İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI

10.01.2017 10:57:01

İstiridye mantarı saman, pamuk, talaş ve birçok telefte yetişiyor

 İstiridye mantarı üretimi ilimizde her geçen gün artmakta olup genç girişimcilerin önünü açıyor. İstiridye mantarını son zamanlar daha çok duyar olduk. En sağlıklı ve lezzetlisi kavak, kayın, söğüt ağacında ve doğal ortamda, ormanlarda, otların ve ağaçların arasında olup daha organik ve verimli oluyor.
İstiridye mantarı ilk kez Almanya´da Birinci Dünya savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmış ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir. Doğal renkleri de beyazla gri ya da meşe kabuğu rengiyle koyu kahverengi arasındadır.
İstiridye mantarı üreticilerinden Abdi Dalkılıç, istiridye mantarının vitamin içeriğinden zengin olduğunu belirterek faydalarını anlattı. Dalkılıç; ??100 gr. istiridye mantarı 45,65 kaloriye sahiptir ve 8,9m.g. kalsiyum, 1,9m.g. demir , 17m.g. fosfor, 0,15m.g. vitamin B1, 0,75m.g. vitamin B12, 12,40m.g vitamin ve C vitamini bulunur. Anti kanser, bağışıklık sistemi güçlendirici, antiviral, antibiyotik ve kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir. Et ve baklagillere eşdeğer protein içeriğine sahiptir. İnsan vücudu için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi tüm mineral tuzlar, sığır ve tavuk etinde bulunanların iki katı düzeyindedir. Tüm mantar türleri içerisinde en yüksek B1 ve B2 miktarına sahip sebzelere nazaran 5-10 kat daha fazla" niasin" içerir. Karaciğer hariç tüm et ve sebzelerden daha fazla "folik asit" içerir. Şeker ve tansiyon sorunu olanlara tavsiye edilir. - Düşük nişasta, yağ ve kalori içerdiği için obezite, şeker ve hipertansiyon hastalarıyla, çok az sodyum içermesinden dolayı nefrit ve kalp rahatsızlığı olanlar için tavsiye edilir. Düzenli olarak tüketildiklerinde hastalıklara karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yenilenebilir mantar türleri içerisinde sadece istiridye mantarı, kandaki kolesterol seviyesini düşüren ?Lovastati´ adlı etken maddeyi içerir. Kan dolaşımını düzenliyor ve damar tıkanıklıklarını önlüyor´´ şeklinde konuştu.  Dalkılıç, içerisinde bulunan ?Lentinian´ adı verilen maddenin tümörleri azalttığını, damar sertliği, beyin kanamaları ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir faydası olduğunu da sözlerine ekledi. (Haber: Türkan Coşkun)