FARKINDALIK İÇİN OTİZME MAVİ IŞIK YAK

2.04.2016 10:11:48

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, otizmli çocukların sesi oldu. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde basın açıklaması yapan Arık, Otizmli çocukların mesajını kamuoyu ile paylaştı.

 

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP Sağlık Komisyonu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde bir basın açıklaması yaparak, Otizm konusuna dikkat çekti. Otizmli çocukların gönderdiği ve üzerinde ?Otizme mavi ışık yak? yazan bir tişört ile kameraların karşısına çıkan Arık, otizmli çocukların milletvekillerine, ?Güneşim olur musun´ diyerek seslerinin geniş kitlelere duyurulması konusunda yardım istediklerini belirtti. Her 68 doğumdan birinde otizme rastlandığını ifade eden Arık, ?Dünyada 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü olarak belirlenmiş olup, Nisan ayı boyunca Otizm Farkındalık Ayı olarak her yıl çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Otizm; doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluklarla karakterizedir. Otizm 1985 yılında her 2 bin 500 doğumdan birinde görülürken, günümüzde her 68 doğumdan birinde görülüyor. Bu konuda çalışma yapan saygın bir kuruluşun raporuna göre; 10 yıl sonra her iki çocuktan birinin otizmli doğacak! Bu çok ürkütücü bir tablo? Hepimize sorumluluk düşüyor? Türkiye´de toplam nüfus içerisinde 0-18 yaş grubunda 352 bin otizmli çocuk ve genç var. Toplam nüfus içinde yaklaşık 1 Milyon 425 bin otizmli birey bulunuyor. Bu durumdan etkilenen yaklaşık 4 milyon 568 bin aile ferdi mevcut.?

Otizmli çocukların ailelerinde boşanma oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?Yapılan bir araştırmaya göre; Dünyada otizmli ailelerde boşanma oranı ise yüzde 80 civarındadır. Ülkemizde de bu oranın yüzde 50´nin üzerinde olduğu vurgulanıyor. Yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gencimizin sadece 26 bin 586´sı eğitim alabilmektedir. Bu eğitim de maalesef haftada 2 saattir. Evrensel standartta bu süre çok daha uzundur.  Otizmin bilinen bir tıbbi tedavisi bulunmamaktadır. Tek çare erken tanı, yoğun ve sürekli eğitimdir. Haftada en az 40 saat eğitim almaları gerekmektedir. Sadece iki saat eğitim son derece yetersizdir. Normal eğitimin bile dershane, özel kurs vb. destek olmadan yürümediği bir ortamda özel eğitim alması gereken otizmli çocukların sadece haftada iki saat eğitim alması ihtiyacı karşılamamaktadır. Otizmli çocuklar, kısa bir zaman önce bütün milletvekillerine bir kutu yolladı. Kutuda çocuklardan bir mesaj ve gördüğümüz bu kravat vardı. Bu çocuklar bize ?GÜNEŞİM OLUR MUSUNUZ?? diyerek seslerini duyurmamız için yardım istediler. Çocuklarımızın sesine kulak vermek zorundayız. Çünkü onlar bizim umudumuz, geleceğimiz, her şeyimizdir. Biliyoruz ki, bu çocuklara yapacağımız her türlü yatırım ve destek, sağlık ve mutlu çocuklar ve aile olarak geri dönecektir. Şimdi sizlere bu çocuklarımızın ve annelerinin mesajlarını ortaya koyan iki görseli izletmek istiyorum? Siz değerli basın mensuplarının bu anlamlı günde çocukların güneşi olacağı, seslerini duyacağı ve duyuracağına inancımla hepinize teşekkür ediyorum. ?