KAHVALTILIK GEVREKLER ŞEKER HASTALARI İÇİN ZARARLI

23.01.2015 11:44:05

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, şeker hastalarının, içerdiği basit şekerden dolayı kahvaltılık gevreklerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Şeker hastalarının beyaz şeker yerine kompleks şeker tüketmeleri gerektiğini belirten Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, kahvaltılık gevreklerin, içeriğinde bulunan beyaz şekerden dolayı bu hastalık grubunda olumsuz etkiye neden olacağını ifade etti. Kahvaltılık gevrekler yerine saf buğday ezmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğuna değinen Diyetisyen Duygu Deniz, “Saf şeker bildiğimiz çay şekeridir ve kana çabuk karışarak, şeker düzeyinin yükselmesine neden olur. Ancak, kompleks şeker dediğimiz, daha çok tahıl grubunda bulunan şeker türü ise kana geç karışır ve şeker hastaları bu grubu tercih etmelidir. Bu hastalık grubundakiler bu nedenle kahvaltılarında içerisinde saf şeker bulunduğu için glisemik indeksi yüksek olan gevrekleri değil, lif oranı yüksek olan saf buğday ezmesini menülerinde bulundurmalıdır.” diye konuştu.

 

ÖĞÜNLERDE PROTEİN İLE KARBONHİDRAT BİR ARADA OLMALI

 

Şeker hastalarının 3 ana, 3 ara öğün kuralına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Duygu Deniz, öğünlerde protein ile karbonhidratın karıştırılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Diyetisyen Duygu Deniz, “Ara öğünde bile olsa karbonhidrat ve protein çeşitliliğine dikkat edilmeli. Örneğin ara öğünde alınan bir elmanın yanına yağ grubundan ceviz, ya da bir bardak ayranın yanına kepekli çubuk tercih edilebilir. Aynı çeşitlilik ana öğünlerde de uygulanmalıdır.” dedi.

 

PATATE, PİRİNÇ VE KOLADAN UZAK DURULMALI

 

Diyetisyen Duygu Deniz, şeker hastalarının uzak durması gereken besinlere dair şunları söyledi:

“Öncelikle basit şekerden uzak durmaları gerekir. Ama bunun yanı sıra beyaz un, pirinç, patates ve kola, gazoz, meyve suyu, şerbet gibi içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Ama bal ya da pekmez basit şeker olmasına rağmen bir miktar sağlıklı ve bunlar diyetisyen kontrolünde bir miktar kullanılabilir. Meyvelerde de incir, üzüm, karpuz ve kavun, kuru meyveler, muzun glisemik indeksi yüksek olduğu için çok tercih edilmemelidir. Ama elma, armut, ayva, portakal, mandalina, ananas, kivi de şeker hastaları için çok ideal. Ceviz, badem, fındık, fıstık grubu da içerisinde yağ olan ama şeker olmayan grup, bu nedenle menüde bulunmasında fayda var.”