FOTOĞRAF STÜDYOLARI MAĞDUR

29.07.2015 10:43:07

Parmak izi ve damar izimizi taşıyan yeni nüfus cüzdanlarının, geçtiğimiz sene Aralık ayında hayatımıza gireceği açıklanmıştı.

 

 

 

İlk başlangıcı geçen sene 12 ay olarak belirlenmiş, daha sonra 6. aya çekilmişti. Geçtiğimiz yıldan itibaren özel çekim için hazırlanan fotoğrafçılar gecikmelerden dolayı mağdur olduklarını belirtti. Fotojenik fotoğraf stüdyosu sahibi Aytaç Çelik bir yıldır bu kimlikler için hazırlandıklarını ve mağdur olduklarını ifade ederek, ?İlk pilot bölge olarak Kırıkkale seçildi. Normalde seçim sonrasında da Türkiye genelinde başlanacağı söylenmişti. Seçimden sonra hükümet düşünce herhangi bir gelişme yaşanmadı. Hepimiz bekliyoruz. Bu resimler özel olarak yapılacak, resimdeki duruş dümdüz olmalı, ışık olmamalı, gölgeli ışık kullanılmamalı, resim üzerinde uyguladığımız fotoshop uygulamasını bu resimlerde kullanmayacağız. Resmin arkası mutlaka beyaz olacak, çene ve alın bölgesi için özel ölçüler belirlendi.  Bir an önce uygulamaya geçilmesini bekliyoruz? şeklinde konuştu.

Peki, biyometrik kimlik nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 1976 yılından bu yana kullanmakta olduğu pembe ve mavi nüfus cüzdanlarının yerini alacak olan biyometrik kimliğin işletim sistemi, TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Kimliğin içinde kişinin parmak ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor. Kimlik üzerindeki, kişinin özel bilgilerini içeren çipler nedeniyle, sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. TÜBİTAK´ın geliştirdiği işletim sistemi ile oluşturulan yeni kimlik kartlarının ömrü 10 yıl olarak belirlendi. Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabilecek.

Haber: Berna Utaş Utangan

 

 

 



Anahtar Kelimeler: FOTOĞRAF STÜDYOLARI MAĞDUR