KAYSERİ AMATÖR FUTBOLU İÇİN UMUT DEVAM EDİYOR

3.08.2015 23:26:53

Kayseri Amatörünün en genç antrenörü ve şuanda Birinci Amatör Küme takımlarından Ermetsan Esentepespor´da görev yapan antrenör Eren Çalapverdi ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kayseri Amatörünün en genç antrenörü ve şuanda Birinci Amatör Küme takımlarından Ermetsan Esentepespor´da görev yapan antrenör Eren Çalapverdi ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Büyük Kayseri Gazetesi Spor Muhabiri Memduh Borazan sordu, genç antrenör Eren Çalapverdi cevapladı.Eren Çalapverdi´nin futbolculuktan antrenörlüğe geçişi dönemi ve bir birinden önemli konuları sizler için konuştuk? İşte cevapları

/resimler/2015-8/2/2329464014560.jpg  /resimler/2015-8/2/2330311827855.jpg

 Sizi tanıyalım?

Eren Çalapverdi 1989 Sivas doğumluyum. 2013 yılında Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulundan mezun oldum. Beden Eğitimi Öğretmeniyim. Atanmayı bekliyorum.

Futbol oynadınız mı? Oynadıysanız hangi takımlar forma giydiniz?

Futbola 12 yaşında Beşiktaş alt yapısında başladım. Ardından Sağlıkspor´a geçtim. Burada yaklaşık 8 yıl oynadım. 2 yıl içersin de A takıma yükseldim. Burada bütün alt yapı kategorilerinde kaptanlık yaptım. Sağlıkspor´da çok başarılı, sezonlar geçirdim ve ardından kısa bir Kayserispor maceram oldu. Burada her şey çok güzel giderken geçirdiğim ağır bir sakatlık benim için dönüm noktası oldu. Yaklaşık 2 sezon futboldan uzak kaldım. Ardından bir süre Sivasspor´da antrenmanlara çıktım. O sene BESYO´yu kazandım ve döndüm. Daha sonra 3 yıl şimdiki adı Ermetsan Esentepespor´da forma giydim. 2 sezon burada da kaptanlık yaptım ve güzel sezonlar geçirerek futbol kariyerime son noktayı koydum.

 Futbolu neden bıraktınız?

Genç yaşta ve en verimli çağında geçirmiş olduğum ağır sakatlıklarında etkisi oldu tabiî. Belki de tam profesyonelliğe adım atacakken yaşadığım ciddi sakatlıkla futboldan bir süre kopmak zorunda kaldım. Şu anda çok şükür sağlık açısından sorunum kalmadı. Hatta çevremde oynamam için baskı yapanlar bile var. İlerleyen zamanlarda zaten yeniden aktif olarak futbol oynamayı düşünüyorum.

/resimler/2015-8/2/2334094644678.jpg

 Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlüğe nasıl geçtiniz?

2009 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okuluna girdim. 2011 yılında da babamın da yönlendirmesiyle Türkiye Futbol Federasyonunun açmış olduğu antrenör yetiştirme kurslarına katıldım ve diploma almaya hak kazandım. Kariyer planlarımda antrenörlük yapmak vardı zaten. Diplomamı aldıktan sonra sırasıyla. Kayseri Şekerspor, Ermetsan Esentepespor, Kayseri Demirspor ve Kayseri Yolspor´da antrenörlük yaptım. Kayseri Yolspor´dan ayrıldıktan sonra şuan ki başkanımız Tuncay Dilme bana güvenerek Ermetsan Esentepespor´un başına geçmem için teklifte bulundu. Bende kendisini kıramadım ve görevi kabul ettim.

 Kayseri amatörün en geç antrenörüsünüz neler söylersiniz?

2009 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okuluna girdim. 2011 yılında da babamın da yönlendirmesiyle Türkiye Futbol Federasyonunun açmış olduğu antrenör yetiştirme kurslarına katıldım ve diploma almaya hak kazandım. Kariyer planlarımda antrenörlük yapmak vardı zaten. Diplomamı aldıktan sonra sırasıyla. Kayseri Şekerspor, Ermetsan Esentepespor, Kayseri Demirspor ve Kayseri Yolspor´da antrenörlük yaptım. Kayseri Yolspor´dan ayrıldıktan sonra şuan ki başkanımız Tuncay Dilme bana güvenerek Ermetsan Esentepespor´un başına geçmem için teklifte bulundu. Bende kendisini kıramadım ve görevi kabul ettim.

/resimler/2015-8/2/2342356060743.jpg

 2015?2016 sezonunda Ermetsan Esentepespor´la anlaştınız? Ermetsan Esentepespor´da hedefleriniz neler?

Başkanımız Tuncay dilme geçmişten de tanıdığım çok sevdiğim ve asla kıramayacağım bir insan. Galiba kendisi de Kayseri amatöründeki en genç kulüp başkanı. Bana hedeflerini anlattı. Heyecanı isteği ve arzusu beni çok etkiledi. En genç başkan ve en genç antrenör olarak ortak hedefler koyduk kendimize. Kulüp olarak hedefimiz kesinlikle ama kesinlikle şampiyon olmak. Bunun içinde çok çalışıyoruz ve daha da fazla çalışacağız.

  Antrenörlüğe ne zaman başladınız? Hangi takımlarda çalıştınız? Başarılarınız var mı?

Antrenörlüğe 2011 yılında başladım. Bunun 2 senesi çalıştırıcı-futbolcu olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz 2 sezonda Kayseri Yolspor´da görev yaptım. Burada 1,5 senede 2 Cumhuriyet kupası şampiyonluğu, 1 U?19 Kayseri şampiyonluğu ve devamında U?19 Türkiye Şampiyonası yarı finali ve 1 U?17 Kayseri şampiyonluğu olmak üzere tam 4 şampiyonluk yaşadım. Aslında daha fazlasını da yapabilirdik. Bu genç yaşımda bu kadar şampiyonluk yaşamak kısmet oldu çok şükür. Kariyerimin henüz başındayım ve bu şampiyonlukların bendeki yeri hep çok farklı kalacaktır.

 

 

Antrenörlükte hedefiniz nedir? Daha üst liglerde çalışmak ister misiniz?

 Benim bir prensibim vardır. Çalıştığım oyuncularla antrenör-futbolcudan çok abi kardeş ilişkisini on planda tutarım. Takım olarak hedefimiz varsa buna antrenör olarak önce ben kendimi inandırırım. Daha sonra da oyuncularıma bunu asilerim. Çünkü büyük başarılar inanmakla gelir. Bunun için önce ben inanmalıyım ki oyuncularımda bende bu inancı görsün ve onlarda inanabilsin. Benim için hedef aslında bir sınır koymaktır. Ben kendime bir hedef koymadım. Çünkü belirlenen bir hedefe ulaşıldığında insana bir rahatlık gelir. Konulan hedefe ulaşılmışlığın rahatlığı çok çalışmaya engel olabilir. Bu yüzden benim hedefim yok. Sadece kısa ve uzun vadede yapmak istediğim gerçekleştirmek istediğim planlarım var. Gelecek planlarımda futbol ve antrenman bilimi hakkında akademik çalışmalar yapmak var. Bunu günümüz modern futbolunun amaçlarına ve gerekliliklerine uygun bir şekilde çalıştığım kulüplere ve oyunculara entegre etmek var. Elbette ki üst Liglerde çalışmak, profesyonel takımlarda çalışmak gibi hedeflerim de var. Ama bunun için öncelikle yeterli donanıma sahip olmak ve gerekli bilgi ve beceriye sahip olmak gerekiyor. Yaşım henüz genç umarım ilerleyen sezonlarda profesyonel kulüplerde çalışmak nasip olur.

/resimler/2015-8/2/2345272939137.jpg

 Kayseri Amatör Futbolunun sonu sizce iyi mi kötüye mi gidiyor?

 Şimdi herkesin dilinde ?Kayseri´de amatör futbol bitmiş ya da kimse amatöre hak ettiği değeri vermiyor´? gibi cümleler var.Bunu bu şehirde kime sorarsanız sorun hemen hemen herkes aynı cevabı verir. Bende amatör futbol bitmiş diyenlerdenim aslında. Ama bir şeylerin düzeltilebileceğine inanıyorum. Eğer gerçekten istenirse ve gerekli önem ve özen gösterilirse amatör futbol kurtarılabilir. ´´Amatörün hali içler acısı´´ diyeceğimize ´"acaba nasıl düzeltebiliriz? İyi sormalıyız kendimize. Sebeplerini araştırmalıyız. Herkes öncelikle kendi özeleştirisini yapmalı bence. Daha sonra zaten zamanla bazı şeyler düzelecektir. Amatör demek ruh demek yürek demek hırs azim demek. Ama günümüzde 16?18 yaşındaki bir oyuncu amatör transfer yapacağı zaman ağzındaki ilk kelime ne kadar para vereceksiniz? Oluyor maalesef. Bu böyle devam ettiği sürece ve bu camianın içindeki bütün sporcularda bu doğrultuda gittiği sürece üzülerek söylüyorum, amatör futbol kavramı anlamını yitirecek ve kötüye gitmeye devam edecektir.

 Kayseri´de profesyonel veya amatör takımlara futbolseverlerin bakış açısı nasıl?

Amatör takımların durumu malum. Aslında şehrimizde insanların profesyonel takımlar da bakış açısı pek farklı değil. Dünya standartlarında spor tesislerine sahip olmamıza rağmen 33 bin kişilik statta Süper Lig maçına 1 Bin seyirci geliyorsa burada bir sorun var demektir. Üstelik çoğu müsabakada 1 TL gibi komik rakamlara bile bilet satılmasına karşın hala seyirci sayısında artış olmuyorsa burada çok büyük bir sorun var demektir. Şehirdeki herhangi bir insana sorsak Kayserisporluyum der. Ama maçına gitmez. Ya da izlemez. Ama nasıl oluyorsa kulaktan dolma cümlelerle yorum yapabiliyor. Hatta daha da ilerde giderek antrenörün oyuncu değişikliğine bile bir eleştiri getiriyor kendince. Özellikle şehirdeki büyük bir kesim bu şehir Süper Ligde iki takımı kaldırmaz görüşünü benimsiyor. Başkaları takımları Süper Lige çıksın diye her türlü zorluğa katlanırken bizim şehrimiz iki takımı kaldıramazmış. Kime göre ya da neye göre kaldıramaz acaba çok merak ediyorum ben.

 Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hem amatör futbolun hem de profesyonel futbolun başına bu işi gerçekten bilen ileri görüşlü çağın şartlarına uyum sağlayabilen ve nasıl düzelebiliriz?  İyi düşünen kişiler gelmeli. Sorgulamaya ve eleştirmeye herkes önce kendinden başlamalı.Benimle bu röportajı yapan Memduh Borazan kardeşime ve Büyük Kayseri Gazetesi ailesine teşekkür ediyorum. (Özel Röportaj Memduh BORAZAN) 

/resimler/2015-8/2/2347214503963.jpg   /resimler/2015-8/2/2349083724733.jpg