ERKEKLERİN KORKULU RÜYASI: PROSTAT

18.06.2018 10:34:47

Her tip hastalığının tanı ve tedavisi bulunan prostatla ilgili sorunların ileri yaştaki erkeklerde ortaya çıktığını belirten Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Gençten, ??Prostat erkeklerin en önemli hastalıklarından birisidir´´

 

Her tip hastalığının tanı ve tedavisi bulunan prostatla ilgili sorunların ileri yaştaki erkeklerde ortaya çıktığını belirten Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Gençten, ??Prostat erkeklerin en önemli hastalıklarından birisidir´´ dedi.
Prostat hastalıklarının, prostat kanseri, prostatizm (protat büyümesi) ve prostatit (prostat iltihaplanması veya enfeksiyonu) olmak üzere başlıca 3 tipinin bulunduğunu belirten Op.Dr. Yusuf Gençten, ??Sık sık idrar yapmak, geceleri tekrar tekrar tuvalete kalkmak, idrar yapmaya başlarken zorlanmak, tuvalet ihtiyacını ertelemede zorlanmak, yapamamak, idrar akışının zayıf olması, idrar yaparken ağrı hissi, idrar yaptıktan sonra mesanenin tam olarak boşalmadığını hissetmek gibi belirtiler, prostatik hastalıklarının ortak belirtileri´´ dedi.

Özel Melikgazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Gençten şu bilgileri verdi: "Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Bulaşıcı değildir, insandan insana geçmez. Araştırmalar prostat kanseri gelişme riskini artıran bazı faktörler olduğunu göstermiştir.

Yaş Prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. 45 yaş altında nadir görülür. Yaşlandıkça risk artar. Erkek kardeşinde prostat kanseri olanlarda risk artar.  Hastalık 35 yaş üzerinde belirtilerini göstermektedir. Tedavisinde %20´lik bir kısma cerrahi girişim uygulanırken, %80´lik kısımda ilaç ve izleme tedavileri ile hastalık önlenebilmektedir. Prostat kanserinin hiçbir belirtisi olmayacağı gibi hastalar; idrar yapma ile ilgili problemler, ereksiyon zorluğu, semende veya idrarda kan ve sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları ile başvurabilirler. İdrar yapma ile ilgili problemler; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir.Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Prostat kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan erken tanısı için bazı tarama yöntemleri kullanılır. Bu tarama yöntemlerinin 50 yaşından sonra tüm erkeklere yılda bir uygulanması önerilmektedir. Prostat hastalığı erken evrelerde hastaya uygulanan ve prostatın büyümesini durduran ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Ancak büyümüş bir prostat bezinin tekrar küçülmesini sağlayacak tek yol, cerrahi müdahale olduğundan kişinin sağlık durumunun kritik olması durumunda hekimler ameliyatı da uygun görebilir"