HAYAT DURDU

2.04.2015 09:38:58

Önceki gün tüm Türkiye'de elektrikler kesildi. Resmen hayat durdu, peki neden kesildi? Yetkililerden tatmin eden bir cevap gelmezken, ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu konunun izahını detaylı bir şekilde yaptı…

 

Önceki sabah 10.36'da tüm Türkiye'de giden elektrikler tüm hayatı felç etti. Kayseri'de raylı sistem araçları içerisinde yolcularla yolda kaldı, trafik ışıkları devre dışı kaldı. Polislerinin olmadığı yollarda,  trafik zaman zaman kitlendi. Esnaflar da kepenklerini kapatanlar evlerine gitti. Yer altı çarşısında dükkan kapılarının elektrikle çalıştığı yerlerde esnaflar isyan etti. kapalı çarşıda ise esnaflar lüks lambaları ile iş yapmaya çalıştı. Bankalar işlem yapamadı, kamu kurumları da çalışamadı. En sessiz mekan ise şüphesiz organize sanayiydi. Tüm fabrikalar iş bıraktı… Kayseri'de hatta tüm Türkiye'de hayat durdu!

ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, tüm Türkiye`de hayatı felç eden elektrik kesintisiyle ilgili olarak, "Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5`lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüme yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı" dedi. Sevaioğlu, B planı olarak ise "Bir şehirde, Konya, Sivas, Manisa`da 799 megawattlık kullanımı olan şehrin elektriğinin kesilmesi lazımdı, dengelemek için" diye konuştu.

CNN Türk Ana Haber`de Nevşin Mengü`nün sorularını yanıtlayan Osman Sevaioğlu şunları söyledi: "Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5`lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüme yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı. Santralin yarattığı eksiklikten kaynaklanan enerji eksikliğini kapatması lazımdı. Herhalde böyle bir yedek bulamadılar. O anda böyle bir yedeğin olması lazım, işletme kusuru.

 



Anahtar Kelimeler: HAYAT DURDU