HOŞGELDİN BAHAR

7.05.2016 11:16:50

Türkiye´nin her yerinde büyük coşku ile kutlanan Hıdırellez Bayramı, Kayseri´de de renkli görüntüler ile kutlandı.

Gültepe Parkı´nda İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan programa Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş,  Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Kültür Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Övüç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mehteran takımının müzik ziyafetiyle başlayan tören, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Açılış konuşmasını yapan Taymuş, ?Bugün 6 Mayıs Hıdrellez Bayramı. Hıdrellez ismi Hızır ve İlyas Peygamberlerinin sözcüklerinden türetilerek Hıdrellez Bayramı adını almıştır. Hızır ve İlyas Peygamberler bugün yeryüzünde buluşarak halk arasında dolaştıkları ve halka huzur, bereket ve sağlık verdikleri inançlarımız arasındadır. Bu bayram Anadolu´da olduğu gibi dünyanın birçok yerinde farklı şekilde kutlanmaktadır. İran´da, Anadolu´da, Balkanlar´da ve Hristiyan âleminde de bu bayram farklı şekillerde kutlanıyor. Anadolu´da bayramın amacı Hızır ve İlyas Peygamberler 6 Mayıs gününde insanların arasında dolaştığına inandığından dolayı insanlarımız bu bayramı coşku ile doğal mekânlarda kutlamaktadırlar. Bu bayramın özelliklerinden bir tanesi doğaya ve yeşile önem verilmesidir. Doğa ve yeşilin başlangıcı, baharın başlangıcı olarak da yorumlanmaktadır. Bugün Hızır ve İlyas Peygamberlerin dolaştığı yerler park alanları, yeşillik alanlar olduğu için insanlarımız parklarda ve yeşil alanlarda dolaşarak, onların ayak izlerine basarak dilekler ederek onların kabul olacağına inanmaktadır? dedi.

Konuşmaların ardından halk âşıkları ?Hoş geldiniz Karşılaması´ düzenleyerek atışma yaptı. Daha sonra etkinliklerde Fevziye-Memduh Güpgüpoğlu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Grubu tarafından konser verildi. Yoğurt yeme, elma yeme, çuval ve iğne iplik yarışmalarının düzenlendiği etkinliklerde vatandaşlar birbirleriyle kıyasıya yarıştı. Yarışmalarda dereceye girenlere İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş tarafından ödülleri verildi. Etkinliklerde ayrıca Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından vatandaşlara çeşitli hediyeler dağıtıldı. Hıdrellez ve Kültür Bayramı etkinliklerinde protokol üyeleri vatandaşlara bulgur pilavı dağıttı.

Haber: Berna Utaş

 



Anahtar Kelimeler: HOŞGELDİN BAHAR