İNSANLIĞIN TA KENDİSİ

22.06.2015 12:05:22

11 ayın sultanı Ramazan ayına girdik. Ramazan ayı vatandaşlarımız için ne anlam taşıyor? Vatandaş ile konuşup Ramazan ayının ne anlam ifade ettiğini sorduk.

 

Ramazan ayı, ay takvimine göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur´an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur´an´da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam´ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On bir ayın sultanı" denilmiştir.

Çiğdem Demir (Ev hanımı):

Günahların af olduğu, bütün duaların kabul olduğu bir aydır. Nefsine hâkim olmak, tokken aç susuz olanları anlamaktır.

Arif Utku ( Serbest meslek):

11 ayın sultanı Ramazan ayı. İnsanlar gün boyu neredeyse aç kalarak hem nefislerini terbiye ediyor, hem de dışarıda yaşamak zorunda kalanların, aç olanların halini daha iyi anlıyor. İnsanların sadece kendilerini düşünmemelerini sağlamak için iyi bir fırsat.

Güldane Uzala (Ev hanımı):

Sabretmek, açlığın nasıl bir şey olduğunu bilmektir.

 

Nermin Altınkaynak (Pazarlama Müdürü):

Aklıma ilk gelen şey açlık elbette. Ama açlıktan daha önemli bir şey var ki nefsimizi terbiye ediyoruz bir ay boyunca. Aslında yemek yiyebiliriz ama Allah rızası için, onun için tutuyoruz orucumuzu. Bereketlerle dolu bir ay, ibadetlerin daha faziletli yapılması gerekir. Bu ayda yardımlaşmalı, ihtiyaç sahiplerine elimizden geldiğince destek olmalıyız.  Peygamber Efendimiz ne demiş; ?Ramazana çok hürmet etmelidir. Onun rahmeti müminleri sevindiricidir. O öyle bir aydır ki; ilk günleri rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennem ateşinden kurtulmaktır.?

Mehmet Erdoğan (Kaynak ustası):

Nefsine hâkim olabilmek, kendini zincirlemek. Güç durumda olanları, aç kalan insanları anlayabiliyorsunuz. Ayrıca bu ayda yapılan ibadetler sayesinde kendinizi arınmış olarak hissediyorsunuz.

Ali Utan (Avukat):

İnsanın bir ay boyunca iradesine hâkim olmasıdır.

Hülya Turhan (Dernek Başkanı):

Ramazanda büyük bir marifet vardır. Düşünsenize odada kimse yok, evde her şey var ama elini uzatıp bir şey yiyip içemiyorsunuz. Ve açlığın ne demek olduğunu açların halini anlıyorsunuz.  Yani insanı insan yapıyor bence.

Mehmet Metin Baş (Yazar):

Ramazan ayı bize gösteriyor ki Rabbim´izden başka hiçbir şey insanları gecenin bir yarısı tatlı uykunun içinden kaldırıp, sahur yaptırarak, 18 saat aç susuz ve nefsine hâkim olarak ruhun arındırılmasını başka hiçbir güç sağlayamaz. Ben dilerim ki nefsimizi sadece bu ayda değil tüm yaşantımız boyunca korumayı biliriz.

 

 Haber: Berna Utaş Utangan



Anahtar Kelimeler: