Inşaat sektörü zor süreçte

24.12.2016 10:18:18

KAYİMDER Genel Başkanı Ali Aydın, düzenlediği basın toplantısı ile TOBB Genel Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanına iletilen, inşaat sektöründeki sorunlar ve çözüm önerilerini kamuoyuna duyurdu.

Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Derneği ve Genel Başkanı Ali Aydın, Anadolu Yapı Müteahhitleri Federasyonuna bağlı birliklerin büyük çabaları ile ?İnşaat Sektörü Çalıştayı´ nı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. İMKON - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu´na bağlı 51 ilden katılan birlik ve dernek başkanları ile birlikte sektörün çözüm bekleyen sorunlar tespit edilerek, TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nde gerçekleşen çalıştayda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve TOBB Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu´nun katılımıyla inşaat sektöründe biriken sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
KAYİMDER Genel Başkanı Ali Aydın, düzenlediği basın toplantısı ile TOBB Genel Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanına iletilen, inşaat sektöründeki sorunlar ve çözüm önerilerini kamuoyuna duyurdu. Öncelikle son günlerde giderek artan terör olayları ile ilgili konuşan Başkan Aydın; ?´ Terör olaylarında kaybettiğimiz canlarımız için derin bir üzüntü içerisindeyiz. Şehitlerimize Allah´tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar ve ailelerine sabır diliyoruz. Ülkemizin ve Kayseri´mizin başı sağ olsun. Ülkemizi yasa boğan ve hepimizi derinden etkileyen bu hain saldırılarda içte ve dıştaki düşmanlarımıza karşı yılmadan, yıkılmadan ayakta durmanın bir vatanseverlik olduğunun bilinci içerisindeyiz. İşte bu şuurla görevlerimizi ve işlerimizi asla aksatmadan sürdürmenin önemini bilerek sizlerle içimiz yanarak bu basın toplantısını yapıyoruz´´ dedi.
İnşaat sektöründeki sorunlar ve çözüm önerilerine değinen Başkan Aydın; ??Müteahhitlik hizmet kanunu acilen çıkartılmalıdır. Müteahhitlik hizmet kanunu metni hazır ve mecliste görüşülüp kabul edilmeyi beklemektedir. İnşaat yapı sektörü 2015 yılında üst üste yapılan seçimler nedeniyle bir daralma yaşamışken 2016´da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, sorunlar daha da ağırlaşarak demire gelen yüzde 50´ye varan zamlarla, bugün döviz ve faiz girdabında ürettiğini satamaz duruma düşmüştür. Müteahhitlerimiz bu yapı ruhsatlarının OHAL´den dolayı en az acilen bir yıl uzatılmasını istemektedirler. Vergi ve tapu harçları SGK prim oranları düşürülmelidir. Banka konut kredileri yüzde 0,70 seviyesine indirilmesi elzemdir. Bunun için bankalara teşvik verilerek konut alan vatandaşlara kolaylık sağlanarak satışlar hızlandırılmalıdır. Belediyelerimizdeki arsa teminindeki şerefiye dahil, yapı ruhsatları aşamasındaki farklı uygulamalarının ve fahiş ücret alma yarışının bitirilmesini, ruhsat sürelerinin kısaltılmasını talep etmekteyiz. Bürokrasiden işimizi yapamaz durumdayız. Müteahhitler olarak konfederasyonumuzla, federasyonlarımızla bağlı dernek ve birliklerimizle birlikteyiz. Mesleğini hakkıyla yapmayanlara karşı önlem almak istiyoruz. Eşitlik ve standart getirilmesini istiyoruz´´ şeklinde konuştu.Bakanlıktan bir istekte bulunan Başkan Aydın, kendilerinin dernek ve birliklerine üye olmayanların projelerine onay verilmemesini istediklerini de sözlerine ekledi.

Haber: Türkân Coşkun



Anahtar Kelimeler: Inşaat sektörü süreçte