HESAP DEĞİL HİZMET ADAYIYIM

24.02.2015 10:36:51

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile söyleşimiz devam ediyor... Dünden bugüne yaşadığı sıkıntıları ve projelerini anlattı. Ben hiçbir zaman hesap adamı olmadım derken biraz üzgün ama oldukça gururlu… 30 Mart seçimleri öncesinde aday koymamaya

 

Oylarınızı her seçimde daha da artırdınız. Bu her belediye başkanına nasıp olmaz, bu konuda neler söylersiniz?

 

Hakikaten ben il başkanı olarak başladığımda horlandığımız, dışlandığımız, parti olarak tasnif edilmediğimiz dönemler oldu. Şimdi Allah bize lütfetti, biz doğruyu paylaştık, güzeli paylaştık.  Kayserili hemşerilerimize hep doğruyu anlattık. Bu anlayış içerisinde insanlar da elbette bizim sözümüze itibar etti. Daha sonra icraatlar ortaya çıkınca da, icraatlarda da bizim doğruları paylaşıp doğruları yaptığımızı görünce daha da geniş kitleler sahip çıktı. Benim felsefemde bir başkasının eksikliğine dayalı siyaset mantığı yok. A partisinin, B partisinin veya A şahsının, B şahsının eksiklikleri bana bir katkı sağlamaz. Önemli olan bendeki güzellik, bendeki davranış tarzıdır. Eksiklik arıyorsam, ayıp arıyorsam önce kendi ayıbıma, kendi eksikliklerime bakarım. Varsa onu telafi etmeliyim. Yaşantımızla, sözlerimizle, tavrımızla, tarzımızla örnek olmalıyız. Ben bunun kaygısını güderim. İnanıyorum ki, gerek milletvekilliği dönemi, gerek belediye başkanlığı dönemi, gerek il başkanlığı dönemi hep bize güzellikler, yükselmek için basamaklar sundu.

 

30 Mart'ta yapılan seçimler öncesinde de sıkıntılı bir dönem yaşadınız. Bu süreçten de bahsedebilir miyiz?

 

Bakın bu seçim öncesinde takdir edersiniz aday koymamaya çalıştılar beni. Nasip oldu aday olduk. Nasip oldu seçildik. Yani herhalde Kayseri'de yüksek oyları Allah bize nasip etti. Yüzde 60 oranındaydı. Yani yüzde 70'leri de gördük 60'ları da. Hepsi nasip oldu. Mesele o da değil. Rakam meselesi de değil. Onlar bize gurur, kibir vermez. Onlar bize sorumluluk duygusuyla hareket etmemizi sağlar. Onlar bize bundan sonra daha çok insanı kucaklamayı çağrıştırır. Önemli olan bana oy verenden çok, oy vermediğini zannettiğim kesimin, kardeşlerimin gönlünü kazanacak bir tavrımın, yaşantımın olmadığını sorgulamayı bana getirir. Kamuoyuna çıksanız memnuniyet açısından oranlar çok yüksek. Ama oy nazarından düşünüldüğünde o orandan aşağı oy var ise o aradaki farkı niye kazanamamışım, niye oya dönüştürememişim ben nefsime bunu sorgularım. Çünkü demek ki ya kendimi iyi ifade edemedim, ya icraatlarımı ulaştırma konusunda eksiğim var, ya da yanlış lanse edildim, yanlış takdir edildim. Orada dikkat etmem gereken bir şey var. Ben bunları yorumlarım. Oy oranının yüksek olması sorumluluk duygusunu getirir. Ben olaya öyle bakıyorum.  Ben bunu bir sorumluluk duygusu olarak görüyorum.  Kayserili hemşerilerimize layık olma yolunda şimdiye kadar hizmet ettik şimdiden sonra da hizmet ederiz. Önemli olan bulunduğumuz yerin hakkını vermek.

 

   Melikgazi'de Ak Parti değil de Memduh Büyükkılıç ön planda. Yine Büyükşehir'de de Mehmet Özhaseki aynı konumdaydı. Bunu da yine hizmetlerinize mi bağlıyorsunuz?

 

   Biz Ak Parti olmadan bir mana ifade etmeyiz. Yani içinde bulunduğumuz siyasi parti olmadan. Biz siyasi partimizin vitrinindeki isimiz. Elbette bu isimler önemli. Sürükleyici ve ön plana çıkmış isimler. Ama ben Melikgazi'de çalışan tüm kardeşlerimiz adına vitrinde görünen bir isimim. Melikgazi'de çalışan her kardeşimin bunda katkısı var. Hepsinin emeği var, alın teri var. Ben onlara minnet duyuyorum, dua ediyorum, teşekkür ediyorum. Çünkü bizi alnımızın akıyla, bu şehirde Melikgazi'yi temsil etmemize fırsat verdikleri için. Kimse nefsinde bir şey aramamalı. Memduh Büyükkılıç'ın ismi çok önemli, ön planda, bağımsız otursa kazanır gibi şeyler düşünmeyelim. Teşkilatlarımız olmazsa biz bir mana ifade etmeyiz. Biz bir aileyiz. Başta genel başkanımız olmak üzere, başta partimizin kurucusu, büyüğümüz, cumhurbaşkanımız olmak üzere biz bir aileyiz. Birlikte bir mana ifade ederiz. O açıdan bizim belki nefsimiz, ismimiz ön plana çıkıyor gibi görünüyor ama biz hep birlikte bir aileyiz. İsmimin çok ön plana çıktığı görüşünüze saygı duyuyorum. İnşallah ona layık oluruz. Ama ismimizin değil, teşkilatımızın, partimizin ön plana çıkarılmasının daha doğru olduğu kanaatindeyim.

 

Melikgazi Kayseri'nin atar damarı. Bu dönem ne gibi projeleriniz olacak?

 

Melikgazi benim belediye başkanlığım dönemimde dâhil olmak üzere iyi gelişen, iyi bir konuma gelmiş durumda. Bir cazibe merkezi oldu, yaşanılır bir yer oldu. Melikgazi bu şehrin en önemli konum ve güzelliklerine sahip. Sanayisiyle, bağ ve sayfiye alanlarıyla, üniversiteleriyle, ticaret merkezleriyle, yaşam merkezleriyle, tarihi yapılarıyla olmazsa olmaz konuma geldi. Ben mahallelere gittiğimde vatandaşların bizden sordukları artık yoldu, kanaldı, park bahçeydi, kaldırımdı… Artık böyle talepleri yok. Çünkü bunların tamamına yakını hayata geçirildi. Elbette ufak tefek eksiklikler olabilir, elbette yeni gelişen mahallelerimizde oluşan sürece bağlı eksiklerimiz olabilir. Bunların dışında vatandaşlar bizden sosyal alanda yapılacak hizmetler bekliyor. Şu an 20 mahallemizde, her kesime hitap ettiğimiz sosyal tesisimiz var. Ama vatandaş artık hizmeti ayağına istiyor. Benim semtime demiyor, benim mahalleme de böyle bir hizmet gelsin diyor. Bizde bu anlayış içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sosyal alanda, sportif alanda, eğitim ve kültürel alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gönüllere yer etme adına bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

Kentsel Dönüşümü Kayseri'de ilk siz başlattınız. Şu an Kentsel Dönüşüm alanlarında ne gibi projeleriniz var?

 

Bunun yanında fiziki güzellikleri elbette 6306 sayılı hükümetimizin çıkartmış olduğu Kentsel Dönüşüm noktasında ki çalışmalarıyla ilgili de bazı projelerimiz var. Şehrimizin hemen yanı başında 40-50 yıllık geçmişi olan depreme dayanıklılık açısından beklediğimiz performansı sergilemeyen, insani ve yaşam tarzı açısından da geride kalmış mahallelerimiz var. Anne ve babalar belki kanıksamıştır, onu hoş görüyordur ama gençlerimizin de daha bir olumlu, daha keyifli daha fiziki şartlarda yaşayacağı mekânları arzu ettiğini biliyoruz. Bizde bu kaygıyla hem, her ne kadar Kayseri 3. deprem kuşağı olsa da, diyoruz ki bu 40-50 yıllık yapıların artık yenilenmesi hükümetimizin de çıkarttığı imkânlardan istifade ederek kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız diyoruz. Vatandaş kendisi de yapalım diyor ama belediye bu konuda önder. Belediye artık bu konuda yol gösterici konumda, gerek danışma gerekse uygulama bağlamında sorumlulukları alıyoruz.

Kentsel Dönüşüm noktasında, vatandaşlar belediyeyi bir teminat olarak görüyorlar…

Bizim felsefemizde belediye başkanı her işe bakan, hiçbir işi bu benim işim değildir demeyen yaklaşımın sahibiyiz. Çünkü toplum bizleri seviyor ve bize güveniyor. Kentsel dönüşüm belediyenin önderliğinde olduğunda bir nevi kefaret olarak görüyor. Bunlara güvenilir, teslim edilir diyor. Bu çalışmaya destek verilir diyor. Belki kooperatiflerden zaman zaman yıpranma söz konusu olmuş, mağdur olanlar olmuş, güvenilirlik açısından yeterince performans sergilenememiş olabilir. Belki müteahhitlerden bir tanesinin yapmış olduğu yanlışı hepsine mâl ediyor olabilir. İşte bunlara da fırsat vermeme adına, bugüne kadar da belediyeler adına bir güven duygusu aşılamış olmamız sebebiyle, biz yol göstericilik yapıyoruz.

 

Buradan mahallelerimize de müjdeyi verelim. Hangi mahallelerde çalışmalar yapılacak?

Küçük Ali Mahallemiz, şehir merkezine 3-5 kilometre uzaklıkta bir yer. Orada yapıların yenilenmesi gerekiyor. Butik bir mahalle, güzel bir mahalle, havası, suyu, insanı güzel bir mahalle olan Küçükali'den başlayacağız bu dönem. Ardından hemen yanında Karacaoğlu ve Battalgazi mahallelerimize geçeceğiz. Onun dışında Kazımkarabekir Mahallemiz ve şehrin girişindeki Ambar semtimizde öncelikle olmak kaydıyla Kentsel Dönüşüm'ü başlatacağız. Şu an plan ve projelerimiz hazır. Prosedürü yerine getirme açısından Büyükşehir ve Melikgazi'yi ilgilendiren, sonraki boyutunda da bakanlık konusunda girişimde bulunacağız. Bunların hepsinin alt yapısını teoride oluşturduk. Biz projeleri pratiğe dönüştürmeden kamuoyuyla paylaşma yönünde irade serdetmiyoruz. Olur ya ufak bir aksaklık olur, belki adımımızı atarken bir tökezleme olur. Kamuoyuna karşı, semtimize, mahallemize karşı, bir kişi de olsa memnun edemezsek biz suçlu addederiz kendimizi. Biz birey odaklı çalışıyoruz. Çünkü insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yaşat ki yerel yönetimler yaşasın. Bu duygu içerisinde hareket ederiz.

Kentsel dönüşüm noktasında sorunlularla karşılaşıyor musunuz?

 

Biz modern, çağdaş, yaşanabilir bir şehir mantığıyla şehrimizi daha da güzel hale getireceğiz. Melikgazi'mizde, Büyükşehir konforu, huzuru var. Bugüne kadar binlerce konut yaptırdık. Binlerce insanımızın evlerini teknik gereklere dayanarak temizledik.  Kimseyi sokağa atmadık. Vicdan sahibi hiç kimse çıkıp da diyemez ki, Melikgazi Belediye Başkanı bizi sokağa attı evimizi başımıza yıktı. Yıkılmaya yüz tutmuş tehlike arz eden yapı anlayışıyla, mahallemizde eski yapı denilen tescilli olmayan yapıları kastediyorum.  Hatırlarsanız bir çocuk rahmetli olmuştu bu yapıların hepsini temizledik.  Sadece Cafer Bey Mahallesi kaldı onu da en kısa zaman içerisinde temizleyeceğiz.  Hizmetimizi hep sürdürdük, mağdur etmedik, gönülleri kazandık,  duasını aldık. O dualar bizi ayakta tutuyor, yüksek dediğiniz oy oranlarını nasip ediyor.  29.16 civarı



Anahtar Kelimeler: HESAP DEĞİL HİZMET ADAYIYIM