?İnsaf istiyoruz, muhatap bulamıyoruz?

2.08.2016 10:48:14

Kocasinan Belediyesi tarafından iş yerlerinin önünde bulunan masa, sandalyeler için istenen m2´si 250 lira olarak hesaplanan işgaliye ücreti esnafı isyan ettirdi.

Kocasinan Belediyesi tarafından iş yerlerinin önünde bulunan masa, sandalyeler için istenen m2´si 250 lira olarak hesaplanan işgaliye ücreti esnafı isyan ettirdi.

2013 yılında mecliste onaylandığı halde işleme konulmayan işyerleri önündeki masa, sandalyeler için işgaliye ücretinin bu yıl uygulamaya konulacak olması esnafı zor durumda bıraktı. Kocasinan Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü´nden yetkililerin gelip ölçtüğü iş yerlerinde yıllık ödeme M2 başı 250 TL olarak alınacak. Bu fiyatın çok uçuk olduğunu söyleyen, bu uygulamaya göre 84 m2´lik alanla yılda 21 bin TL ödeme yapacak olan Suğra Çay Evi sahibi Ali Aktaş, ?Herkesten işgaliye parası istiyorlar. Belediye personeli imardan geldi. Zabıta ile beraber ölçüleri aldılar. Binanın kendi bedeli olan 5 m2´nin bile parasını istiyorlar. Bu ölçüye göre 21 bin lira istediler benden. Burayı 84 m2 olarak ölçmüşler. M2´si 250 TL´den hesaplanıyormuş. Bu parayı ödeyeceğimize dair protokol imzalamamız için tebliğ kâğıdı gönderdiler. Bu kâğıdı gönderiyorlar ve beni yıllık 21 bin lira ödemem için protokol imzalamaya davet ediyorlar. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında çıkmış bu kanun. O zaman başkan olan Mehmet Özhaseki uygulamaya koymamış. Ama şimdi uygulamaya karar vermişler. Bunu da bana zabıtadan söylediler? şeklinde konuştu.

?İnsaflı bir karar çıkması lazımdı?

Kocasinan Belediyesi´ne itiraz dilekçesi verdiklerini ifade eden Ali Aktaş, ?İtiraz dilekçesini yazdık verdik ama henüz bir cevap alamadık. AK Parti İl binasına görüşmeye gittik ama bulamadık kimseyi. Başka esnaflar da gitmişler İl Başkanı yokmuş ama orada olanlar mecbur ödeyeceksiniz demişler. Meclisten karar çıkmıştır. Doğrudur. Biz de ödemeyiz demiyoruz ama biraz insaflı bir karar çıkması lazımdı. Alpaslan Mahallesi´nden kira almıyorlar. Burası bir çay evi.  Günlük ciroları belli. Kiraları da Kayseri şartlarında belli. Örnek veriyorum, 10 bin Euro kira veriyoruz, 10 bin Euro da belediyeye işgal parası veriyoruz. Bu haraç toplamaktan başka bir şey değil. Her sene de zam gelecekmiş buna. Kocasinan Belediyesi devletten aldığı kredileri devletten tahsil edecek galiba? dedi.

?Benim derdim bu soygunu durdurmak?

Belediyeden makul bir rakam alırlarsa ödeme yapacaklarını belirten Cappella Kafe sahibi Ömer Ender, ?Biz karşı taraftan biriyle görüşemedik. Size şöyle bir indirim yapacağız ya da yapmayacağız, direk uygulamaya geçeceğiz gibi bir tavır da yok. Biz bir muhatap bulamadık. Gittik sadece itiraz dilekçesi yazın dediler yazdık. Benden de 10 bin lira istediler. Biz bu rakamları ödeyemeyiz ama makul bir rakam olursa ödeyebileceğimizi söylüyoruz. Örneğin bizimki birinci bölge olarak adlandırılmış diğer bölgeler daha az ödeme yapacaklarmış. Bölgeleri neye göre ayırdılar bilmiyoruz ama en azından bizim bölgeyi de azaltsınlar istiyoruz. Karşımıza bir muhatap bulsak derdimizi anlatacağız. Benim burası çıkmaz sokak mesela. 256 Suriyeli dükkân sahibi var, onların vergi levhası bile yok. Hepimiz vatan nöbetindeyiz, burası bizim ülkemiz ama devlet bizle uğraşıyor ve uğraştığı rakamlar çok uçuk rakamlar. Gelirler maliye bakanlığından bir müfettişle, benim gelir düzeyimi incelerler ve bana ona göre bir rakam çıkarırlar. Böyle olması lazım. TÜİK´ten teşekkür belgesi aldım. Hijyen belgesi dediler onu aldım. İş Güvenliği ve Sağlığı sertifikası dediler onu da aldım. Şimdi de bu çıktı. 2013´de alınan kararı şimdi niye uyguluyorlar. Bu kadar mı paraya sıkıştı bu belediye. Benim derdim bu parayı ödemek filan değil, benim derdim bu soygunu durdurmak. Ben gittim belediyeye 2 ay önce, burayı bana kiralayın dedim. Burası yurda ait kiralayamayız dediler. 2 ay geçti, işgal parası istemeye geldiler?  ifadelerini kullandı.

 

 

?Dilekçe yazdık, bekliyoruz?

Numan Baba Kebap Salonu Sahibi Yavuz Taş da kazandıkları tutarla kirayı zor ödediklerini söyleyerek, ?Masalardan sandalyelerden işgal parası istiyorlar. Daha önce serbestti. Şimdi para talep ediyorlar. Adam buradan o kadar kazanıyor mu ki diye düşünmüyorlar ama bizden para talep ediyorlar. Kirayı zaten zor ödüyoruz. Memleketteki krizin sorumlusu biz miyiz? Zaten üçte bir ciroya düşmüşüz birde bu çıktı. AK Parti binasına da gittik ama il başkanı yoktu. Biz de dilekçe yazdık bekliyoruz? açıklamasını yaptı.

?Haksız para istiyorlar?

İstenilen tutarda indirim yapılmazsa iş yerini kapatacaklarını söyleyen Ahde Vefa Kafe sahibi Hülya Ersoy şöyle konuştu: ?Bize işgal parası olarak 25 bin lira istediler. Haksız para istiyorlar. Dilekçemizi verdik ama kabul edilmezse mecburen dükkânı kapatacağız. Nasıl ölçtüklerine dair belge istiyoruz. Ona da bir şey demiyorlar. Günlük 300 TL ciro çekiyoruz. Bu parayı biz nasıl ödeyelim. AK Parti´ye gittik sonra beni aradılar. Meclis kararıdır bir şey yapamayız dediler. Olmazsa mecbur kapatacağız.?

 

Kocasinan Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü´nün gönderdiği tebliğde ise şu ifadelere yer verildi:

?İşyerinizde ilave çıkma yapmış olduğunuz tespit edilmiştir. Yapılan çıkmaya ilişkin uygulamalar için, Belediyemiz ile firmanız arasında protokol düzenlenmesi gerekmektedir. Firma yetkilisinin, yetki belgesi ile firma kaşesi ile birlikte, davetiyemizin tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde, belediyemiz Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Gelir Şefliği´ne gelerek protokol imzalanması gerekmektedir. Protokol imzalamayan işletmelerin yapmış olduğu ilave çıkmalar kaldırılacaktır.?

 

Haber: Ayşenur Sarıkaya