İNSANI YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN

22.04.2020 10:38:00

Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, “İnsanı yaşattı ki devlet yaşasın. Endişelenmeye gerek yok. Ülke olarak ve spor camiası olarak en iyi şekilde atlatacağız” dedi.

Muhabirimiz Memduh Borazan'ın sorularını cevaplayan  Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici,  Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. 


Korona virüs (Covid-19) için neler söylersiniz?..
Endişelenmeye gerek yok.  Ülkemiz şuan takip ettiğimiz kadarıyla dünya ülkelerini takip ettiğim şekilde en iyi durumda olan bizim ülkemiz, bizim milletimiz, bizim devletimiz. Yurtlarımızda misafirlerimiz var, misafirlerimizden dolayı bizzat görüyoruz şahit oluyoruz. Sağlık adına çok güzel gelişmeler oluyor.  Ülkemizle ne kadar gurur duysak azdır.  Yapacağımız tek şey panik yapmayacağız ve gurur duyacağız. Sağlıkçıların işini nasıl kolaylaştırabiliriz evde kalarak, sosyal mesafeyi koruyarak, devlet büyüklerimizin veya yetkililerin mesajlarına kulak vererek onların söylediklerini yerini getirerek yardımcı olabilirsek bu pandemi, ülke olarak, vatandaşlarımız olarak, spor camiası olarak en iyi şekilde atlatacağımız kanaatindeyim. Gençlik ve Spor Bakanlığı bu pandemi günlerinde büyük görev üstlenen bakanlıklardan bir tanesi. Sağlık Bakanlığından sonra en büyük görevi üstlenen bizim bakanlığımız.  Türkiye'nin değişik illerine her gün değişik sayılarda yurt dışından vatandaşlarımız geliyor. Ben burada önce ülkemizin büyüklüğünden gücünden ve duyduğum gururdan bahsetmek istiyorum.  İnsanı yaşattı ki devlet yaşasın. Bir tane vatandaşımız yurt dışında kalmasın diye Cumhurbaşkanımız uçak kaldırıyor ve hiç ücret almadan. Vatandaşımız geliyor ülkemize sağlık kontrolleri yapılıyor ve yurtlarda misafir ediliyoruz. 14 gün karantinada kaldıktan sonra onları yolcu ediyoruz.  Bizim sürecimiz başladı başlayalı Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bizde teşkilatımızı hazır hale getirdik. 


Karantina günleri nasıl geçiyor ve evde neler  yapıyorsunuz?..
3-4 gün evde gelmedim yurtta kaldım karantinada.  Biraz kendimi iyi hissedince eve geldim. Evde de yardım etmek gerekiyor.  Çocukların beklentisi oluyor, ailenin beklentisi oluyor. Bizde evde bir değişiklik olsun dedik sabah kalkıp kahvaltıyı hazırlayalım. Zevkli ve güzel oldu.  Akşama çocuklar pizza istedi hanım tarif etti ben pizza yaptım. Karantinanın bu şekilde güzel yönleri de oluyor.  Pizza yapmak sözünü oğlum vermişti ama o ders çalıştığı için bende onu kıramadım onun yerine ben yaptım.  Pizza da yapmış oldum onu da öğrendim. Buradan tüm spor camiasına seslenmek istiyorum evde hayat var, evde birlik ve beraberlik var. Bazıları belki bunu kılıbıklık olarak değerlendirebilirim ama gerçeği konuşmak lazım.  Bu bir sünnet, hayat müşterek insanların hayatın bir aşamasında her alanında bir olması beraber olması birlikte hareket etmesi her türlü iyi günden, kötü günde bir birine yardım etmesi gerekiyor. İnşallah spor camiasındaki kardeşlerim örnek alırlar ve aynı şekilde evlerinde eşlerine yardım ederler diye ümit ediyorum. 


Kaç maske ve siperlik üretimi yapıldı?
Pandemi başladıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Muharrem Mehmet Kasapoğlu tüm il müdürlerimize bir talimat gönderdi. İlk karar yurtlarımızın hazır hale getirilmesi oldu. Ardından sağlık çalışanlarına ülkemizde yeteri kadar maske vardı, ancak siperlik olarak hem de gençlerimize gönüllük faaliyeti olsun diye bu işi severek yapmak. Bizde ne yaptık bakanımızı talimatı ile siperlik malzemelerimizi aldık.  Bununla ilgili plan ve programı yaparak arkadaşlarımıza dağıtımlar yaptık. Arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu evlerinde boş zamanlarında maske üreterek geçirdiler.  Üretmiş oldukları maskeleri ilk etapta sağlık çalışanlarımıza dağıttık. Sağlık İl Müdürümüze ve Şehir Hastanemize verdik. Önce bunun kullanışlı olup omadığını sorduk ve çok hoşlarını gitti.  Onlar bizim yaptığımız siperlikleri sitelize ettikten sonra kullanmaya başladılar.  Kullandıkça da her gün istediler. Mesaiye gelen her yeni arkadaşa yeni maske veriliyor.  Buda bizi daha çok isteklendirdi, daha çok şevke getirdi. Arkadaşlarımızın bu pandemi gününde sağlık çalışanlarını yanında yer almak için büyük bir azimle, gayretle ve istekle çalışıyor olduklarını görmek biz idarecileri ziyadesiyle mutlu etti.  Çok güzel çalışmalar oldu.  Günlük üretimimiz 500 adet. Yapmış olduğumuz üretimleri ilk olarak Sağlık İl Müdürlüğüne, Şehir Hastanemize, Sağlık Ocaklarına, Emniyete ve daha sonra kamu kurum kuruluşları çalışanlarına ve memurlarımıza dağıtmaya başladık.  Trafik Polislerimize, şehrin giriş ve çıkışındaki trafik noktalarına, sağlık çalışanlarına, ilçelerdeki il müdürlüklerine hepsine dağıtıldı.  Personellerimiz gönüllü olarak bu şekilde çalışmalar yapıyorlar. Bizde yapılan çalışmalardaki ürünleri kamuya kamu personellerine ihtiyaç duyan arkadaşlarımıza dağıtıyoruz. 
 

2019 yılında hedeflerinize ulaştınız mı?..

Sportif faaliyet bitmiyor bitmek, tükenmek bilmiyor.  2019 yılında güzel şeyler yapıldı.  2020'de en büyük hedefimiz olimpiyatlara Kayseri'den sporcu göndermekti. Özellikle yüzme branşındaki sporculardan çok ümit vardı. Hatta Yiğit'ten 6-7 saniyemiz kalmıştı,  bu Mart ayında yapacağı müsabakayla olimpiyatlara gitme hedefliyorduk.  Ama bu Korona virüsün çıkması olimpiyatların ertelenmesi bu hayalimizi ertelemiş oldu. 2019 yılındaki sportif faaliyetlerde biz kendimizi anlatmaktan ziyade sizler bizi en iyi şekilde takip ediyorsunuz. Gerek amatör camiada gerek bu futbol olabilir, diğer branşlar veya okul sporlarında yetenek taramasında şehir olarak çok iyi durumdayız. Hedeflerimize de ulaştık tabii ki.  Ulaştığımız gibi daha iyisini yapmak için çalışan bir ekip var.  Bu sadece tek başına bizim İl Müdürlüğünün yaptığı veya yapabileceği bir şey değil.  Bunda sizlerin çok büyük emeği var.  Hepimizin kalbi burada Kayseri ve Kayserispor için atıyor. Derdimiz onların ihtiyaçlarına onların taleplerine veya spora defans olmak değil. Onlara sorun üretmek değil çözüm üretmek.   Derdimiz zorlaştırmak değil, derdimiz kolaylaştırmak.  Biz kolaylaştırmak için çalıştırdığımız sürece de bizim bu inancımızı, azmimizi bu gayretimizi gören spor camiası, sporcu kardeşlerimiz, beden eğitimi öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Okullardaki tüm sportif faaliyetlerin mimari beden eğitimi öğretmenlerimiz.  Onlar orada üretiyorlar, onlar orada buluyorlar, onlar bizim antrenörlerimiz ile beraber çalışıyorlar. Hedeflerimizin hepsini tutturduk.  Ama hiç birini tek başımıza yapmadık. Kayseri’de gerek Milli Eğitim Müdürlüğü gerek diğer kamu kurum kuruluşları ile tüm spor adamları ve spora katkı sağlaya herkes ile yaptık.
Ambulansın olmaması konusunda neler söylersiniz?..
Kayseri'de ambulans sayısı 25 veya 30. Hafta sonu 120-250 maç oynanıyor. Onlarca tesiste müsabakalar oynanıyor. Bütün maçlara ambulans gelmesi mümkün değil. Ancak bununla ilgili tedbirler alındı. Futbolda ve diğer branşlarda işin ehli isimlere ilk yardım eğitimi verildi. Müsabakalarda onlar görevlendiriliyor. Ambulans ile ilgili olarak da sakatlık olduğunda 3 veya 5 dakika içerisinde ambulans sahaya geliyor. Türkiye genelinde var bu ambulans sorunu. Her sahada her tesiste ambulans olması zor görünüyor.
 

Argıncık Stadı'nın zemininin değiştirilmesi gündemde var mı?.
Ayın 8'inde bakanımız Kayseride'ydi. Argıncık sahasının zemini konusunda sunum yaptım, bunu dile getirdim. Bunun için gereken yapılacak. Kayseri için büyük yatırım yapılacak. Saha zemini de gündemde var. Argıncık zemini için elimde geldiğince orayı değiştireceğiz. 
 

Sahalarda ışıkların yanmaması için neler söylersiniz?..
2019'da böyle bir problem vardı ancak 2020'de yok. Daha önce tasarruf tedbirlerinden dolayı müsaade edilmiyordu. Şuan son 1 yıla yakındır kısıtlamaya gidilmedi. Tesislerimiz sporcular için yapıldı. Onlar orada idman yaparsa ora güzelleşir. Orada ışıklar yanarsa yaşam alanına dönüyor. Bunlar boşa yapılmış yatırımlar değil. Dönüşümüz spor camiası olarak muhteşem olacak.
 

Develi'ye yeni yatırımlar olacak mı?..
Develi'de ilk başta beni yapmış olduğum hata. Develi'deki spor potansiyelinin bu kadar olduğunu bilmiyordum. İlk başta benim yapmış olduğum bir hata. Ben bunun için özür diliyorum. Tesisleri 500 kişilik yaptık. Oraya bin kişilik lazımmış. Bunun da notunu aldım. Bunun üzerine çalışacağız. Eksilikleri gidereceğiz. Skorboard da gelecek. Bunun için de çalışmalarımız vardı. Bütün sahalara skorboard gelecek" dedi.
 

Sarız ve Pınarbaşı için çalışmalar var mı?..
Musa Başkanla arkadaş, kardeş gibiyiz. Sizlere spor adamlarına hizmet ediyoruz. Musa Başkan gibi benim de hayalim sahasız, salonsuz ilçe kalmasın. Hamdolsun büyük bir çoğunluğu tamamlandı. Sadece 2 ilçemiz kaldı Sarız ve Pınarbaşı. Sarız'da arsa problemi var. Sahanın olduğu yer havalar ısınınca su altında kalıyor. Su birikintisi oluşuyor. O nedenle o DSİ tesis yapılmasını uygun görmüyor. Sorun çözüldüğü zaman Sarız'a da saha yapılacak. Bakana da bu durumu arz ettik. Valimiz, büyükşehir belediye başkanımız konudan haberdar. 2020 yatırım planına alınırsa bütün ilçelerde tesisimiz olacak. Pınarbaşı ve Sarız'a yeni tesis gelecek. Sarıoğlan ilçesi de toprak sahadan kurtulacak.
 



Anahtar Kelimeler: İNSANI YAŞAT DEVLET YAŞASIN