz ve geliştirerek devam edeceğiz. İnanıyorum ki çiftçilerimiz buna gönülden destek verecekler."