GÖZYAŞLARI SEL OLDU!
Kayseri Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü salonunda Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü sergisi açıldı yönetmenliğini Şükriye Uluhan ve Abdullah Uluhan yaptığı ?Gesi Bağları? tiyatro oyunu sahnelendi.
Kayseri Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü salonunda Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü sergisi açıldı yönetmenliğini Şükriye Uluhan ve Abdullah Uluhan yaptığı ?Gesi Bağları? tiyatro oyunu sahnelendi.
Geçtiğimiz günlerde Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsünün hazırladığı ?Gesi1 temalı projede resim, seramik ve Gesi´ye ait resimler sergilendi. Kokteylde Gesi yöresine ait kete,yaprak, nevziye ve gilaboru suyu ikram edildi. Okulun tiyatro kursiyerlerinin hazırladığı ?Gesi Bağları? adlı tiyatro oyunu seyircilere hüzünlü dakikalar yaşattı. Yönetmenliğini Ahmet Hilmi Uluhan, Genel Yönetmenliğini Şükriye Uluhan´ın yaptığı oyunda Gesi Bağları türküsünün hikâyesi yeniden hayat verdi.
?Rolü yaşayarak oynamak gerekir?
Hüzünlü gelin Hatice duygularını şöyle dile getirdi. Gelin Hatice, ?5 yıldır Uluhan Kültür oyuncusuyum. Bu oyunun benim hayatımda farklı bir yeri oldu. İlk defa drama oynadım. O an sahnede yaşadığım duyguları anlatmak zor. Rolü yaşayarak oynayamazsınız, seyirciye vermek istediğiniz duyguları yansıtamazsınız. Yönetmenim en sevdiğini kaybettiğini düşünerek role girmemi söyledi ve karşımda oturan annemdi. Gerisini siz düşünün Seyircilerden oyunun tekrarının istenilmesi benim başarımı gösterir. Şu an çok mutluyum? dedi.
?Projenin devamı gelecek?
Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Özlem Dayıoğlu, ? Ben bu projenin devamının geleceğini ve bu ekiple çalışmalara devam edeceğim. Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü olarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarımızın yeniden gün yüzüne çıkarmak için araştırma tasarım ve üretim çalışmalarımız her yıl genel müdürlüğümüzce de onayladığı yeni bir tema ile sürdürmektedir. Bizleri yalınız bırakmayarak tarihimize kültürümüze sahip çıkmak geçmişi yeniden birlikte hatırlamak adına geldiğiniz için teşekkür ederken, bir yıl boyunca bu gün için emek veren çalışan bütün idarecilerime, usta öğreticilerime bütün personele teşekkür ederim? diye konuştu.
?Çok sayıda misafir vardı?
Geçtiğimiz günler yapılan ve oldukça beğeni kazanan Gesi Bağları Tiyatro oyununa yoğun ilgi vardı. Sergi açılışına Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu daire başkanı Ersan Uulsoy, İl Kültür Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Şube Müdürü Erkan Erdoğan, Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Duran, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Küçüktepe, CHP İl Başkanı Fevzullah Keskin, Özlem Dayıoğlu, Öngün Yıldırım, Aysel Büyükbaş, Zekiye Akçakaya, Mustafa Akçakaya, Av. Mustafa Arslan, Melikgazi Belediyesi Basın Yayın Müdürü Faruk Yaman, Emrah Bekçi, Abdullah Ayata Ferhat Arslan, Dursun Berkok, Abdullah Uluhan çok sayıda protokol davetli katıldı.
?Gözyaşları sel oldu?
Yönetmen Ahmet Hilmi Uluhan Genel Sanat Yönetmeni Şükriye Uluhan sahneye koydukları ve Gesi Bağları Türküsünden alınan tiyatro oyun sonunda türküye söz konusu olan gelin Hatice (Esma Doğan) Annesinin ölümünü duyup ?Annam? demesiyle tiyatro salonu hıçkırıklara boğuldu.Gerçeği aratmayan oyunda izleyenler bir yandan göz yaşlarını tutamazken diğer yandan ise gülmekten kendilerini alamadılar.
?Gesi Bağları türküsünün hikayesi?
Kayseri´de annesi ile yasayan genç kız Kayseri iline bağlı Gesi kasabasına gelin gider o zamanın şartlarında ulaşım zor olduğu için genç kız Kayseri´ye gidip gelemez ve annesine olan özlemi onu çok üzer kocası vurdum duymaz gamsız birisidir. Genç kızla hiç ilgilenmez kaynana ise despot ve kötü birisidir, geline yapmadık eziyet bırakmaz aradan zaman geçer ve bir çocukları olur çocuğu ile avunmaya çalışır ama annesine olan özlemi bir türlü dinmemiştir. Annesinden hiç haber alamadığı için çok üzülmektedir. Aylar yıllar geçer ve kötü haber gelir annesinin öldüğünü öğrenen gelin üzüntüsünden Gesi´nin güzel bağları arasında hem ağlar hem de Gesi Bağları türküsünü söyleye söyle ye dolaşır durur.