HIZLANDIRILMIŞ SEÇİM!

26.08.2015 10:47:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 45 günlük sürede Meclis´ten hükümet çıkmaması üzerine anayasal yetkisini kullanarak seçim kararı aldı. YSK bu karar üzerine erken seçim tarihi için son noktayı koydu: 1 Kasım

 

 

 

 

  Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, erken seçim tarihinin adını koydu: Türkiye 1 Kasım´da yeniden seçime gidecek. Bu açıklamayla, seçimlerin tarihiyle ilgili yapılan spekülasyon da nihayete ermiş oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz ile yaptığı istişare toplantısının ardından seçimlerin yenilenmesi kararlaştırmıştı. Bu kararın Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından, YSK dün yaptığı toplantıda seçim tarihini netleştirdi.

Siyasi temsilcileri dünkü toplantıda, YSK´nın 1 Kasım´da seçimin yapılmasını öngören seçim takvimi taslağıyla ilgili görüşlerini bildirdi.

  Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin yapıldığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, 45 günlük sürede Bakanlar Kurulu kurulamadığından,TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nın 104´üncü ve 116´ncı maddeleri gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişti.

  Hızlandırılmış seçim tarihine ilişkin açıklamayı ise YSK Başkanı Sadi Güven yaptı. Güven, tekrar seçim tarihinin 1 Kasım 2015 olarak kararlaştırıldığını ifade etti.

YSK, cumhurbaşkanı tarafından seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde, yasada öngörülen 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğunu da açıklamıştı.

   Bu kararın ardından siyasi partiler, seçim çalışmaları için kolları sıvadı.

 

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: HIZLANDIRILMIŞ SEÇİM