?FUARCILIK KONUSUNDA ÜLKEMİZİN ELDE ETTİĞİ KAZANIMLARIN ARTMASI GEREKMEKTEDİR?

21.04.2016 09:38:31

Kayseri´de düzenlenen 6. Mobilya Fuarı´nda konuşan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ?Teknolojik ürünlere önem vererek ihraç ettiğimiz ürünlerin değerini artırılması yönünde gayret içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyo


Dünya Ticaret Merkezi´nde açılışı yapılan 6. Mobilya Fuarı´nda konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, dünyanın ilk fuarlarından biri olan Yabanlu Pazarı´nın Kayseri´de açıldığını vurgulayarak Kayseri´nin önemli fuar merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Hiçyılmaz, ?Dünyanın ilk fuarlarından biri olan Yabanlu Pazarı Pazarören Bölgemizde açılmıştır. Dolayısıyla 12. Yüzyıla kadar giden bir tarihte Kayseri´de fuar ismi altında düzenlemeler yapılmaktadır. Ayrıca Kayseri Asurlardan kalma tabletlerde önemli ticaret, antrepo ve fuar yeri olarak görülmektedir. Fuarcılık sektörünün ülkemizdeki gelişimi 1990´lı yıllarda ilerleme kaydetmiş, düzenlenen fuarlar ile organizatör firmaların sayılarında artışlar olmuştur? ifadelerini kullandı.
?FUARCILIK KONUSUNDA ÜLKEMİZİN ELDE ETTİĞİ KAZANIMLARIN ARTMASI GEREKMEKTEDİR?
Fuarcılık alanında Türkiye´nin diğer ülkelere göre çok az gelir elde ettiğinin altını çizen Hiçyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü;
?Fuarcılık konusunda ülkemizin elde ettiği kazanımların daha da artması gerekmektedir. Avrupa´daki ülkelere baktığımızda fuarcılığın çok önde giden ülkelerde de aşağı yukarı milyar dolarlar mesafesinde gelirler elde edilirken, ülkemizde bu sektörde çok az gelirler elde edilmektedir. Dolayısıyla ülkemizde ve ilimizde fuar organizasyonlarının daha etkili ve etkin şekilde yapılması gerekmektedir.?
Fuarın açıldığı Dünya Ticaret Merkezi´nin fuar organizasyonu bakımından yetersiz olduğunu dile getiren Hiçyılmaz, ?Kayseri´yi ülkemizin tam merkezi yerinde olmasından dolayı ve ulaşabilirlik endeksimizin yüksek olmasından dolayı fuar organizasyonları için çok önemli bir bölge olarak düşünüyorum. Bu bölgede Avrupa ülkelerinde olduğu gibi çok gelir getirecek organizasyonların yapılabilmesi bakımından bir fuar merkezinin inşa edilmesi ve bu organizasyonlarla ilimize gelir temini bakımından fayda sağlanması noktasında hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaten bu bağlamda şuanda içinde bulunduğumuz ve bugün 6. Mobilya Fuarı Organizasyonu´nu yaptığımız yerin, fuar organizasyonu bakımından yeterli olmadığını ve Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir yer ayarlandığını ve orada fuar yapma bakımından güzel bir tesis yapılacağı söylenmekte. Ancak bu çalışmalara hep beraber hız verilmesi gerektiği kanaatindeyim? diye konuştu.
?TEKNOLOJİK ÜRÜNLERE YÖNELME GAYRETİ İÇERİSİNDE OLMALIYIZ?
Ürün değerini artırmak için teknolojik ürünlere yönelmek gerektiğinin altını çizen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ?Biz Kayseri Ticaret Odası olarak şehrimiziz menfaatine olduğunu düşündüğümüz her faaliyetin şimdiye kadar ya içinde olduk ya öncülüğünü yaptık. Bundan sonra da inşallah aynı şekilde Kayseri´nin içinde olduğu her faaliyetin içinde olmak bizim için gurur verici olaydır. Tabiatıyla mobilya ihracatının şehrimiz için çok önemli olduğu ve Kayseri´de 300 milyon dolar civarında ihracatın yapıldığı doğru şeyler. Ancak bizim daha teknolojik ürünlere, özellikle mobilyada da çok teknolojik ürünlere yönelme bakımından gayret içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de tasarıma önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün 150 milyar dolar civarında ihracatımız olduğunu düşünürsek, ihraç ettiğimiz ürünlerin bir kilogram değerinin 1,5 dolar olduğunu düşünürsek 100 milyon ton ihracatımız söz konusu. Ancak 2023 hedeflerine baktığımızda 500 milyar doları elde edebilmek için aşağı yukarı 300-350 milyon ton üretim yapmamız gerektiği görülüyor eğer aynı değerde kalırsak. Dolayısıyla bu kadar miktar ürünü ne limanlarımızda ne antrepolarımızda saklamamız veya ihraç etmemiz mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla teknolojik ürünlere önem vererek ihraç ettiğimiz ürünlerin değerini artırılması yönünde gayret içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum? dedi.