İŞTE BU KADAR!...

19.05.2017 09:05:12

Mesut Bakkal şimdiye kadar konuşulmayanları Memduh Borazan´a anlattı.

Kayserispor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Büyük Kayseri´ye konuştu. Spor Muhabirimiz Memduh Borazan sordu, Teknik adam Mesut Bakkal içten ve samimiyetle cevap verdi.

İşte o keyfili röportaj;

 -En büyük hayalim A Milli takımda teknik adamlık yapmak.

-Biz Türk antrenörleri olarak çok yetenekliyiz.

-Kendimi övmeyi sevmem.

-Welliton´un çok önemli sözü var bana. Ben Mersin´den sonra aynı kaosu yaşayamam dedi

-Futbol yetenekli oyuncular ile oynanıyor

-Deniz Türüç kocaman yürekli bir oğlan. 

*** Kayserispor´a gelmeden önce beklentiniz bu muydu? Düşünceleriniz neler?

Sergen Yalçın´a teşekkür ediyorum. Çünkü devre arasına yaptığı transferler ve oyuncu kaliteleri açısından inanılmaz. Yani devre arasında alınabilecek en iyi oyuncu grubunu aldı diye düşünüyorum. Özellikle ara transferde bu tip oyuncuları bulmak hakkâkten çok zordur.  Camia ve hoca bu oyuncuları kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Şimdi şöyle bir baktığınız zaman Sergen Yalçın döneminde inanılmaz bir çıkışı vardı. 4´de 4 yapmış bir Kayserispor vardı.  Bu galibiyetlerin yaşanması için bir takımın iyi olması gerekiyor.  Yani çünkü sıradan bir takım ile bu galibiyetleri almak zordur.  Bu benim için önemli bir kriterdi.  Baktığımız zamanda eveliyetine baktığımız zaman da ne olursa olsun Kayseri önemli bir camiadır.  Önemli işler yapmıştır. Bu işlerin üstesinden sadece camialar geçmiştir. Camia olmayan kulüpteki önceki yıllardaki kalıntıları olmayan bunların altından kalkamaz. Ben özellikle Gençlerbirliği maçını seyrettikten sonra Ankara´da. Ankara´da yaşıyorum zaten. Baktım çok kalite var ama oyuncular harekete geçmiyor.  Son bir teklif geldi.  Hiç düşünmeden kabul ettim. Neden,  çünkü eğer kadroda kalite yoksa kadro karakteri yoksa bundan önce 4´de 4 yapma şansı yoktu. Çünkü bunu ligde çok yaşıyoruz çünkü.  Benim için önemli bir kriterdi. Geldim, sadece ben oyunculara bundan önce ki yaptıklarını hatırlattım. Yardımcı olacağımı söyledim ve sonucunu da aldık.  Mutluyum yani. Sergen Yalçın´a bir kez daha teşekkür ediyorum. Böyle iyi oyuncular kaliteli oyuncular aldığı için.

 

 ** Sergen Yalçın´dan sonra takımın başına geçtiniz. Siz neyi değiştirdiniz böyle bir durum ortaya çıktı?

Şimdi herkes bu soruyu çok merak ediyor.  Bende diyorum ki hayatımda bir defa sevmediğim bir şeylerden birisi ego romanlıktır.  Kendimi övmeyi hiç sevmem. Biliyorsunuz zaten sosyal medyaya ben kapalıyım.  Kendimi ön plana çıkartan birisi değilim. Şunu söylüyorum hepsi benimle çalıştıktan sonra insanların farkına varıyor. Bunu işte yeni çalıştığım Ali Reşat Çağan olsun, yöneticiler olsun, 15 günlük süreydi doğru bir karar verdik dediler.

Bir defa işimizi iyi yaptığımıza inanıyorum. Hem analiz anlamında hem de futbolcu ile bire bir ilişkilerde. Çünkü benim hayatım takımları kurtarmakla geçti. Bence zor dönemden alıp ta iyi yerlere getirmek insanı daha mutlu ediyor. Kayseri camiası inanılmaz derece mutludur, keyiflidir. 3.hafta kala ligde kalmak demek bence çok büyük bir avantaj. Yani bir sonraki senenin hesabını yapmada 3.haftalık süre çok büyük süre. Neler değiştirdik. Bire bir konuştuk. Çok önemli görüntüleri ortaya koyduk. Oyuncularıma sadece şunu söyledim,  ben buraya teknik direktörlük yapmaya gelmedim. Ben size sadece yardım etmeye geldim dedim.   Ben 6.hafta teknik direktörlük yapamam. Biz sadece çok değerdi Erol başkanımız dediği gibi 6haftalık turnuva maçımız vardı. 6.haftalık periyodu 10 puan ile geçmemiz gerekiyordu. 37 puan hesapladık ama 36 kaldı. Oyuncular çok çabuk cevap verdiler. Neden cevap verdiler,

Welliton´un çok önemli sözü var bana. Ben Mersin´den sonra aynı kaosu yaşayamam dedi bana.  Bunu kendine inanan güvenen mesela Lawal, çok önemli oyuncu. Çok sorumsuz gibi görünebilir ama çok sorumluluk aldı maçlarda.  Buna baktığımız zaman Mabiala, Rotman bence hepsi inanılmaz bir sorumluluk aldı. Neden aldılar, çünkü bu geldikleri nokta bunların yaşayacağı ortam değil. Onu biliyorlar.  Ben sadece bunu hatırlattım.   Gençlerbirliği maçı gibi mücadele edersen küme düşeriz dedim. Ben bu kadar kısa zamanda çabuk cevap alacağımı düşünmüyordum ve zamanımızda yoktu. Ne yaptım mental olarak biraz  dinlendirdim. Antrenman tempolarını düşürdük. Biraz eğlenceye baktık. Yani antrenman eğlencesine.  Bundan sonra antrenman yüklemesi bize dip yaptırırdı. Güzellikleri gördük,  tesisimizin içindeki şelaleyi açtık. Orda barbukiler yaptık. Sosyal etkinliklere yöneldik. Her oyuncuya ceza verdik.  İdmanda yenilen oyuncuya bizi yemek götürdü. Bunlar tabi bir takım bütünlüğü sağladı.  Benim en büyük özelliğimden bir tanesi samimi davrandım. Araya hiçbir mesafe koymadım. 

 

** Kalan son 3.haftada hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

Bizde en önemli şeylerden bir tanesi bu kadar kaostan çıkan takımlarda hemen izinler konuşulur. Bende 2 gün izin veriyorum en fazla. Çok entrasan bir şey oldu hafta başı firesiz herkes antrenmandaydı.  Neden çünkü keyif almaya başladılar. Artık onlar için buraya gelmek bir lüzum değil. Berabere eğleniyorlar, beraber oturuyorlar, beraber içiyorlar, beraber yemekler yiyorlar. Buradaki hedefim benim Türkiye Süper Liginde oynayan bir takımın teknik direktörüyüm.  Bunlarda Süper Lig oyuncuları. Bizim için hiçbir maçın önemsizliği yok. Öncelikle bu işe bu geldiğimiz ekonomik krizde  kulüplerin 1.400 trilyon para alıyorlar. Yani üç maçın galibiyeti demek dört buçuk trilyon demek.  Buda içerideki ödeyeceğiniz borcun  çoğunun yarısını  bitmesi demek. Biz aldığımız galibiyetlerle kulübe kazandıracağız ki kulüpte bize verecek. Ben o açıdan bakıyorum. Ama manevi açıdan baktığınızda sportif açısından baktığınızda zaman öyle bir şey yok. Süper Ligde öyle bir bu maç gazozuna gibi bir şey yok. Büyün oyuncular oynayacak. Yakaladığımız çizgiyi kalan üç maçta da devam ettirmek. Bundan sonra işi saf saklayan kişileri fazla oynatmayız. Oynama deriz koşan adamlar oynasın derim. Buraya geldikten sonra ben daha iyi neticeler alacağımızı ve üretken olacağımızı biliyorum. Ben bundan sonraki her maça talibim. Olur, veya olman onu bilemem ama.

/resimler/2017-5/19/0907464250177.jpg

** Yeni sezon öncesi yönetimden teklif geldi mi!. Teklif geldiğinde devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Çalışır veya çalışmayız ama ben Kayseri´den olmaktan mutluyum onu bir defa söyleyim. İnanılmaz derece güzel bir yer Kayseri.  Bir defa kökü olan bir yer. Çok önemli bir değer Kayseri. Şehir olarak çok önemli. Çok daha iyi yerleri hak ediyor. 3-4 gün oldu takımı kurtaralı ligde bırakalı. Hiç kimse ile görüşmem olmadı.  Zaten bu işlerde çok fazla görüşmeye gerek yok. Arz talep meselesi. Arz talep edenler bizde ortaya koyarız. Adalet mümkün temelidir gibi yazar ya bende burada mutluyum.  Kayseri´de çalışmaktan mutluyum. Mutlu olmasam zaten bu başarıya burada yakalayamazdık. Burayı benimsedik. Burada en büyük yapmak istediklerimden biri tesis. Tesisin bitirilmesi. Yeni tesisin bitirilmesi. Bu konuda aslında hak edene hakkını vereceksin.  İnanılmaz derece yönetimin büyük çabası var. Benden öncesi beni ilgilendirmiyor. Ben benden sonrasını konuşuyorum. İnanılmaz derece ödemelerde gece-gündüz mesela primler bir hafta aksamadı. Ödemeye çalışan yapmaya çalışan bir yönetim var. Geçmişteki hataları telafi etmeye çalışan hem de bu sene işlerinin düzenli gitmesi için tüm fedakârlığı yapan maddi yönde zaten manevi yönde hep buradalar. Bu destek olmasa beklide bu kadar içerideki çalkantıyı kesemezsiniz.  Hiç çalkantı felan olmadı.  Ben özellikle 2 tane yabancı bunu rahatlıkla söyleyebilirim isim vermeden hocam biz paramızı alıyoruz dediler. Geldiğimiz yerlerden çok daha iyi bir yer dediler.  Yeni yönetimin bir çabası var.  Mesut Bakkal´ın burada kalıp kalmayacağı ne kadar önemliyse hem hoca için hem kulüp için buradaki yapılanma çok önemli.  Şimdi bizim 3.haftamız var, ardından 1 ayımız var.  Allah kısmet ederse bayramdan sonra yeni sezon başlayacak.  Ağustos 10´da maçlar başlayacak. Göz açıp kapıyorsunuz yeni lig başlıyor. Bizim şuan ki oluşturulacak yeni bir yapılanmayla yani herkes bunu çok iyi biliyor.Kiralık oyuncumuz çok, alınacak oyuncular çok, tesis yapılacak.Yeni bütçeler oluşturulacak. Bu yapılanmalarda bir an önce adım atılıp devam etmek gerekiyor. Ama mesut Bakkal olur ama başka birisi olur.  Burada önemli olan Kayseri ve Kayserispor. Ben burada ne yaparım. Bunlar bunlar olması gerekiyor.  Eğer bu kümede kalma bizi zafer sarhoşluğuna iterse sıkıntı yaşarız. Ben görevimi yaptım kümede bıraktık. Yeniden çalışır mı dersen çalışırım. Benimde iyi takım kurma hayalim var.  Şimdi buradaki camia, taraftar olur bence Avrupa´da oynayan bir takım olması şart. Kayseri´den çıkışın zor olacağı bir takım kurulması lazım.  Bize bu yakışır. Bu camia ya bu şehire bu yakışır. Yakışanı yapmak için potansiyel var mı, var. ,o zaman ne yapacağız harekete geçeceğiz. Çok geç olmadan harekete geçeceğiz. Yapacaklarımız belli zaten.  Hep beraber el ele çok daha güzel ortam ve takım oluşabilir. Çünkü çok zoru başardık.

** UEFA oynamış ve Türkiye Kupasını kazanmış olan Kayserispor´da son birkaç sezondur küme düşme mücadelesi veriyor. Bunun sebebi sizce nedir?

Planlama yanlış. Burada demek ki bir yanlış var. Kayserispor´un Türkiye Kupasını kazandığı zaman Gençlerbirliği´nin başında ben vardım. İki tane penaltıyı kaçırdık. İki tane hak bize geldi biz kaçırdık siz kazandınız. Şimdi Kayseri´ye geldim yabancı yere gitmemiş en azından. Bundan öncesini hiç konuşmaya gerek yok bence. Bizim için önemli olan bu takımın ligde kalması mıydı evet kalmasıydı. Önemli olan buradaki hiç düzenimizin veya sıkıntıların giderilmesi miydi?  Hem siyasi açıdan hem de şehir açısından çok güçlü müyüz, güçlüyüz. O zaman ne yapacağız biz hiç geçmişi açmayacağız. Bundan sonra biz ne yapacağız.  Zaman yok.  Yani otursak sizler bende daha iyi biliyorsunuz. Geçmişe dair bilgim yok. Önemli olan burada hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan önümüzde bakmamız gerekiyor. Önünüze bakmazsanız,  bu sefer geçmişin içinde boğulursunuz. Çünkü en büyük şey bize bir armağan verilmiş ki kümede kaldık. Onun içinde ben olaya biraz pozitif bakan birisiyim. Bakmam için birçok sebep var. Kayserispor gibi bir takımda çalışıyorum. İnanılmaz şekilde tesisimiz var.  

** Deniz Türüç için neler söylersiniz?

Deniz kocaman yürekli bir oğlan.  Ben öyle anlatıyorum.  Deniz çok yürekli birisi. Çok samimi yaşı genç ama nerde olduğunu bilen ve iyi futbolcu.  Ben transfer olayına şöyle bakıyorum.  Zamanı geldiği zaman eğer tutamıyorsan en iyi şekilde gereğini yapıp göndereceksiniz.  Olmuyorsa, tutamıyorsanız kafasından çıkarmışsa oyuncu göndereceksiniz. Dünya´da o kadar çok futbolcu var ki bitmiyor artık. Biz devrede 5-6 tan oyuncu aldık ve küme de kaldık.  Ama şunu söyleyebilirim Deniz için oraları hak ediyor mu hak ediyor sonuna kadar. İyi oyuncumu çok iyi oyuncu.  Takımda kalıp bana mücadele etmesini ister misini evet isterim. Ama kafası karışıkla kalmakla değil. Burada gerçekten kalması adına, Kayserispor´da kalmasını isterim. Burada çok mutlu. Deniz´in bir sene mukavelesi var. Mukavelesinin gereğini yapıp. Burada zaten mutlu olduğunu söylüyor. Gönüller istemedikten sonra mukavelenin ne kadar önemi var. Buda tartışılır.  Kayserispor Kulübünün böyle oyuncular çıkarıp satması ve kazanması gerekiyor mu evet gerekiyor. O zaman ne yapacağız.   İki taraf içinde en önemli şey neyse onu yapacağız. İki taraf için hayırlı olacak. Deniz 23-24 yaşında her takımda oynayacak bir futbolcu. Deniz çok iyi bir aile babası. Aile düzeni var. Birde işini çok seviyor. Onun için çok iyi isim yaptım ben. Yürekli bir adam.

** Douglas´ın sizin tarafınızdan kadro dışı bırakıldığı konuşuldu. Siz bu konuda neler söylersiniz?

Çok net anlatayım. Taraftarlarda bilsin.  Geldi geçti ama bilinçsiz. Göreve geldiğim ilk gün bana haber geldi. Douglas´ın mukavelesini fesih etmek istediğiyle ilgili.  Bende dedim ki eğer mukavelesini fesih etmek isteyen bir kişinin burada bizi faydalı olmayacağını söyledim.  Çarpıntılı teknikti taktikti.  Öyle bir şey yok.   Eğer burada gitmesini düşündüyse yani fesih etmeyi kalmasının bir anlamı yok. Sadece bu kadar.   Başka altında hiç bir şey yok.   Çünkü ben gözümü açtım,  bununla karşılaştım.  Dedim kendime bunda var bir hayır diye. İşin açıkçası son maçta yani Gençlerbirliği maçında biraz performansı beğenmemiştim. Kafasının karışık olduğu belliydi.  Yani mesela Levent Gülen çok iyi oynadı.  Mabiala ile Levent iyi bir ikili oldu. Ben oyucu ile hiç çalışmadım. Bana ne disiplinsizliği var ne de bana saygısızlığı var. Kafası burada olmayan oyuncunun bize faydası olmaz. Bize rahat adam lazım gönün adamı lazım. İyi ki olmuş doğru karar verdik diye düşünüyorum. Douglas olayı ile Sergen Yalçın´ın hiçbir alakası yok. Bende öncesi beni kesinlikle alakadar etmiyor. Bende önce böyle olmuş şöyle olmuş beni asla ilgilendirmiyor.

/resimler/2017-5/19/0908589720314.jpg

** Kariyerinizde dönüm noktası var mıydı?

2006 yılında A Milli takımda çalıştım, Ersun Yanal´ın yardımcısıydım.  Sonra baktım biraz yardımcılık konusunda kendimi aştığımı düşündüm. Çünkü 8 yıl çalıştım. Eski futbolcu arkadaşlarımıza, kardeşlerimize futbolu bıraktıktan sonra formaları çıkardıktan sonra ertesi gün teknik direktörlüğe başlamasınlar. Çünkü bu o kadar göründüğü kadar kolay bir iş değil.   Camiaları yönetmek takımlı yönetmek staj eri belirlemek antrenman düzeylerini belirlemek ayarlamak bunlar bir tecrübe işi. Herkes bence erken başlayanlar bakın dikkat edin çoğu başarısızlar.   Futbolculukla teknik direktörlük, antrenörlük çok farklı şeyler. Ben 8 yılın sonunda yarılmaya karar verdim. Ardından telefonum çaldı. Nur içinde yatsın arayan İlhan Cavcav´dı.  Allah gani gani rahmet eylesin. Bende emeği çoktur. Yanına çağırdı. O zaman Ersun Yanal ile ayrılmıştı. Ersun Yanal´da milli takımdan ayrılmıştı. Bana eski Gençlerbirliği´ndeki grubu kurmak istiyorum dedi. Ersun Yalan ve seninle dedi. Başkan dedim ben ayrıldım. Bir gün sonra sabah yine aradı. Meğersem Allah rahmet eylesin.   Beni 3 gün denemiş İlhan başkan. Yani yapar mı yapamaz mı diye. Bende her gittiğimde tek çalışacağımı söyledim. Aynen böyle yaptı,  takımı sana veriyorum dedi. Hiç unutmuyorum o günleri.  Benden bir şey istiyorum diye sordu İlhan başkan bende istiyorum dedim. Tabi o zaman para felan konulamıyorduk ne verirsen ver dedik.  Başkana dedim ki lütfen benim arkada dur. Ben dedim başarılı olmak için geldim. Çünkü başka şansım yok. 8 sene yatırım yaptım dedim. 2 puanla aldığım Gençlerbirliğini 52 puanla ligi tamamladık ve averajla UEFA Kupalarına katılmayı kaçırdık.  Benim Ankara´da ilk evimi İlhan Cavcav vermişti. Bana 10 bin lira indirim yapmıştı. Tabi bunlar güzel şeyler. Ondan sonra ben yüz kusur maça çıktım.   Başkanla en çok maça çıkan hocayım ben. Kayseri Erciyesspor´un düştüğü sene tekrar beni çağırdı,  oğlum düşüyor felan dedi bana. Bende başkan başkan sen bizi teknik direktör yaptın,  belki biz bu dönemlerde katkın var. Bu bir ahde vefadır dedim ve takımı ligde tutmuştum.

** Son olarak neler söylersiniz?

Çok teşekkür ediyorum. Keyifli ve güzel bir röportajdı. Sabah kuş sesleri, su sesleri içerisinde inanılmaz güzel oldu. Emeğine ve yüreğine sağlık. Buraya gelip görevimi yaptığım içinde çok mutluyum. Kümede bıraktığımız için çok keyfiliyim.  Bu keyfi 3haftada daha sürmek istiyorum. İnşallah bundan sonraki çalışmalarda böyle hep başarılara imzayı beraber atarız.  Özellikle taraftar grubuna çok teşekkür ediyorum. İlk geldiğim günden beri bana inanılmazlık destek verdi.  Bu bana inanılmaz güç verdi. Burada olmaktan özellikle çok mutluyum.  Herkese selamlar saygılar. 

(RÖPORTAJ: MEMDUH BORAZAN)

 /resimler/2017-5/19/0913136287861.jpg /resimler/2017-5/19/0913453788432.jpg

 

 

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: İŞTE KADAR