İKİ CAMİ TARTIŞMASI

3.05.2016 09:23:18

Bünyan´a bağlı İğdecik köyünde ?iki cami? yüzünden tartışma çıktı, iş İl Müftülüğü´ne kadar uzandı?

 

 

  Kayseri´nin Bünyan İlçesine bağlı İğdecik Köyü´nde başlayan, ?eski cami?, ?yeni cami? tartışması şikâyeti İl Müftülüğü´ne kadar uzandı. Köyde 200 yıllık kilit vurulması ve yeni cami yapılması sonrasında, vatandaşlar ikiye bölündü.

  Eski camiye yaklaşık 200 metre mesafede yapımı tamamlanan ve hizmete giren yeni caminin açılmasıyla birlikte İğdecik köyü sakinleri arısında tartışma başladı. Eski caminin kapısına kitlik vurulmasının ardından ise durum, Müftülüğe kadar intikal ettirildi. Kapatılan caminin fiziki olarak hiçbir eksiği bulunmamasına karşın kapatılması farklı farlı yorumları beraberinde getirdi.

 

?Camimizin faaliyetlerine son verilmesin?

  Yaşanan bu olaylardan sonra, İğdecik Köyü´nde ikamet eden bir vatandaş Kayseri İl Müftülüğü´ne şikâyet dilekçesi yazarak eski caminin kapısına haksız yere kilit vurulduğunu, camii de görev yapan imamın sebep gösterilmeden yeni camii ye alındığını ve eski camiye geri verilmesini istediğini belirtti. Konu ile ilgili şikâyet dilekçesi ise şöyle:

? Bünyan İğdecik Köyü´nde ikamet etmekteyiz. 200 yıllık faaliyete olan dedelerimizden kalma camimizin ve 1940 yılından beri diyanet işlerimize bağlı 350 kişilik camimizin kadrosunun yeni yapılan camiye aktarılacağını duyduk. Yıllardır hizmet veren ve yapısıyla, iç dizaynı ile güzel ve şirin camimizin faaliyetlerine son verilmesini istemiyoruz ve kadronun yerinde kalmasını istiyoruz. Günlük namaz vakitlerinde dâhil 7 kişili ile kılınan bir köye yeni yapılan camiye de karşı olmadığımızı belirtmek isteriz. Ecdadımızdan bizlere miras olarak kalan bu ibadethaneye dokunmamanızı ister, gereğini arz ederiz.?

 

Müftülükten açıklama?

Şikâyet dilekçesi ile gazetemize başvuran vatandaşı dinledikten sonra konu ile ilgili Kayseri Müftülüğü´yle görüştük. Gazetemize açıklama yapan İl Müftü Yardımcısı Mahmut Taşyapan, iki camiinin birbirine çok yakın olması sebebiyle eski camii görevlisinin yeni camide görev yaptığını belirterek, ?Eski camimizin de yine çalışması için bir gayret var. Müftülüğümüzde eski camimizin kaydı devam ediyor ve kapanması söz konusu değil. Ama başka bir hizmette kullanılacak. Kuran kursu olabilir, lakin Bünyan Müftülüğümüzün tasarrufunda olacak bu. Diğer camii içinde kadronun oraya nakledilmesi söz konusu değil bunu dilekçede de belirtmişiz ama şu an geçici olarak eski camimizin görevlisi yeni camimizin büyüklüğü, köyün merkezinde olması sebebiyle orda çalıştırılıyor? şeklinde konuştu.

 

?Yetkilileri göreve davet ediyoruz?

 

Olay ile ilgili vatandaş ve Müftülük ile görüştükten sonra köye giderek oradaki sakinlerinde görüşlerini aldık. Bir birine yaklaşık 200 metre uzaklıkta olan iki camii için köy sakinlerinin hemen hepsi bir birine benzer ve yakın düşüncelerini dile getirdiler. İğdecik Köyü sakinlerinin görüşleri ise şöyle:

?Eski camimizde hiçbir problem yoktu. Akıyor olsa, kırık dökük olsa anlayacağız da oda yok. Bugün öğlen namazı vakti gidin camiye bakın ya 5 kişi vardır ya da 7 kişi saf tutan. Neden bu kadar masraf yapmaya gerek gördüler anlamış değiliz. O kadar çok harcayarak para vardıysa köyümüzün diğer eksiklerine kullansalardı.?

 /resimler/2016-5/3/0926013008897.jpg

?Eski camiden kimsenin şikâyeti yoktu. Burada kalan kişilere de ayrıca beşinci ayda gelip, sekizinci ayda giderler. Yerli halkın çoğunluğu da hafta içi Kayseri´de kalıp hafta sonu köye gelirler. Bu kadar masraf neden yapıldı anlayamıyoruz buranın halkı olarak. Kışın buralara gelseniz sokaklarda tilkiler dolaşılır. Kapatılan, imamı alınan camimizin Kuran kursu yapılacağını söylüyorlar. Bende onlara o kursa kim gidecek diye soruyorum. Ben söyleyeyim mi size en fazla 3 kişi. Yaklaşık 1 trilyona mal olan yeni camiye harcanan para ile köyümüzdeki okulu tadilat yaptırsalardı. Bir tane varken diğerine ne gerekti ki? Tarihi eser değerinde olan ve hiçbir sorunu olmayan camimizin imamını geri istiyoruz.?

 

?Atalarımızdan, dedelerimizden kalan asırlık camimizin bakımını sürekli yapıyor idik. İçerisini de girin gezin diyeceğim ama gördüğünüz gibi dış kapısını kilitlediler. İçerisi tertemiz ve her şey mevcuttur. Camimizden imamımızın alınması için hiçbir gerekçeli neden de mevcut değil. Biz sapasağlam duran ve hiçbir problemi olmayan camimizin imamını tekrar istiyoruz. Yetkilileri de bu konuda göreve davet ediyoruz.? 

 

Haber: Berna Utaş Utangan 



Anahtar Kelimeler: CAMİ TARTIŞMASI