HEKİMLER İŞ BIRAKTI

12.02.2015 10:39:10

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri şubesi, Aile Hekimliği Nöbet Hizmetleri Genelgesi ile ilgili Hayriye Mevlüde Güldüoğlu Sağlık Ocağı önünde dün basın açıklaması yaptı.

   Ülkemizde ilk olarak 2005 yılında uygulanmaya başlanan Aile Hekimliği uygulamasında, nöbet veya mesai dışında çalıştırılmadan söz edilmedi. Şimdilerde ise Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Personellerinin cumartesi günleri nöbet tutması isteniyor.  Bu duruma tepki göstermek için basın açıklaması düzenleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri şube başkanı Orhan Karakaya, genelgeyi tanımadıklarını ve nöbete gitmediklerini belirterek, “Bizler bugün ülkemizin her ilinde, bölgesinde alanlara çıkmak, derdimizi anlatmak zorunda hissediyoruz. Zorla, hafta sonları aile hekimleri ve aile sağlığı personellerinin cumartesi günleri nöbet tutulması isteniyor. Çalışanlar ve halk mağdur. Oy uğruna uygulanan politika çıkmaza girmiştir ” ifadelerinde bulundu.

     Bu sistem toplumu hastalandırıyor”

 Hiçbir resmi devlet kurumunun haftanın 6 günü çalışmadığını söyleyen Karakaya,  “Sağlık ocaklarının haftanın 6 günü çalışması istenmektedir. Halkımızın hafta içinde, sırada bekleme, muayene olamama gibi karşılaştığı olumsuz bir durum söz konusu değildir. Sağlık ocaklarına başvuran her hasta kısa süre içerisinde muayene edilmektedir. Yani hafta sonları çalışmayı gerektirecek bir durum yoktur. Hastalara fayda sağlamak yerine, Bu sistem toplumu hastalandırıyor” şeklinde konuştu.

   Nöbetlere gitmiyoruz” 

 Sağlıkçılara sorulmadan ve danışılmadan yapılmak istenen uygulamaları doğru bulmadıklarını söyleyen Karakaya, “Genelgeyi tanımıyoruz. Nöbetlere gitmiyoruz” dedi.

     Nöbete gidilmeme oranı yüzde 72”

 Orhan Karakaya’nın ardından konuşan Kayseri Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öcal Sipahi ise, çalışma şartlarının nöbet şartlarına uygun olmadığını vurgulayarak, “ Bizim mücadelemiz daha çok özlük haklarımızın ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesinin yanında hastalarımızın çok daha iyi hizmet almasını sağlamaktır. Bizim şartlarımız nöbet şartlarına uygun değil.  Aile Sağlığı Merkezlerinin sınıflandırılarak ayrılmasının da yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Devletin yapması gereken bütün Aile Sağlık Merkezlerini aynı standartlara getirmek ve bütün insanların aynı standartlarda sağlık hizmeti almasını sağlamaktır. Biz memnun olmadan hastaların memnun olması mümkün değil. Ocak ayında Kayseri’de nöbete gidilmeme oranı yüzde 72dir” ifadelerini kullandı.

   Haber: Ayşenur Sarıkaya